Skocz do zawartości

Panther F Dragon 1:35

gustlik

Rekomendowane odpowiedzi

W tym wątku będę prowadził relację z budowy Pantery F firmy Dragon w skali 1:35. Model będzie prosto z pudła. Z własnej strony to zamiast tych gąsienic DS dodam Magic Track, dodatkowe opancerzenie( Dzięki użytkownikowi woto, który przesłał mi plany tych płyt) na szczycie wieży z płyty hips oraz rozważam noktowizor dla kierowcy i na wieży. W kartonie są dwie lufy jedna długa L/100 z hamulcem wylotowym i druga oznaczona przez producenta jako zbędna ale też by mogła być gdyż wcześniejsza pantera F Dragona taką miała i zastanawiam się którą dać. Jutro przejde się do sklepu i kupie odpowiedni brystol do cykania fotek, także wtedy wrzucę inbox. Co do malowania to planuję wieżę w kolorze dunkengelb z wieżą d-cy w kolorze minia reszta w kolorze minia w pasami w kolorze dunkengelb i taką wypłowiałą zielenią.

1dda554b7c515983gen.jpg

Edytowane przez Gość

Lufa długa zgadza się. Zrobię jutro fotki do porównania z standardową L70. Swoją drogą nie wiedziałem że w Piotrkowie są ludzie co składają czołgi z plastiku

Tak, da się. Do wyboru mamy dwie wersje, stąd dwie nadbudówki. Do wyboru jest wersja prototypowana, na bazie późnej G i wersja produkcyjna, z tego co dotychczas zauważyłem to różnią się kilkoma szczegółami np inne są zawiasy włazów kierowcy i radiooperatora. Szkoda że nie dali kół stalowych tylko są standardowe z gumowymi bandażami. Szczegółowy in-box zapodam jutro

Wg producenta do wyboru jest wersja prototypowa lub wersja produkcyjna. Wszyscy oczywiście wiemy że wersja F nigdy nie doczekała się produkcji. Próbowałem dziś robić fotki ale mam problem z ostrością( cykam fotki zwykłą kompaktówką canona) i już mnie denerwuje bo aparatem w telefonie robię lepsze fotki. Łapie mi ostrość na chwilkę i zaraz gubi by ostatecznie zrobić rozmazaną fotkę bądź niewyraźną. Jutro mam wolną chatę to będę miał czas na dalszą walkę z aparatem.

Wyzwalacz i statyw...nawet najtańszy

mam oba i nawet oświetlenie i jednolite tło

Tymczasem wrzucam zdjęcia, na pierwszy rzut porównanie długości luf :

d9e467328cad99c7gen.jpg

od góry :

1.standardowa lufa pantery 7.5 cm KwK 42 L/70

2 lufa jaka była w zestawie dragona 6403

3 lufa 7.5 cm KwK 42 L/100 ( na zdjęciu bez hamulca wylotowego)

Różnice w nadbudówce( po lewej nadbudówka oznaczona jako wersja produkcyjna pantery F) :

9fb8c2e1aa849e07gen.jpg

efd67e4edec6a163gen.jpg

5dcfa18cace44ac3gen.jpg

7bada2777984fa53gen.jpg

Z dostrzegalnych różnic to inne zawiasy klap dla kierowcy i radiooperatora a także różnią się spawem który w wersji produkcyjnej jest bliżej czoła nadbudówki.

Dotychczas zmontowałem zawieszenie, częściowo wieżę i cały czas pracuję nad dodatkowym opancerzeniem na wieże czołgu :

501eb588c27284f3gen.jpg

1f493f2944894fa1gen.jpg

460d93dd55075db8gen.jpg

356cafced9054899gen.jpg

Mam też już zamysł na podstawkę

Przepraszam z góry że piszę post pod postem, ale chciałbym wrzucić aktualizację. Cały czas pracuję nad jakością zdjęć, dziś wyszedłem na dwór, próbowałem robić kompaktówką ze statywem ale mój telefon i tak robi lepsze.

428d4b05daa947a5gen.jpg

0f9238a19635cdc1gen.jpg

931925d50c87f8e9gen.jpg

60fcfea69f61dbd0gen.jpg

277eb29a7aeaa54egen.jpg

2559d7820da3ceaagen.jpg

dd190a6ce5f233d4gen.jpg

Kadłub złożony póki co do zdjęcia, włazy kierowcy i radiooperatora ruchome. Wszystko wymaga jeszcze dopracowania bo miejscami występują jakieś babole. Mam już koncepcje podstawki, będzie to coś takiego jak na poniższym zdjęciu, przy czym dojdzie słup ogłoszeniowy.

1fdb096d9a1f211dgen.jpg

Całość będzie uzupełnione o te figurki :

56831f14401e155bgen.jpg

f3bd41d25bee4f04gen.jpg

bądź te :

4213bca06dedeac5gen.jpg

Edytowane przez Gość

Jeszcze nie kupowałem, czekam na wypłatę, zastanawiam się które wybrać ale chyba te z alpine wezmę, chyba bardziej będą pasowały do mojej scenki. Jak już kupię to będę wrzucał updaty bo idzie mi coraz lepiej z cykaniem fotek, chyba. Zastanawiam się też czy jak zamontuje na baszcie MG-42 z noktowizorami czy mi chłopek się jeszcze zmieści.

Prace nad modelem trwają, pozostało to przyklejenia kilka drobnych elementów, kilka do poprawy. miał być dodatkow pancerz na wieży ale nie będzie gdyż robiłem go kilka razy i za każdym razem nie byłem zadowolony, czy będą noktowizory też nie wiem bo nie wiadomo czy zmieści się wtedy figurka dowódcy. Popełniłem gafę włożyłem koło napinające świeżo sklejone, zapomniałem ściągnąć i będę musiał je malować już przyklejone, miejscami widać też ślady po kleju. Dojdą za to koła stalowe zamiast zestawowych z gumowymi bandażami. Fotki mam nadzieje że w miarę dobre.

cb4c7cf4efb80ffegen.jpg

20f67b9b59902baegen.jpg

1e148e8a243480f5gen.jpg

063f1d6232515d2bgen.jpg

d1cf95f4703d0d19gen.jpg

ba7fbf5c772304afgen.jpg

83118b9ab077bd40gen.jpg

• 3 weeks later...

Aktualizacja stan prac, model pomalowany, kalki położone, zabezpieczone sidoluxem. Na zdjęciach widać kilka rzeczy do poprawy. Jest to drugie malowanie bo p pierwszym przy odklejaniu taśmy maskującej ta odchodziła mi razem z farbą mimo odtłuszczenia modelu. Jestem amatorem także proszę o wyrozumiałość

289da45823d82607gen.jpg

641af23863e7352cgen.jpg

95e1c05d5ad14fc4gen.jpg

0afb5f4f58b4753agen.jpg

a15d105f98e4abf8gen.jpg

36ab95beae9cd136gen.jpg

69735c7e56a6b67agen.jpg

4ba63d44fafc8d32gen.jpg