Skocz do zawartości

M998 SCUD Hunter Delta Force Tamiya 1:35

makinen

Rekomendowane odpowiedzi

A teraz klasyka sił specjalnych. Poprzednikiem HMMWV znanych nam jako "Dumvee" był pojazd Desert Mobility Vehicle (DMV), powstały w projekcie Desert Mobility Vehicle System (DMVS).

Projekt DMVS rozpoczął się w 1985 roku i zakończył 5 lat później wraz z opracowaniem zmodyfikowanych pojazdów, taktyki, doktryny, w formie treningu ciągłych "Special Forces Mounted Operations".

Projekt miał na celu umożliwienie jednostce 5th Special Forces Group (Airborne) przeprowadzania wspólnych i jednostronnych działań w warunkach pustynnych przy użyciu specjalnie zmodyfikowanych pojazdów HMMWV, przyczep, urządzeń nawigacji satelitarnej oraz mobilnych na pustyni motocykli. Komponent HMMWV znany był jako Desert Mobility Vehicle (DMV) lub "Dumvee", która to nazwa była następnie używana w odniesieniu do innych HMMWV sił specjalnych, bez względu na pochodzenie. Pierwotnie pojazdy te bazowały na wersjach M998 i M1026 HMMWV. Pojazdy były używane podczas pierwszej wojny w Zatoce w 1991 roku oraz w Somalii w latach 1992-1993.

dmvs.jpg

Najbardziej znany DMV - zmodyfikowana wersja M998 HMMWV Cargo/Troop Carrier używana w czasie Pustynnej Burzy przez oddziały sił specjalnych (Army's Special Forces Operational Detachment-Delta /SFOD-D/, znane lepiej jako Delta Force) do zwalczania mobilnych wyrzutni pocisków SCUD. Niestety dokumentacja zdjęciowa jest żadna - dwie fotki, a właściwie dwie wersje jednej. Pierwsza ma lepsze kolory, druga lepszą rozdzielczość:

01-21.jpg

02-19.jpg

Zawsze chciałem mieć ten model, jako wstęp do kolekcji pojazdów sił specjalnych.

IMG_1059_zpseguqcwxy.jpg

IMG_1060_zpsceydk1i6.jpg

IMG_1061_zpsha2suzqw.jpg

IMG_1062_zpsss9nglmn.jpg

Mała zmiana. Usunąłem barierki, które dorobiłem i dociąlem z zestawu Italeri. Podciąlem trochę dalej, niż sugerował Kubisz. Z technicznego punktu widzenia mogłyby się nie utrzymać na jednym mocowaniu do nadkola. Myślę, że dużego faulu nie zrobiłem.

m998_12_of_25.jpg

Pałąk B usunięty, słupki drzwiowe docięte. Teraz trzeba dorobić sam pałąk.

IMG_1070_zpsguzlqjqt.jpg

IMG_1069_zpsbxfrblex.jpg

Mialem na mysli jakiegoś czolgusia Ale niech ci będzie ;-)

Z gąsienicowych w grę wchodzi tylko Abrams, albo wóz Bradley... Nie wiem, czy by Cię to satysfakcjonowało. Przy 40 humvee musze sobie czasem pozwolić na jakies fanaberie, więc robię odskocznię, ale nie planuję T34, 54, 55, 72, 90

• 3 weeks later...

Baaardzo mała podstawka- tym razem bardziej kamienista. Oczywiście to dopiero baza. Mam 3 koncepcje

a. najbardziej właściwa ze względu na figurantów

1_zpsgxxyrnob.jpg

B. mniej właściwa, bo trochę tłoczno

2_zpswsic8fbm.jpg

C. ta najbardziej podoba mi się ze względu na snajpera, którego mogę jednak wykorzystać w innym miejscu

3_zps8cwfvgr2.jpg

Co Panowie na to?

Baza pomalowana. Teraz na złomie będę testował sposoby malowana kamuflażu. Wcieranie pigmentu twardą, obciętą końcówką pędzelka. Druga wersja, to prawie suchym pędzlem wcieranie farby. Nie wiem, jak pigment zachowa się po potraktowaniu go później sidoluxem. Żeby się nie rozpłynął.

Dylemat kolejny, to jednak ta płyta na górze. Skarik w tym modelu zamontował deskę. W zasadzie jest to podobne rozwiązanie, jak w pojeździe tytułowym.

http://www.humvee-models.com/viewtopic.php?f=4&t=1493

Zrobiłem dwa zdjęcia- jedno z "blachą" przygotowaną pod pigmentu, drugie z deską z balsy jeszcze "na żywca"

Co sądzicie?

7_zpsh3wnwfyt.jpg

6_zpszoaapftg.jpg

Toczę nierówną walkę z tym hunterem. Kamuflaż nałożony, sido i wash oraz matowy lakier. Zostały do przyklejenia kable radiostacji, zapinki maski, reflektory (do zaślepienia), antena ( na chwile obecną brak podstawy ) i to coś dziwnego na maskę. Reszta to retusze, kilka pasków troczeń i omotanie pałąka "B" różnymi sznurkami i taśmami. Potem już tylko suchy pędzel kurz i bród.

ddd_zpsnmg1vdhb.jpg

aaa_zpsldo6fhai.jpg

ccc_zpsnmibmbui.jpg

do pomalowania jeszcze twarze załogantów

bbb_zpsw0w7swnv.jpg

Poświęcę mu jeszcze trochę czasu, bo na tym etapie zaczyna mi się podobać. Dowieszę jeszcze drobnego oporządzenia, łopatę, trochę troczeń. Później kurz do zintegrowania z podstawką. Wydaje mi się, że powinien być nieco ciemniejszy, niż w tej chwili na oponach. Poza tym będzie go wtedy bardziej widać na pojeździe.

aa_zpsonshjb2k.jpg

ee_zpspxdfh1cz.jpg

cc_zps5hnqxu4y.jpg

bb_zpsib0fbseu.jpg

dd_zpsworaigwf.jpg

Pojazd przetarty pigmentem European Earth razem z kołami. Bardziej ta ciemniejsza konwencja pasuje do podstawki. W zasadzie na 99% ukończony. Podoba mi się i rzeczywiście manele od CMK "robią" szyk w porównaniu z nawet super pomalowanymi od Tamiya. Teraz próba pomalowania paszczy u obu załogantów i finisz (chyba).

f_zpsupomywvv.jpg

dd_zpsftdvc4ij.jpg

ee_zpsvilmma4n.jpg