adam215 Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Malowanie kamo na mokrej farbie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 A po co miałbym malować kamo na mokrej farbie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slash Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 No tak ale nie można ocenić tego 0-1. Nikt z Was nie zauważyłem, żeby robił wielokolorowe modele w ciągu jednego wieczoru. Warsztaty ciągną się tygodniami, więc argument o 10 minutach faktycznie kładzie na łopatki....Umówmy się, że akrylowe farby są lepsze ale oleje też kiedyś były ok i nie dyskredytujmy tych ludzi, którzy mają frajdę "z jazdy polonezem". Ja czasem kładę kilka kolorów na kilku modelach w ciągu kilku godzin. Czy Twój argument leży na łopatkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 A po co miałbym malować kamo na mokrej farbie? dotyczy pojazdów, nie samolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Ok, ale ja pytam na serio, bo nie wiem - co daje kładzenie kamo na mokrej farbie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Dlaczego nie brać modelu po kilkunastu sekundach?. Maluję tylko akrylami, to są najlepsze farby. Można zrobić efekty ,które nigdy nie wyjdą żadnymi olejnymi szitami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Ok, ale ja pytam na serio, bo nie wiem - co daje kładzenie kamo na mokrej farbie? Np. nie wyjdzie tzw. odkurz, przejście na styku kolorów jest lepsze, oczywiście malowane z ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 A akrylami wychodzi odkurz jak się maluje z ręki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Każdy maluje, czym chce. Mi akryle nie pasują i koniec, co nie znaczy że są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Ok , każdy maluje czym chce . Mi oleje nie pasują i koniec , nie mówię że są złe , bo do łederingu wręcz bardzo dobre . Ale pytam o ten odkurz przy malowaniu akrylami z ręki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Ok , każdy maluje czym chce . Mi oleje nie pasują i koniec , nie mówię że są złe , bo do łederingu wręcz bardzo dobre . Ale pytam o ten odkurz przy malowaniu akrylami z ręki . Czy odkurz występuje przy malowaniu akrylami z ręki, na pewno występuje przy olejnych i przy akrylach. Dużo zależy po prostu od doświadczenia, umiejętności ew. sprzętu. przeglądając zdjęcia modeli widać różne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 na pewno występuje przy olejnych i przy akrylach. To w takim razie zastanawia mnie co robię źle , skoro nie mam odkurzu przy malowaniu z ręki aerografem , nawet przy tak ostrych granicach kolorów : Modele! Gdzie są te modele?! Chce je zobaczyć Też zawsze czekam na jakiś przykład , jak współmodelarz udziela porad i jakoś nigdy nie udaje się zobaczyć tych modeli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Modele! Gdzie są te modele?! Chce je zobaczyć Jeżeli do tej pory nie widziałeś modeli z odkurzem, to już nie zobaczysz. Nie napisałem że odkurz bezwzględnie wystąpi w akrylach ale może wystąpić. Ten model to akurat zły przykład, nie ma tu ostrych granic kolorów, tylko czarne line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 24 Marca 2016 Autor Share Napisano 24 Marca 2016 Mam takie jedno pytanie na temat tego odkurzu. Czy chodzi o to że malując aerkiem farbami olejnymi jak się chce zrobić ostre przejscia kolorów to nie trzeba maskować? Czy dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Mam takie jedno pytanie na temat tego odkurzu. Czy chodzi o to że malując aerkiem farbami olejnymi jak się chce zrobić ostre przejscia kolorów to nie trzeba maskować? Czy dobrze to rozumiem? Przy malowaniu z ręki bez maskowania trzeba malować na mokrą farbę bazową. Próbę zrobić na starym modelu, kawałku plastiku itp. Jeżeli nie dasz rady to maskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 24 Marca 2016 Autor Share Napisano 24 Marca 2016 Mam takie jedno pytanie na temat tego odkurzu. Czy chodzi o to że malując aerkiem farbami olejnymi jak się chce zrobić ostre przejscia kolorów to nie trzeba maskować? Czy dobrze to rozumiem? Takie są efekty porad przez ludzi którzy mają słabe pojęcie o modelarstwie i niestety jest to coraz bardziej nagminne. Czyli mam rozumiec że trzeba maskować mimo olejnych? Sorki kolega mnie ubiegł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 24 Marca 2016 Autor Share Napisano 24 Marca 2016 To ja jeszcze z innej mańki. Czy pod olejne trzeba kłaść podkład? Sam podkład jest olejny no i farba olejna więc czy trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 teraz tak się nie robi????????????????? Zwłaszcza owe ,,modulacje'' to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Ok, ale ja pytam na serio, bo nie wiem - co daje kładzenie kamo na mokrej farbie? Np. nie wyjdzie tzw. odkurz, przejście na styku kolorów jest lepsze, oczywiście malowane z ręki Też czytałem ten artykuł i dodatkowo trzeba malować dwoma aerografami ble ble.... Ale to było ze 20 lat temu! Spróbuj malować po "nowemu" a zobaczysz, że Twoje modele będą wyglądały zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Ok, ale ja pytam na serio, bo nie wiem - co daje kładzenie kamo na mokrej farbie? Np. nie wyjdzie tzw. odkurz, przejście na styku kolorów jest lepsze, oczywiście malowane z ręki Też czytałem ten artykuł i dodatkowo trzeba malować dwoma aerografami ble ble.... Ale to było ze 20 lat temu! Spróbuj malować po "nowemu" a zobaczysz, że Twoje modele będą wyglądały zupełnie inaczej. Najpierw pokaż Swoje modele, potem dasz mi rady jak malować ,,po nowemu''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 teraz tak się nie robi i oleje mniej się do tego nadają. dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Żyłka chyba Tobie pękła. Obdrapałeś jeden koślawy samolocik i już. Żadnych modeli błotem nie obrzucam. Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=84&t=53116&sid=342b2b95d856236a354220695eb4525f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=84&t=53116&sid=342b2b95d856236a354220695eb4525f Oblałeś model plakatówką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam215 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Zgadłeś !!!!! Graj w gry liczbowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi