laskonogi Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 prace powolutku idą do przodu, pokład został przyklejony tak wiec miałem chwile aby zająć sie pawężą od strony wody, dodałem imitacje desek a także 2 poprzeczki, bo jakoś ta konstrukcja sie musiała trzymać przyklejenie pokładu powoduje ze obecnie muszę zabrać się za wewnętrzne części burt i dorobić końcówki wręg a także konstrukcje pod wanty - na zdjęciach białe elementy to własnie planowane "patyczki" chcę je wykonać z cienkich pasków polistyrenu na próbę aby ocenić skleiłem działo - to jakiś koszmar, nie mam pomysłu jak to przerobić - chyba robię od podstaw a to juz jest w ogóle mega trudne ... ma ktoś jakiś pomysł a może gdzieś da sie kopić do tej skali sensowniejszą artylerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 http://www.rbmodel.com/index.php?action=products&group=036 mam pytanie czy ktos moze nie ma nadmiaru takiego produktu - poszukuje usilnie gdzie kupić ale nima na rynku moge odkupic wymienić potrzebuje około 15 szt niestety na stornie producenta niedostępne a po kontakcie okazuje się iż nie wiadomo kiedy będą bo im sie trawiarka zepsuła .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von.Hans Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Może coś znajdziesz po tym linkiem gościu mieszka w Ostravie i wysła towar z polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 bardzo dziękuje pogrzebie może znajdę a tymczasem update dzis zaplanowane burty, z pomocą cienkich pasków plastików dorobiłem wręgi a także "ławki wantowe" wzorowałem sie na Tartane la diligente 1738 nie ma jeszcze pomysłu jak przewlekę wanty przez te otwory ale to już inna historia przedemną druga burta i ... maskowania pokładu przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Wyglada coraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Elegancja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 znalazłem ciekawy link to dla wszystkich zainteresowanych pokładami drewnianymi nie tylko do "pancerniaków" http://www.scaledecks.com/ Może coś znajdziesz po tym linkiem gościu mieszka w Ostravie i wysłac towar z polski. bardzo dziękuje artylerii nie maja ale za to zamówiłem kólka haki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 średnio 100 - 120 zł za sztukę + przesyłka...aż mi się szkot w kieszeni obudził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 To prawda, cena lekko zabójcza, ale jest to alternatywa dla artwoxowych deszczek a czytając na forach i patrząc na zdjęcia to jest to mega gładkie i jakościowo przewyższa artwox. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan1965 Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Posiadam zestaw dla Cutty Sarka 1/96 i mogę stwierdzić że wolałbym te deseczki co ty używasz. Nie pamiętam dokładnie ale wyszło mi to około 120 dolarów. Do kosztu pokładu i przesyłki trzeba doliczyć export tax. Kupiłem to ze dwa lata temu bo napaliłem się jak szczerbaty na suchary. A Cutty Sark cały czas w pudełku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Ja tam jednak wole samemu pomalować. Wydać 80 $ + koszty przesyłki na pokład do Le Soleil Royal to mi się nie uśmiecha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Marca 2016 Autor Share Napisano 26 Marca 2016 no ten artwox to jest znacznie tańszy http://freetimehobbies.com/1-350-artwox-uncut-deck-sheet-wood-deck/ i jak widać na moim nieudolnym przykładzie da się z tego coś zrobić dot cutty - ile ja mam takich modeli, wypasionych dodatkami i tylko je oglądam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 odchodząc od tematów ekonomicznych i jeszcze w duchu świątecznym, poniżej kilka fot z postępu prac:) żmudne maskowanie pokładu podkład kolor główny udało się teraz czas na okucia, washe etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 Tu masz link do wątku, gdzie ryszardb też wykonywał pokład z drenianych listewek. Może tam coś wyczytasz o technikach stosowanych w przypadku takich pokładów. viewtopic.php?f=89&t=21337&hilit=MAYFLOWER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Marca 2016 Autor Share Napisano 29 Marca 2016 o tak ten Mayflower to niedościgniony wzór dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 mała aktualizacja - nie wiem czy lepiej robić małe częściej czy wielkie raz na miesiąc . Wybrałem wariant pierwszy - daje szanse że ktoś na bieżąco mnie obśmieje i będę miał szanse poprawki wykręciłem kółka z drutu 0,15, kręciłem na igle wyszły poniżej 1 mm co i tak jest za dużo no ale ... teraz pytanie zakładałem to kleić cjanoakrylem, ale spotkałem się z konceptem lutowania - tylko jaka to musi być mała kolba do lutowania aby coś takiego połączyć - czy ktoś moze cos poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Ja do lutowania zaczynam używać lutownicy gazowej Dremel. Pasta do lutowania miękkiego (taka do rur miedzianych, koniecznie pasta, nie żel, polecam AMASAN) nałożona punktowo i podgrzewasz gorącym powietrzem. Lutowałem ostatnio tym sposobem rurki mosiężne 0.3 do 0.5 "na styk" i w sumie trzyma się to lepiej niż na CA. Lutownicę zakupisz w cenie około 130 złotych z przesyłką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Marca 2016 Autor Share Napisano 30 Marca 2016 ciekawa sugestia, ale pytanie dodatkowe pasta i nic wiecej ? w sensie nie ma kalfonii i cyny tylko jest ta pasta ? muszę to przebadać Nie wiem co prawda czy przy tym projekcie jest sens lutować, jak sie nad tym zastanowić to raczej dobre spasowanie moze ca, a 90 % z tych kółek nie będzie pracować, zresztą gołym okiem ciężko je dostrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Panowie dziś z okazji 5 urodzin NorthStar promocja 25% w dół kod pormocji "happy5birthday" wpsuje sie przy wypełnianiu danych do platności działa dziś do końca dnia ... jak ktoś zainteresowany to można przyoszczędzić http://northstarmodels.com nie wiem gdzie to umieścić wiec jeśli admin uważa że gdzieś będzie lepiej bo więcej z nas sie dowie proszę o przesunięcie posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Tylko pasta. Wymieniona powyżej zawiera cynę. Nakładasz troszkę, podgrzewasz aż się zabłyszczy jak cyna i już. Później trzeba to koniecznie umyć bo zaśniedzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 ponieważ prace w stoczni z braku dokumentacji olinowania stoją a ugodni zostali wysłani na lewo i prawo zabrałem sie za modernizację artylerii ta pudełkowa jest do ... banii a więc do dzieła, po przemyśleniu do konwersji naszej lawety posłużą nam profile plastikowe oraz zestaw northstar jutro mam dostać jeszcze przesyłkę od naszego czeskiego kolegi - zobaczymy W ramach poszukiwać z serii jak ma to wyglądać w 17 nr specjalnym MO znalazłem plany francuskiego "LE Coureur" a tam takowy model armaty - sprawa o tyle dla mnie ciekawa że ta jednostka podobnie jak Corsair posiadała 6ft armaty odciąłem od lawety koła przeszlifowałem ją dość moco ze wszystkich stron aby ścienić profil oraz dodałem zarys desek dodałem osie, kołą, wzmocniłem konstrukcje lawety, "stalowe" oczka, a także dodałem przyrząd do celowania - muszę mu jeszcze rączkę na końcu zrobić ale juz oczy odpadły... i moja laweta prezentuje się tak, nie wiem czemu na zdjęciu z groszówką nie złapało ostrości ale no nie chciało i koniec ;0 no i na koniec porównanie był a jest uff to teraz jszcze tylko 3 kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Jak już tak się bawisz w detale, to na osiach powinny być przetyczki, bo by te koła pospadały. Co to za blacha z Northstara i gdzie ją kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 tak przetyczki dodam, ale będą tak małe ze chyba pod mikroskopem doczepie , choć i inne rzeczy bez lupy nie idzie montować dot blachy to to jest ten zestaw kupiłem bezpośrednio u nich czy ja napisałem wcześniej ze to northstar hm... ale kupiłem własnie u nich wybaczcie nieścisłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Maja 2016 Share Napisano 28 Maja 2016 To NA PEWNO Ci pomoże https://yadi.sk/d/EFI0ZyZIrqxF7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Maja 2016 Autor Share Napisano 29 Maja 2016 bardzo dziękuje, wypatrzyłem ją ale nie miałem wszystkich rysunków - dzięki za pamięć prace trwają, obecnie kończę pokład i pacykowanie burt, i cały czas kombinuje nad olinowanie tak więc przyda sie książeczka niewątpliwie czasu nie ma na wstawienie zdjęć ale może już niedługo wrzucę większy materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi