michal0281 Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Witam! Czas na nastepny warsztat, tym razem znany juz z tego forum wariant T-72, tak wiec inboxa nie robie. Napisze tylko, ze jak na moje oko to czesci faktycznie cala masa i bedzie z nim sporo roboty. Za wiele jeszcze nie zrobilem, ale sa juz wszystkie metalowe nakladki (ponad 100) do oslon antyradiacyjnych. Z dodatkow tylko lufka i linka Najgorsze jest to, ze jakos nie moge sie zdecydowac jakie kamo ma dostac, spedzilem juz chyba kilkanascie godzin na necie i widzialem tysiace zdjec, no i nadal brak koncepcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Podoba mi się temat , ja bym zrobił z walk w Syrii ile byś nie urwał i obdrapał to mieściło by się w normie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 Te Syryjskie to maja troche inna kostke na wierzy, sporo zdjec z tamtad ogladalem i jakos takiej wersji nie widzialem, jesli masz takowe to chetnie zobacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Te Syryjskie to maja troche inna kostke na wierzy, sporo zdjec z tamtad ogladalem i jakos takiej wersji nie widzialem, jesli masz takowe to chetnie zobacze. Mówisz masz: https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t34.0-12/12721555_1572698919712414_1492642819_n.jpg?oh=c6bdbfc8eebeae27cd82a314bbeb2ea4&oe=56F1DC87 ... ale ja optuję za jakimś malowaniem z Donbasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 michal0281 napisał,,Te Syryjskie to maja troche inna kostke na wiezy,, czolg ktorego miniature (T-72B1) budujesz posiada kostki pancerza reaktywnego Kontakt-1,a na fotach z Syri naczesciej pokazywane sa T-72AV ktore rownierz maja wersje Kontakt-1,ale ulozone na wiezy podobnie jak w T-80U/UD, zakupiona i podobno montowana na Ukrainie. Syryjczycy uzywaja rownierz wersji gdzie kostki zakladano na kadlub, a wieze oslonieto konstrukcja z drutu zbrojonego?? a pusta przestrzen wypelniano np.ceglami,workami z piaskiem.Wieze uzyta w ww. wersjach nazywano o ile dobrze pamietam (Super) Dolly Barton. A teraz zasiadam i podgladam zgadza sie Co do Pana Kamila K, to mnie zdziwiles, Ty masz jakis wysoki skill w grzebaniu w necie, mi to tak nie wychodzi z malowaniem to jeszcze pomysle, najbezpieczniej by bylo zrobic cow w takim stylu na tych zdjeciach jest troszke nowsza wersja, ale mam zdjecia takich jak moj t-72 w takich kolorkach, ale to kamo nie jest jeszcze pewne, moze zrobie 113 bo jednak podoba mi sie kolorystyka, sa kalki zestawowe i jest dobra dokumentacja w necie, minus taki, ze juz ten czolg byl tu robiony, no chyba, ze mnie cos najdzie i zrobie jakiegos innego t-72 z doniecka, jest jeszcze troche czasu na podjecie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 To nie kwestia żadnego skilla, po prostu czasem trzeba wiedzieć, gdzie szukać: https://www.facebook.com/groups/syrian.military.equipment/ - zapraszam Tam jest sporo zdjęć nowych, syryjskich T-72B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 No takie błocko to fajne. Ja bym optował za taką podstawką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 W syryjskim konflikcie biorą udział pojazdy wyposażone w najróżniejsze modyfikacje polowe, samoróbki. Warto spróbować zbudować coś z tego konfliktu, może wyjść model bardzo ciekawy, i jedyny w swoim rodzaju, gdyż pomysłowość ludzka nie zna granic. Poniżej mój faworyt, inspiracja Merkawą jest bardzo oczywista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 To nie kwestia żadnego skilla, po prostu czasem trzeba wiedzieć, gdzie szukać: https://www.facebook.com/groups/syrian.military.equipment/ - zapraszam Tam jest sporo zdjęć nowych, syryjskich T-72B. dzieki, faktycznie dobre miejsce dla inspiracji modelarskich Barthas! Kolego, jestem pewien ze ktos kiedys zrobi taki czolg, ale to nie bede ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 michal0281 napisał,,Te Syryjskie to maja troche inna kostke na wiezy,, czolg ktorego miniature (T-72B1) budujesz posiada kostki pancerza reaktywnego Kontakt-1,a na fotach z Syri naczesciej pokazywane sa T-72AV ktore rownierz maja wersje Kontakt-1,ale ulozone na wiezy podobnie jak w T-80U/UD, zakupiona i podobno montowana na Ukrainie. Syryjczycy uzywaja rownierz wersji gdzie kostki zakladano na kadlub, a wieze oslonieto konstrukcja z drutu zbrojonego?? a pusta przestrzen wypelniano np.ceglami,workami z piaskiem.Wieze uzyta w ww. wersjach nazywano o ile dobrze pamietam (Super) Dolly Barton. A teraz zasiadam i podgladam nawet troche myslalem dzisiaj z czego by taki drut zbrojeniowy zrobic i nic mi z tego nie wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Fajny temat. Również mam ten model i jeszcze nie wiem w jakim malowaniu go wykonam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 michal0281 napisał,,Te Syryjskie to maja troche inna kostke na wiezy,, czolg ktorego miniature (T-72B1) budujesz posiada kostki pancerza reaktywnego Kontakt-1,a na fotach z Syri naczesciej pokazywane sa T-72AV ktore rownierz maja wersje Kontakt-1,ale ulozone na wiezy podobnie jak w T-80U/UD, zakupiona i podobno montowana na Ukrainie. Syryjczycy uzywaja rownierz wersji gdzie kostki zakladano na kadlub, a wieze oslonieto konstrukcja z drutu zbrojonego?? a pusta przestrzen wypelniano np.ceglami,workami z piaskiem.Wieze uzyta w ww. wersjach nazywano o ile dobrze pamietam (Super) Dolly Barton. A teraz zasiadam i podgladam nawet troche myslalem dzisiaj z czego by taki drut zbrojeniowy zrobic i nic mi z tego nie wyszlo Weź okrągły profil czy rurkę z Plastrukta, Dłuższa niż zakładana długość ma być w modelu, obwin ja cienkim drucikiem np z słuchawek, plecionki sa tam cienkie naprawdę ,co jakiś, czas kapnij odrobine cyjanu zeby sie trzymało, tam gdzie będziesz miał początek i koniec twojego wymiaru do modelu daj wiecej kleju, obetnij na wymiar to co za dużo. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 Dzieki Panowie za rady, pewnie szlo by z Wasza pomoca zrobic jakiegos fajnego syryjskiego potworka, ale juz prawie zapadly ostateczne decyzje, kilka godzin siedzenia przy kompie i mam cos takiego Na ostatnim zdjeciu czesc kostek na gorze wiezy wydaje sie jasna czy to tylko gra swiatla? Troche licze Panowie, ze ktos z Was moze ma jeszcze gdzies jakies zdjecia tej sztuki dzieki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Mogą być jasne, czasem na wozach z Donbasu trafiają się takie wpadające wręcz w biel - tylko lepiej dla Ciebie - będzie bardziej kolorowo. Co do zdjęć, rzuć okiem na fejsbuk - tak jak istnieje grupa o sprzęcie z Syrii tak samo można znaleźć taką grupę dotyczącą Ukrainy. Gdzieś tam przewijały się udostępniane albumy z ponad 700 fotkami T-72 z Donbasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 Tak, wlasnie tam to znalazlem ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Czesto o T-72B/B1 pisze sie iz sa to pojazdy ktore rosjanie trzymali w magazynach jako rezerwa na wypadek np.wojny.Przegladajac zdjecia z walk na Ukrainie mozna zauwazyc iz na wielu pojazdach uzywano bardzo jaskrawa zielen, elementem ktory byl najczesciej malowany w ten sposob jest skrzynka za wiezowa, Przykladem sa powyzsze fotki, nawet jesli pokazuja 1-2 czolgi.Moze Kamil K wie cos wiecej na ten temat albo Tomek Mroczkowski ktory wydaje sie byc specjalista w temacie T-72 Nie ma w tym raczej żadnej wielkiej filozofii - ot, biorą pierwszą z brzegu zieloną farbę, którą zamalowują rosyjskie znaki taktyczne i oznaczenia transportowe stosowane m.in na kolei z tego co wiem. N-2200, jeśli dobrze pamiętam - często widoczne na burtach wozów dostarczonych przez Rosjan do Donbasu. Dosłownie parę dni temu widziałem zdjęcie T-72 z Syrii z tym samym oznaczeniem. Przypadek? Nie sądzę. Te zielone wstawki pojawiają się zawsze w tych samych miejscach: zasobniki wieżowe(miejsca po nr taktycznych), reflektor przy armacie(emblematy jednostki) i burty(oznaczenia transportowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Pestepy wybitnie powolne W tym tygodniu zabralem sie za kola i takiej masakry to nigdy jeszsze nie trafilem, a pisze to z perspektywy czlowieka ktory pierwszy model kleil ponad cwierc wieku temu, to wklesniecie na kole jest tak duze ze szlifowanie zaczenam od papieru 150, troche mnie to wk..... jak pomysle ile ten model kosztowal Przyszly mi w tym tygodniu dwa zestawy figsow, nie wiem jeszcze jak i ile figurek zastosuje w tym modelu, ale jest juz z czego wybierac pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Kupione na aliexpres w dosc niskiej cenie, chyba na tej zasadzie jak adidasy 20 lat temu z bazaru, ale sa naprawde dobre, oczywiscie troche bedzie trzeba popracowac przy nich, generalnie fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Z tymi kołami to trochę słabo, ja mam T-72 z Trumpetera i tam wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Co to za figsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Plastyk czy zywica, wygladaja porzadnie Myslalem ze to widac zywica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 5 Lutego 2017 Autor Share Napisano 5 Lutego 2017 Zaczynam trzecie podejscie do modelu, tym razem finalne (mam nadzieje). cZabralem sie za gasienice i ciekawostka, dostrzeglem, ze trumpek na obrazku od opakowania dal odwrotnie gaski, ups... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 27 Lutego 2017 Share Napisano 27 Lutego 2017 Mogą być jasne, czasem na wozach z Donbasu trafiają się takie wpadające wręcz w biel - tylko lepiej dla Ciebie - będzie bardziej kolorowo. Co do zdjęć, rzuć okiem na fejsbuk - tak jak istnieje grupa o sprzęcie z Syrii tak samo można znaleźć taką grupę dotyczącą Ukrainy. Gdzieś tam przewijały się udostępniane albumy z ponad 700 fotkami T-72 z Donbasu. Bardzo proszę o link do takiej grupy! Mimo wszystko mam nadzieję że autor zrobi jednak "syryjczyka" Link, dużo syryjskiego sprzętu "Syrian tanks at war. Some pictures and words between them" http://sturgeonshouse.ipbhost.com/index.php?/topic/754-syrian-tanks-at-war-some-pictures-and-words-between-them/& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 27 Lutego 2017 Autor Share Napisano 27 Lutego 2017 Prosze bardzo https://www.facebook.com/groups/military.equipment.ukraine/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi