Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 koncepcje zmieniłem hehehe owiewke która juz przykleiłem oderwałem i tak teraz ja zabezpiecze bedzie mi prościej hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Tak można maskować różne krzywizny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 oooo to fioletowe to fluid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 To właśnie Maskol po wyschnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 super a z jakiego to modelu owiewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Z mojego A-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 piekny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 A tak z ciekawosci sie zapytam. Co sie stanie jesli na model nie połozy sie podkładu tylko od razu farbe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 A tak z ciekawosci sie zapytam. Co sie stanie jesli na model nie połozy sie podkładu tylko od razu farbe? Może się okazać, że przy maskowaniu farba odejdzie z taśmą. Podkład zapewnia lepszą przyczepność farby. Tak w skrócie - bo dodatkowo np. Surfacer potrafi maskować pewne drobne niedoskonałości powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 aha to to oto chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Z tą przyczepnością farby to ja sam ciekawy jestem jak to wygląda bez podkładu, ja tam jednak wolę nie ryzykować. Dla mnie podkład ma tę ogromną zaletę, że pokazuje natychmiast najdrobniejsze niedoskonałości powierzchni modelu i od razu wiadomo co trzeba poprawić, zaszpachlować, albo doszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Z tą przyczepnością farby to ja sam ciekawy jestem jak to wygląda bez podkładu, ja tam jednak wolę nie ryzykować.Dla mnie podkład ma tę ogromną zaletę, że pokazuje natychmiast najdrobniejsze niedoskonałości powierzchni modelu i od razu wiadomo co trzeba poprawić, zaszpachlować, albo doszlifować. Przy emaliach olejnych długo malowałem bez podkładu i szło całkiem nieźle, tzn. bez dużych sensacji. Zacząłem obowiązkowo podkładować przy akrylach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 I te emalie nie schodziły nawet jak maskowałeś coś na nich taśmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 A ja wam powiem ze robiłem juz model F-18 Hornet i malowałem bez podkładu i pędzlem zreszta pokażę wam tylko od razu powiem modele moga sie nie podobac mi sie podobają te wszystkie modele były malowane po mojemu bez podkładu hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 I te emalie nie schodziły nawet jak maskowałeś coś na nich taśmą? Zgadza się. I to jeszcze taką biurową bo o Tamiya mogłem tylko pomarzyć! Stare poczciwe ołowiowe Humbrole robiły niezłą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 przyznam sie ze tego tigera nawet nie maskowałem tylko według własnego widzimisie walnałem te czarne "łaty" hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Polecam też gotowe paseczki maskującehttp://www.mojehobby.pl/products/Masking-stripes-0-5-0-8-1-3-mm.html dla mnie rewelacja. Fabrycznie pocięte, równiutkie. Bardziej się chyba opłaca samemu pociąć paseczki, linijka i skalpel i wychodzi to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Jak się ma czas - można ciąć. Dla mnie każda godzina jest cenna, więc "wykalkulowałem", że lepiej mi kupić gotowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 No mi by sie nie chciało bawic w wycinanie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Co do stosowania podkładu - jak już koledzy wspomnieli są dwa powody: pierwszy to zapewnienie gładkiej powierzchni modelu, dopóki malowałeś pędzlem nie było to istotne, jeśli zamierzasz malować aerografem, wierz mi, że pod cieniutką warstwą farby wyjdzie na wierzch każdy babol i muka Nawet jeśli goły plastik wygląda na gładki, to farba wyciąga wszystkie błedy. Zupełnie odwrotnie niż makijaż u kobiety Dlatego nałożenie podkładu pozwala się "przygotować" na ewentualne niespodzianki i daje czas na ich naprawienie przed malowanie wlaściwym drugi powód to przyczepność farby - znów, przy malowaniu pędzlem i braku jakiegokolwiek maskowania taśmą klejącą, nie jest to tak istotne, trzeba się jednak liczyć z tym, że miejsca typu koła modelu, wystające elementy narażone na dotyk mogą się zetrzeć. Po prostu, w odróźnieniu od olejnych nie wżerają się w plastik tylko pozostają na wierzchu. Co ciekawe akurat, Pactry trzymają się bardzo dobrze i osobiście je sobie chwalę. Ale np Vallejo to porażka - te często schodzą nawet z podkładu, np przy odrywaniu taśmyu maskującej. Oczywiście, przed malowanie podkładem i malowanie w ogóle, trzeba model przemyć wodą z odrobiną przynu do naczyć, żeby usunąć brud i tłuste ślady palców. Na początek proponowałbym kupić jakiś gotowy podkład w sprayu, najlepiej właśnie wspomnianego surfacera 1000 albo coś od Tamiyi. Pamiętaj tylko żeby zamaskować kabinę/owiewkę przed malowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Co do stosowania podkładu - jak już koledzy wspomnieli są dwa powody:pierwszy to zapewnienie gładkiej powierzchni modelu, dopóki malowałeś pędzlem nie było to istotne, jeśli zamierzasz malować aerografem, wierz mi, że pod cieniutką warstwą farby wyjdzie na wierzch każdy babol i muka Nawet jeśli goły plastik wygląda na gładki, to farba wyciąga wszystkie błedy. Zupełnie odwrotnie niż makijaż u kobiety Dlatego nałożenie podkładu pozwala się "przygotować" na ewentualne niespodzianki i daje czas na ich naprawienie przed malowanie wlaściwym drugi powód to przyczepność farby - znów, przy malowaniu pędzlem i braku jakiegokolwiek maskowania taśmą klejącą, nie jest to tak istotne, trzeba się jednak liczyć z tym, że miejsca typu koła modelu, wystające elementy narażone na dotyk mogą się zetrzeć. Po prostu, w odróźnieniu od olejnych nie wżerają się w plastik tylko pozostają na wierzchu. Co ciekawe akurat, Pactry trzymają się bardzo dobrze i osobiście je sobie chwalę. Ale np Vallejo to porażka - te często schodzą nawet z podkładu, np przy odrywaniu taśmyu maskującej. Oczywiście, przed malowanie podkładem i malowanie w ogóle, trzeba model przemyć wodą z odrobiną przynu do naczyć, żeby usunąć brud i tłuste ślady palców. Na początek proponowałbym kupić jakiś gotowy podkład w sprayu, najlepiej właśnie wspomnianego surfacera 1000 albo coś od Tamiyi. Pamiętaj tylko żeby zamaskować kabinę/owiewkę przed malowaniem Dla tego skusze sie na ten podkład tylko ze chyba kupie w sprayu a co do farb pactra to tez je lubie to nie chodzi o cene :P po prostu jakos dobrze mi sie nimi malowało pedzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Farby do pędzla nijak się mają do farb do aerografu. Po prostu inne bajki. Szczerze polecam do aero farby Tamiya albo Gunze (C albo G, wszystko jedno) - zdecydowanie najlepsze produkty do aerografu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz31olsztyn Napisano 11 Marca 2016 Autor Share Napisano 11 Marca 2016 Farby do pędzla nijak się mają do farb do aerografu.Po prostu inne bajki. Szczerze polecam do aero farby Tamiya albo Gunze (C albo G, wszystko jedno) - zdecydowanie najlepsze produkty do aerografu. Dlatego juz wczoraj zamówiłem farby tamija hihihi i jeszcze pare innych zeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Tylko używaj firmowego rozcieńczalnika do nich, albo Leveling Thinner Gunze, wtedy nie będzie kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Farby [...] Tamiya albo Gunze (C albo G, wszystko jedno) [...] aerografu. Seria G? Chyba H? Czy coś nowego jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi