Solo Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Pytanie może i niemądre, ale mam z tym zawsze kłopot. A konkretnie mam kłopot żeby znaleźć coś płaskiego i bardzo twardego, na czym można wyciąć taką blaszkę bez zięcia jej. Na czym tniecie takie blaszki? Można gdzieś kupić coś co będzie wystarczająco gładkie i twarde do takiego cięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Z blaszkami jeszcze nie pracowałem ale w paru pudełkach są i jeśli o mnie chodzi to pewnikiem będę używał: http://tommo.pl/kowadla-plaskie/359-kowadlo-plaskie-stalowe-65-x-65.html bo mam coś takiego u siebie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 U mnie bardzo dobrze sprawuje się płytka ze spienionego PCV - Komacelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Z blaszkami jeszcze nie pracowałem ale w paru pudełkach są i jeśli o mnie chodzi to pewnikiem będę używał: http://tommo.pl/kowadla-plaskie/359-kowadlo-plaskie-stalowe-65-x-65.html bo mam coś takiego u siebie w domu. Nawet fajny patent, choć troszkę za mała taka płytka. U mnie bardzo dobrze sprawuje się płytka ze spienionego PCV - Komacelu A co to i gdzie to kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Na macie w przypadku jakiś cieńszych kawałków krawędzie mogą się lekka zagiąć. Generalnie zalecane jest cięcie blaszek na czymś twardym. Płyta to też niezły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 U mnie bardzo dobrze sprawuje się płytka ze spienionego PCV - Komacelu A co to i gdzie to kupić? To jest takie cosik. jak masz w pobliżu jakąś firmę reklamową to można zapytać o ścinki spienionego PCV lub grubego plexi. Moja płytka ma 6mm grubości. Dla mnie ma ona tą zaletę że nie jest tak twarda jak stal lub np. szkło co powoduje szybkie zużycie ostrza. A nie jest tak miękka jak mata do cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Ja używam takich nożyczek i się nie gną. Nie mam już potrzeby wycinania nożykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Też je mam, ale nie są najlepsze, bo nie da się nimi odciąć tę część blaszki którą łączy ją z ramką. Trzeba potem tę odrobinkę która zostanie odcinać nożykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordRene_PL Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Kawalek pleksi, poliweglanu lub szybki od szklarza. Musi byc twarde to warunek nie gniecia (uszkodzaona pleksi co jakis czas mozna wymienic tanio). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Chodzi o to żeby nie gięły się, zwłaszcza na krawędziach. Czasami to istotne jak chce się taką blaszkę idealnie dopasować do plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Papier ścierny do zgiętej blaszki?? Mówię o zagięciu blaszki, a nie zadziorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Lutego 2016 Super Moderator Share Napisano 28 Lutego 2016 Czołem Ja od lat używam tektury, w blaszkach Abera np jest fajna gruba na 3 mm idealnie się na niej też lutuje. Czasem potrzeba wydłubać otworek na lutowany element (np jakaś ośka czy coś ) i też nie mam z tym kłopotu, po zużyciu do kosza. Inne twarde podkładki maja ta wadę że odcinając końcem skalpela szybko się traci czubek który jest najważniejszy... Z odcinaniem no trzeba poćwiczyć ale jak jest ostry skalpel to da się prawie na 0 odciąć bez ryzyka uszkodzenia, i wymieniać często skalpel na nowy bo jak jest tępy to zostają zadziory z którymi trzeba się potem męczyć... Średnio na blaszkę ok 200- 300 cięć idzie mi około 5-7 skalpeli. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Też je mam, ale nie są najlepsze, bo nie da się nimi odciąć tę część blaszki którą łączy ją z ramką.Trzeba potem tę odrobinkę która zostanie odcinać nożykiem. To może masz jakieś inne, moje odcinają idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Mam z natury dwie lewe ręce, więc pewnie to jest to. W każdym razie nie używam tych nożyczek do blaszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Patent z płytką CD podoba mi się. Chyba to będzie prostsze niż łażenie po szklarzach czy agencjach po prośbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 W sumie nie pomyślałem o tępieniu się noża na takim stalowym. Co do wielkości to tak na prawdę są różne - w tym sklepie największe 15cmx15cm Co do spienionego PCV czy plexi - to jak udamy się do punktu gdzie takie materiały tną to za wzięcie "odpadów" pewnie jeszcze nam podziękują. Oni to i tak muszą zutylizować a często kawałki są na tyle duże, że można je jeszcze do czegoś wykorzystać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Płytka polistyrenu 3 mm. Mnie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Lutego 2016 Super Moderator Share Napisano 29 Lutego 2016 Witam. Ja tnę na linijce aluminiowej. Wystarczy przyłożyć, docisnąć i element odcięty. Od zawsze tak robię i nigdy mi się nożyk nie zniszczył ani nie stępił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Bo aluminium jest dość miękkie. Najfajniejsze materiały jak do tej pory to płyta CD i kawałek grubego polistyrenu. Czasami człowiek się zastanawia dlaczego sam nie wpadł na takie oczywiste rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordRene_PL Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 viewtopic.php?f=40&t=45715 Takie cos popelnilem kiedys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Ten poliwęglan to może coś takiego jak ta czarna część w tym narzędziu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordRene_PL Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Nie mam pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 29 Lutego 2016 Super Moderator Share Napisano 29 Lutego 2016 Nie to nie jest to samo. Poliwęglan to poliwęglan. Do dostanie w każdym punkcie wyrobu kasetonów/reklam podświetlanych itp pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordRene_PL Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Nie to nie jest to samo. Poliwęglan to poliwęglan. Do dostanie w każdym punkcie wyrobu kasetonów/reklam podświetlanych itp pozdrawiam Christian A jestes pewien ze spod tej zaginarki nie jest wlasnie z poliweglanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Marca 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2016 na 100% to jest aluminium, na tym sie nie kroi blaszek pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi