gustlik Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) W tym wątku będę prowadził relację z budowy Pantery F firmy Dragon w skali 1:35. Model będzie prosto z pudła. Z własnej strony to zamiast tych gąsienic DS dodam Magic Track, dodatkowe opancerzenie( Dzięki użytkownikowi woto, który przesłał mi plany tych płyt) na szczycie wieży z płyty hips oraz rozważam noktowizor dla kierowcy i na wieży. W kartonie są dwie lufy jedna długa L/100 z hamulcem wylotowym i druga oznaczona przez producenta jako zbędna ale też by mogła być gdyż wcześniejsza pantera F Dragona taką miała i zastanawiam się którą dać. Jutro przejde się do sklepu i kupie odpowiedni brystol do cykania fotek, także wtedy wrzucę inbox. Co do malowania to planuję wieżę w kolorze dunkengelb z wieżą d-cy w kolorze minia reszta w kolorze minia w pasami w kolorze dunkengelb i taką wypłowiałą zielenią. Edytowane 14 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Fajnie. Moja od kilku miesięcy czeka, prawie skończona, aż nabiorę doświadczenia by pododawać ostatnie elementy i przeróbki =P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Powitać człowieka z okolic Będę zaglądał. PS: Ale ta Pantera ma długą lufę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Lufa długa zgadza się. Zrobię jutro fotki do porównania z standardową L70. Swoją drogą nie wiedziałem że w Piotrkowie są ludzie co składają czołgi z plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Pantera Pinokio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Jeśli robisz model '46 to musisz zapytać swojego "widzimisię", którą lufę zamontujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Wiem, wiem, przymierze obię i którąś wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Ja wybrałem dłuższą. Swoją drogą z tego pudła można zbudować model realnego prototypu pantery F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Tak, da się. Do wyboru mamy dwie wersje, stąd dwie nadbudówki. Do wyboru jest wersja prototypowana, na bazie późnej G i wersja produkcyjna, z tego co dotychczas zauważyłem to różnią się kilkoma szczegółami np inne są zawiasy włazów kierowcy i radiooperatora. Szkoda że nie dali kół stalowych tylko są standardowe z gumowymi bandażami. Szczegółowy in-box zapodam jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Szczegółowy in-box zapodam jutro ten jest dobry http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=11068 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 ... . Do wyboru jest wersja prototypowana, na bazie późnej G i wersja produkcyjna, ... . Prototypy tak, ale wersja produkcyjna Pantery F ? Chętnie pooglądam. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 15 Marca 2016 Autor Share Napisano 15 Marca 2016 Wg producenta do wyboru jest wersja prototypowa lub wersja produkcyjna. Wszyscy oczywiście wiemy że wersja F nigdy nie doczekała się produkcji. Próbowałem dziś robić fotki ale mam problem z ostrością( cykam fotki zwykłą kompaktówką canona) i już mnie denerwuje bo aparatem w telefonie robię lepsze fotki. Łapie mi ostrość na chwilkę i zaraz gubi by ostatecznie zrobić rozmazaną fotkę bądź niewyraźną. Jutro mam wolną chatę to będę miał czas na dalszą walkę z aparatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Wyzwalacz i statyw...nawet najtańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 15 Marca 2016 Autor Share Napisano 15 Marca 2016 Wyzwalacz i statyw...nawet najtańszy mam oba i nawet oświetlenie i jednolite tło Tymczasem wrzucam zdjęcia, na pierwszy rzut porównanie długości luf : od góry : 1.standardowa lufa pantery 7.5 cm KwK 42 L/70 2 lufa jaka była w zestawie dragona 6403 3 lufa 7.5 cm KwK 42 L/100 ( na zdjęciu bez hamulca wylotowego) Różnice w nadbudówce( po lewej nadbudówka oznaczona jako wersja produkcyjna pantery F) : Z dostrzegalnych różnic to inne zawiasy klap dla kierowcy i radiooperatora a także różnią się spawem który w wersji produkcyjnej jest bliżej czoła nadbudówki. Dotychczas zmontowałem zawieszenie, częściowo wieżę i cały czas pracuję nad dodatkowym opancerzeniem na wieże czołgu : Mam też już zamysł na podstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 (edytowane) Przepraszam z góry że piszę post pod postem, ale chciałbym wrzucić aktualizację. Cały czas pracuję nad jakością zdjęć, dziś wyszedłem na dwór, próbowałem robić kompaktówką ze statywem ale mój telefon i tak robi lepsze. Kadłub złożony póki co do zdjęcia, włazy kierowcy i radiooperatora ruchome. Wszystko wymaga jeszcze dopracowania bo miejscami występują jakieś babole. Mam już koncepcje podstawki, będzie to coś takiego jak na poniższym zdjęciu, przy czym dojdzie słup ogłoszeniowy. Całość będzie uzupełnione o te figurki : bądź te : Edytowane 17 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Balans bieli ustaw na auto, bo to niebieskie to od tego właśnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Poprawiłem w edytorze, przy następnej aktualizacji zastosuje się do rady, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keravnos Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Całość będzie uzupełnione o te figurki : Z ciekawości, gdzie kupowałeś? na allegro, czy to oryginały od Alpine? Sam własnie dłubię przy nich do swojego Stuga i ciekaw jestem jak w razie czego do nich podejdziesz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Jeszcze nie kupowałem, czekam na wypłatę, zastanawiam się które wybrać ale chyba te z alpine wezmę, chyba bardziej będą pasowały do mojej scenki. Jak już kupię to będę wrzucał updaty bo idzie mi coraz lepiej z cykaniem fotek, chyba. Zastanawiam się też czy jak zamontuje na baszcie MG-42 z noktowizorami czy mi chłopek się jeszcze zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Ja chcesz się zamienić kołami, to szukam takich z gumą, a mam te stalowe z Dragona 6370 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Prace nad modelem trwają, pozostało to przyklejenia kilka drobnych elementów, kilka do poprawy. miał być dodatkow pancerz na wieży ale nie będzie gdyż robiłem go kilka razy i za każdym razem nie byłem zadowolony, czy będą noktowizory też nie wiem bo nie wiadomo czy zmieści się wtedy figurka dowódcy. Popełniłem gafę włożyłem koło napinające świeżo sklejone, zapomniałem ściągnąć i będę musiał je malować już przyklejone, miejscami widać też ślady po kleju. Dojdą za to koła stalowe zamiast zestawowych z gumowymi bandażami. Fotki mam nadzieje że w miarę dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 Rury wydechowe masz krzywo czy to złudzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Model stoi krzywo ze względu na wklejone jedno koło napinające to wydaje się że są krzywo, sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Aktualizacja stan prac, model pomalowany, kalki położone, zabezpieczone sidoluxem. Na zdjęciach widać kilka rzeczy do poprawy. Jest to drugie malowanie bo p pierwszym przy odklejaniu taśmy maskującej ta odchodziła mi razem z farbą mimo odtłuszczenia modelu. Jestem amatorem także proszę o wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 No camo masz ładne. Jakimi farbami malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi