makinen Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 A teraz klasyka sił specjalnych. Poprzednikiem HMMWV znanych nam jako "Dumvee" był pojazd Desert Mobility Vehicle (DMV), powstały w projekcie Desert Mobility Vehicle System (DMVS). Projekt DMVS rozpoczął się w 1985 roku i zakończył 5 lat później wraz z opracowaniem zmodyfikowanych pojazdów, taktyki, doktryny, w formie treningu ciągłych "Special Forces Mounted Operations". Projekt miał na celu umożliwienie jednostce 5th Special Forces Group (Airborne) przeprowadzania wspólnych i jednostronnych działań w warunkach pustynnych przy użyciu specjalnie zmodyfikowanych pojazdów HMMWV, przyczep, urządzeń nawigacji satelitarnej oraz mobilnych na pustyni motocykli. Komponent HMMWV znany był jako Desert Mobility Vehicle (DMV) lub "Dumvee", która to nazwa była następnie używana w odniesieniu do innych HMMWV sił specjalnych, bez względu na pochodzenie. Pierwotnie pojazdy te bazowały na wersjach M998 i M1026 HMMWV. Pojazdy były używane podczas pierwszej wojny w Zatoce w 1991 roku oraz w Somalii w latach 1992-1993. Najbardziej znany DMV - zmodyfikowana wersja M998 HMMWV Cargo/Troop Carrier używana w czasie Pustynnej Burzy przez oddziały sił specjalnych (Army's Special Forces Operational Detachment-Delta /SFOD-D/, znane lepiej jako Delta Force) do zwalczania mobilnych wyrzutni pocisków SCUD. Niestety dokumentacja zdjęciowa jest żadna - dwie fotki, a właściwie dwie wersje jednej. Pierwsza ma lepsze kolory, druga lepszą rozdzielczość: Zawsze chciałem mieć ten model, jako wstęp do kolekcji pojazdów sił specjalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 15 Marca 2016 Share Napisano 15 Marca 2016 Szykuje się zacny model. Do tego by ładnie pasował land rover i jakaś mała dioramka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Marca 2016 Autor Share Napisano 16 Marca 2016 Mała zmiana. Usunąłem barierki, które dorobiłem i dociąlem z zestawu Italeri. Podciąlem trochę dalej, niż sugerował Kubisz. Z technicznego punktu widzenia mogłyby się nie utrzymać na jednym mocowaniu do nadkola. Myślę, że dużego faulu nie zrobiłem. Pałąk B usunięty, słupki drzwiowe docięte. Teraz trzeba dorobić sam pałąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Zapięcia osłony silnika, gniazdo diagnostyczne, nagrzewnica i kilka elementów z tyłu dorobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 ....a Ty swoje. No cóż popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Gerd, a co mam budować? Tygrysa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Gerd, a co mam budować? Tygrysa? To by była z pewnoscią nowość Mogłbys czasami zaskoczyć czyms innym I nie mowie tego zlosliwie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Gerd, a co mam budować? Tygrysa? To by była z pewnoscią nowość Mogłbys czasami zaskoczyć czyms innym I nie mowie tego zlosliwie :P Proszę viewtopic.php?f=68&t=49000 viewtopic.php?f=68&t=45190 viewtopic.php?f=81&t=46263 viewtopic.php?f=87&t=53051 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 Mialem na mysli jakiegoś czolgusia Ale niech ci będzie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Mialem na mysli jakiegoś czolgusia Ale niech ci będzie ;-) Z gąsienicowych w grę wchodzi tylko Abrams, albo wóz Bradley... Nie wiem, czy by Cię to satysfakcjonowało. Przy 40 humvee musze sobie czasem pozwolić na jakies fanaberie, więc robię odskocznię, ale nie planuję T34, 54, 55, 72, 90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 19 Marca 2016 Share Napisano 19 Marca 2016 Abramsa z checia bym zobaczyl Dobra koniec offtopu, bo tylko zaśmiecam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Drobnymi krokami naprzód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Baaardzo mała podstawka- tym razem bardziej kamienista. Oczywiście to dopiero baza. Mam 3 koncepcje a. najbardziej właściwa ze względu na figurantów B. mniej właściwa, bo trochę tłoczno C. ta najbardziej podoba mi się ze względu na snajpera, którego mogę jednak wykorzystać w innym miejscu Co Panowie na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Jak dla mnie to opcja 1 lub 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Baza pomalowana. Teraz na złomie będę testował sposoby malowana kamuflażu. Wcieranie pigmentu twardą, obciętą końcówką pędzelka. Druga wersja, to prawie suchym pędzlem wcieranie farby. Nie wiem, jak pigment zachowa się po potraktowaniu go później sidoluxem. Żeby się nie rozpłynął. Dylemat kolejny, to jednak ta płyta na górze. Skarik w tym modelu zamontował deskę. W zasadzie jest to podobne rozwiązanie, jak w pojeździe tytułowym. http://www.humvee-models.com/viewtopic.php?f=4&t=1493 Zrobiłem dwa zdjęcia- jedno z "blachą" przygotowaną pod pigmentu, drugie z deską z balsy jeszcze "na żywca" Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Na dachu będzie blacha. Na teraz pomalowana większość ładunku i potraktowana sido, oraz washem. Wstępnie załadowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 W tych ludkch kolorki wyszły OK. . Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2016 Toczę nierówną walkę z tym hunterem. Kamuflaż nałożony, sido i wash oraz matowy lakier. Zostały do przyklejenia kable radiostacji, zapinki maski, reflektory (do zaślepienia), antena ( na chwile obecną brak podstawy ) i to coś dziwnego na maskę. Reszta to retusze, kilka pasków troczeń i omotanie pałąka "B" różnymi sznurkami i taśmami. Potem już tylko suchy pędzel kurz i bród. do pomalowania jeszcze twarze załogantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Poświęcę mu jeszcze trochę czasu, bo na tym etapie zaczyna mi się podobać. Dowieszę jeszcze drobnego oporządzenia, łopatę, trochę troczeń. Później kurz do zintegrowania z podstawką. Wydaje mi się, że powinien być nieco ciemniejszy, niż w tej chwili na oponach. Poza tym będzie go wtedy bardziej widać na pojeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Bardzo ciekawe malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Bardzo ciekawe malowanie. Taka fantazja batalionu zwiadowczego Marines Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Taka fantazja batalionu zwiadowczego Marines A dokładniej - Delta Force Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Taka fantazja batalionu zwiadowczego Marines A dokładniej - Delta Force A bo mnie zmylił kamuflaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Pojazd przetarty pigmentem European Earth razem z kołami. Bardziej ta ciemniejsza konwencja pasuje do podstawki. W zasadzie na 99% ukończony. Podoba mi się i rzeczywiście manele od CMK "robią" szyk w porównaniu z nawet super pomalowanymi od Tamiya. Teraz próba pomalowania paszczy u obu załogantów i finisz (chyba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Mała zmiana detaliczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi