Piterpanzer Napisano 5 Lutego 2018 Share Napisano 5 Lutego 2018 Rok temu pod ciśnieniem odmyto poznańskiego IS2 z MBP. Pokazał on pierwszą, fabryczną i oryginalną farbę, która przez lata była chroniona kolejnymi warstwami. Oczywiście pewien etap płowienia ma w sobie, ale może warto popatrzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 6 Lutego 2018 Autor Share Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) bazylms napisał: Powiem Ci teraz bardziej serio, że ten kolor to mi pasuje na Tamiya XF-65 Field Grey a może i trochę jak XF-22 RLM Grey. Dziękuję Krzysztof, będę miał na uwadze . Markuz napisał: Maluj Jarku, maluj, bom niezmiernie ciekaw jak ci kolor wyjdzie. Heh, też jestem ciekaw, dawno nie malowałem . Piterpanzer napisał: Rok temu pod ciśnieniem odmyto poznańskiego IS2 z MBP. Pokazał on pierwszą, fabryczną i oryginalną farbę, która przez lata była chroniona kolejnymi warstwami. Oczywiście pewien etap płowienia ma w sobie, ale może warto popatrzeć? Znalazłem w sieci serię fotek z remontu, ale on był coś około 2012-13r. Czy o to by chodziło : Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 7 Lutego 2018 Share Napisano 7 Lutego 2018 Nie. Zdjęcia z remontu, a przed wymalowaniem numeru taktycznego to jeszcze powłoka konserwowana przez ropowanie. Szukaj na fb w profilu MBP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 9 Lutego 2018 Autor Share Napisano 9 Lutego 2018 Niestety, nie potrafię znaleźć innych zdjęć na fb niż już z etapu malowania godła i numerów... Porobiłem pierwsze testy z farbami vallejo i sądzę, że prawie już mam kolor, który chodzi mi po głowie. Pomyślę jeszcze o tamkach, które zaproponował Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Lutego 2018 Share Napisano 14 Lutego 2018 Pokaż Jarku coś tam zmalował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 14 Lutego 2018 Autor Share Napisano 14 Lutego 2018 Pokaż Jarku coś tam zmalował. Na razie robię wprawki i testy ( bo dawno niczego nie malowałem ). A generalnie to czekam na kilka farbek tamki - zobaczę, jaki uzyskam z nich kolor . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Lutego 2018 Share Napisano 15 Lutego 2018 Tylko je zapomnij się tutaj receptami I wynikami podzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 18 Lutego 2018 Autor Share Napisano 18 Lutego 2018 Tylko je zapomnij się tutaj receptami I wynikami podzielić. Nie ma sprawy Krzychu . Jak to w "Misiu" było: "ja Wam wszystko wyśpiewam" . Tylko proszę nie spodziewać się wodotrysków - malarz ze mnie słaby . Zamówione farbki Tamki już mam i potrenuję z nimi. Powiem szczerze, że miałem malować Vallejo, ale Tamki, które już wcześniej miałem ( rubber black, dark iron ) w pędzelkowniu tak mnie się spodobały, że postanowiłem przetestować farbki Tamki w malowaniu całego tanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Marca 2018 Share Napisano 5 Marca 2018 Co tam w temacie IS-a ja się pytam?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Marca 2018 Autor Share Napisano 8 Marca 2018 Ano, malowałem, malowałem, ino mieszkanie . Walczyłem wałkiem z modulacją na ścianach . Teraz biorę się za IS . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 No to czekam cierpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 9 Marca 2018 Share Napisano 9 Marca 2018 Model, jak do tej pory, wygląda znakomicie. Kibicuję. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, spokojnych świąt życzę Wszystkim i zapraszam do oglądania i komentowania. Wal napisał: Model, jak do tej pory, wygląda znakomicie. Kibicuję. Pzdr Dziękuję, mam nadzieję, że zdjęcia z malowania nie popsują dobrego wrażenia . W końcu udało się tanka popędzelkować. Na koła proszę nie zwracać zbytnio uwagi, są jeszcze do domalowania i założone tylko do zdjęć. Boję się, czy trochę za ciemny nie wyszedł ... Zobaczę, jeszcze olejami będę walczył. Kolor bazowy uzyskałem z tamek: XF-67 NATO Green Matt - 40%, XF-2 Flat White Matt - 40%, XF-22 RLM Grey Matt - 20% ( dzięki Krzysztof za podpowiedź ). Teraz bym dał więcej białego . Tamki świetnie kryją, pędzlowałem praktycznie "na raz". Wada to smrodek i ciekawe o ile skróciłem sobie życie wdychając farbki + rozcieńczalnik . Próbowałem też robić obicia na lakier do włosów - niezbyt mi wyszło ( haki, zbiornik paliwa, błotniki - tych jednak nawet nie ruszyłem ). Najlepiej mi wyszło na plastiku testowym i szeklach - muszę nad tym jeszcze popracować ( chyba dużo zależy od grubości lakieru i farby ). Edytowane 19 Grudnia 2018 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Kolor ciekawy, choć na fotkach faktycznie wydaje się ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konigister Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Jak dotychczas model wygląda dla mnie mistrzowsko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Wygląda bardzo fajnie. Jak i czym robione stalowe przetarcia na układzie jezdnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Kolor mi sie podoba. Musze sobie spisac recepture:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Kwietnia 2018 Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Odcień koloru wydaje się być ok. Rozjaśnienia detali są tez ok. A nie myślałeś żeby zrobić modulacji (i rozjaśnić parę paneli tu i tam)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Kolor ciekawy, choć na fotkach faktycznie wydaje się ciemny. Pierwsza kwestia, to umknął mi fakt, że po wyschnięciu farbek, kolor ciemnieje . Druga kwestia, to zwięszkanie udziału białego w mojej mieszance, trochę gubi "ducha" koloru o jaki mi chodziło... No nic, może delikatnym i punktowym washem oraz odpowiednimi olejami coś poprawię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Jak dotychczas model wygląda dla mnie mistrzowsko ;) Dziękuję za uznanie . Niemniej, do klasy mistrzowskiej to mnie jeszcze daleko, że ho, ho . Staram się tylko podglądać i słuchać bardziej doświadczonych i utalentowanych Kolegów z forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Wygląda bardzo fajnie. Jak i czym robione stalowe przetarcia na układzie jezdnym? Dziękuję . Na miejsca ulegające wytarciom ( bieżnie i zęby kół ) zapodałem najpierw Tamkę Dark Iron XF-84, później Natural Steel 70.864 od Vallejo. Metalizer trzeba dobrze "wybełtać" przed aplikacją. Nakładałem go pacynką do cieni ( coś jak pędzel gumowo-gąbkowy - do pozyskania z arsenału naszych Pań ). Pacynka daje możliwość kontolowania ilości zapodawanego metalizera jak i obszaru. Na koniec można wszystko wypolerować wykorzystując "palec grzebalec" - to określenie akurat zapożyczam od jednego z uznanych Modelarzy (KFS) . Co ciekawe, ten metalizer można łączyć z farbkami Tamki, przynajmiej pod pędzelkowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Kolor mi sie podoba. Musze sobie spisac recepture:) Dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Odcień koloru wydaje się być ok. Rozjaśnienia detali są tez ok. A nie myślałeś żeby zrobić modulacji (i rozjaśnić parę paneli tu i tam)? Dziękuję . Ale mam problem, bo maluję go pędzlem . Może emaliami dałoby radę cieniować... Mój plan jest teraz taki: - sido + kalki + sido; - wash ( raczej punktowy, by zaznaczyć spawy, cięcia, itp. - i nie za ciemny - zastanawiam się: ciemnozielony czy brązowy? ); - obicia; - lakier satynowy; - oleje, którymi rozjaśnię lub "dociemnie" wybrane obszary; - zacieki, rdza; - lakier matowy; - pigmenty; Ma to sens?. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 5 Kwietnia 2018 Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Ja robię obicia przed washem Z olejami najlepiej wjechać przed obiciami, ale robiłem po obiciach i tez było wporzo. Chyba ze myślimy o czymś zupełnie inkszym. Bo ja myślę o przejściach tonalnych. Jak to jest? Ja wszystkie efekty robię na lakierze błysk. Dopiero jak robię kurzenie to przed nim wale satyne albo mat w niektórych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2018 Faktycznie, słuszne uwagi ( wg mojej kolejności, to bym sobie olejami mógł "zamalować" obicia i zrobiony wash ). Zrobię, tak jak sugerujesz: najpierw olejami zróżnicowanie koloru bazowego ( jaśniej, ciemniej - zobaczę jak to wyjdzie). Później obicia i wtedy dopiero wash. Dzięki za poradę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi