Piterpanzer Napisano 5 Lutego 2018 Napisano 5 Lutego 2018 Rok temu pod ciśnieniem odmyto poznańskiego IS2 z MBP. Pokazał on pierwszą, fabryczną i oryginalną farbę, która przez lata była chroniona kolejnymi warstwami. Oczywiście pewien etap płowienia ma w sobie, ale może warto popatrzeć? Cytuj
Rack Napisano 6 Lutego 2018 Autor Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) bazylms napisał: Powiem Ci teraz bardziej serio, że ten kolor to mi pasuje na Tamiya XF-65 Field Grey a może i trochę jak XF-22 RLM Grey. Dziękuję Krzysztof, będę miał na uwadze . Markuz napisał: Maluj Jarku, maluj, bom niezmiernie ciekaw jak ci kolor wyjdzie. Heh, też jestem ciekaw, dawno nie malowałem . Piterpanzer napisał: Rok temu pod ciśnieniem odmyto poznańskiego IS2 z MBP. Pokazał on pierwszą, fabryczną i oryginalną farbę, która przez lata była chroniona kolejnymi warstwami. Oczywiście pewien etap płowienia ma w sobie, ale może warto popatrzeć? Znalazłem w sieci serię fotek z remontu, ale on był coś około 2012-13r. Czy o to by chodziło : Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj
Piterpanzer Napisano 7 Lutego 2018 Napisano 7 Lutego 2018 Nie. Zdjęcia z remontu, a przed wymalowaniem numeru taktycznego to jeszcze powłoka konserwowana przez ropowanie. Szukaj na fb w profilu MBP. Cytuj
Rack Napisano 9 Lutego 2018 Autor Napisano 9 Lutego 2018 Niestety, nie potrafię znaleźć innych zdjęć na fb niż już z etapu malowania godła i numerów... Porobiłem pierwsze testy z farbami vallejo i sądzę, że prawie już mam kolor, który chodzi mi po głowie. Pomyślę jeszcze o tamkach, które zaproponował Krzysztof. Cytuj
Rack Napisano 14 Lutego 2018 Autor Napisano 14 Lutego 2018 Pokaż Jarku coś tam zmalował. Na razie robię wprawki i testy ( bo dawno niczego nie malowałem ). A generalnie to czekam na kilka farbek tamki - zobaczę, jaki uzyskam z nich kolor . Cytuj
bazylms Napisano 15 Lutego 2018 Napisano 15 Lutego 2018 Tylko je zapomnij się tutaj receptami I wynikami podzielić. Cytuj
Rack Napisano 18 Lutego 2018 Autor Napisano 18 Lutego 2018 Tylko je zapomnij się tutaj receptami I wynikami podzielić. Nie ma sprawy Krzychu . Jak to w "Misiu" było: "ja Wam wszystko wyśpiewam" . Tylko proszę nie spodziewać się wodotrysków - malarz ze mnie słaby . Zamówione farbki Tamki już mam i potrenuję z nimi. Powiem szczerze, że miałem malować Vallejo, ale Tamki, które już wcześniej miałem ( rubber black, dark iron ) w pędzelkowniu tak mnie się spodobały, że postanowiłem przetestować farbki Tamki w malowaniu całego tanka. Cytuj
Rack Napisano 8 Marca 2018 Autor Napisano 8 Marca 2018 Ano, malowałem, malowałem, ino mieszkanie . Walczyłem wałkiem z modulacją na ścianach . Teraz biorę się za IS . Cytuj
Wal Napisano 9 Marca 2018 Napisano 9 Marca 2018 Model, jak do tej pory, wygląda znakomicie. Kibicuję. Pzdr Cytuj
Rack Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Napisano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, spokojnych świąt życzę Wszystkim i zapraszam do oglądania i komentowania. Wal napisał: Model, jak do tej pory, wygląda znakomicie. Kibicuję. Pzdr Dziękuję, mam nadzieję, że zdjęcia z malowania nie popsują dobrego wrażenia . W końcu udało się tanka popędzelkować. Na koła proszę nie zwracać zbytnio uwagi, są jeszcze do domalowania i założone tylko do zdjęć. Boję się, czy trochę za ciemny nie wyszedł ... Zobaczę, jeszcze olejami będę walczył. Kolor bazowy uzyskałem z tamek: XF-67 NATO Green Matt - 40%, XF-2 Flat White Matt - 40%, XF-22 RLM Grey Matt - 20% ( dzięki Krzysztof za podpowiedź ). Teraz bym dał więcej białego . Tamki świetnie kryją, pędzlowałem praktycznie "na raz". Wada to smrodek i ciekawe o ile skróciłem sobie życie wdychając farbki + rozcieńczalnik . Próbowałem też robić obicia na lakier do włosów - niezbyt mi wyszło ( haki, zbiornik paliwa, błotniki - tych jednak nawet nie ruszyłem ). Najlepiej mi wyszło na plastiku testowym i szeklach - muszę nad tym jeszcze popracować ( chyba dużo zależy od grubości lakieru i farby ). Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj
bazylms Napisano 1 Kwietnia 2018 Napisano 1 Kwietnia 2018 Kolor ciekawy, choć na fotkach faktycznie wydaje się ciemny. Cytuj
konigister Napisano 2 Kwietnia 2018 Napisano 2 Kwietnia 2018 Jak dotychczas model wygląda dla mnie mistrzowsko ;) Cytuj
panDespota Napisano 2 Kwietnia 2018 Napisano 2 Kwietnia 2018 Wygląda bardzo fajnie. Jak i czym robione stalowe przetarcia na układzie jezdnym? Cytuj
gorlock Napisano 2 Kwietnia 2018 Napisano 2 Kwietnia 2018 Kolor mi sie podoba. Musze sobie spisac recepture:) Cytuj
Panzer Machine Napisano 3 Kwietnia 2018 Napisano 3 Kwietnia 2018 Odcień koloru wydaje się być ok. Rozjaśnienia detali są tez ok. A nie myślałeś żeby zrobić modulacji (i rozjaśnić parę paneli tu i tam)? Cytuj
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Napisano 4 Kwietnia 2018 Kolor ciekawy, choć na fotkach faktycznie wydaje się ciemny. Pierwsza kwestia, to umknął mi fakt, że po wyschnięciu farbek, kolor ciemnieje . Druga kwestia, to zwięszkanie udziału białego w mojej mieszance, trochę gubi "ducha" koloru o jaki mi chodziło... No nic, może delikatnym i punktowym washem oraz odpowiednimi olejami coś poprawię . Cytuj
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Napisano 4 Kwietnia 2018 Jak dotychczas model wygląda dla mnie mistrzowsko ;) Dziękuję za uznanie . Niemniej, do klasy mistrzowskiej to mnie jeszcze daleko, że ho, ho . Staram się tylko podglądać i słuchać bardziej doświadczonych i utalentowanych Kolegów z forum . Cytuj
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Napisano 4 Kwietnia 2018 Wygląda bardzo fajnie. Jak i czym robione stalowe przetarcia na układzie jezdnym? Dziękuję . Na miejsca ulegające wytarciom ( bieżnie i zęby kół ) zapodałem najpierw Tamkę Dark Iron XF-84, później Natural Steel 70.864 od Vallejo. Metalizer trzeba dobrze "wybełtać" przed aplikacją. Nakładałem go pacynką do cieni ( coś jak pędzel gumowo-gąbkowy - do pozyskania z arsenału naszych Pań ). Pacynka daje możliwość kontolowania ilości zapodawanego metalizera jak i obszaru. Na koniec można wszystko wypolerować wykorzystując "palec grzebalec" - to określenie akurat zapożyczam od jednego z uznanych Modelarzy (KFS) . Co ciekawe, ten metalizer można łączyć z farbkami Tamki, przynajmiej pod pędzelkowanie . Cytuj
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Napisano 4 Kwietnia 2018 Kolor mi sie podoba. Musze sobie spisac recepture:) Dziękuję . Cytuj
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Napisano 4 Kwietnia 2018 Odcień koloru wydaje się być ok. Rozjaśnienia detali są tez ok. A nie myślałeś żeby zrobić modulacji (i rozjaśnić parę paneli tu i tam)? Dziękuję . Ale mam problem, bo maluję go pędzlem . Może emaliami dałoby radę cieniować... Mój plan jest teraz taki: - sido + kalki + sido; - wash ( raczej punktowy, by zaznaczyć spawy, cięcia, itp. - i nie za ciemny - zastanawiam się: ciemnozielony czy brązowy? ); - obicia; - lakier satynowy; - oleje, którymi rozjaśnię lub "dociemnie" wybrane obszary; - zacieki, rdza; - lakier matowy; - pigmenty; Ma to sens?. Proszę o opinie. Cytuj
Panzer Machine Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Ja robię obicia przed washem Z olejami najlepiej wjechać przed obiciami, ale robiłem po obiciach i tez było wporzo. Chyba ze myślimy o czymś zupełnie inkszym. Bo ja myślę o przejściach tonalnych. Jak to jest? Ja wszystkie efekty robię na lakierze błysk. Dopiero jak robię kurzenie to przed nim wale satyne albo mat w niektórych przypadkach. Cytuj
Rack Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Napisano 5 Kwietnia 2018 Faktycznie, słuszne uwagi ( wg mojej kolejności, to bym sobie olejami mógł "zamalować" obicia i zrobiony wash ). Zrobię, tak jak sugerujesz: najpierw olejami zróżnicowanie koloru bazowego ( jaśniej, ciemniej - zobaczę jak to wyjdzie). Później obicia i wtedy dopiero wash. Dzięki za poradę . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi