jacocapone Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 Witam, mała niedzielna aktualizacja. Zagracania pokładu ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Możesz przy okazji zrobić fotkę całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 15 Maja 2019 Autor Share Napisano 15 Maja 2019 Witam, ciąg dalszy zmagań. Pora piąć się w góra. Na niektórych zdjęciach pokazywałem zamocowane wanty na masztach. Wanty wykonałem z liny kupionej. Nie za bardzo byłem zadowolony z efektu. Jakoś nie dawało mi spokoju i w końcu wszystko rozebrałem i skręciłem liny własnoręcznie. Każda wanta jest dodatkowo opleciona w miejscu mocowania z masztem. Docelowo miało to zwiększać trwałość liny przed otarciami. Oplot wykonałem z najcieńszej nitki jaką miałem. Tak oplecione liny zamocowałem na maszcie i przymocowałem do jufersów według wzoru. Powolutku montuje kolejne wanty ... Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Model genialny, i mam pytanie, bo możliwe, że przegapiłem, w jaki sposób wykunojujesz tak wyrobione jufersy? Bo chyba nie są kupione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Co tu rzec zajefajnie!! tym bardziej że dzięki tobie jest ruch na forum i można pomarzyć że się też tak kiedyś zrobi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 16 Maja 2019 Autor Share Napisano 16 Maja 2019 Dzięki za miłe słowa. Jufersy są kupowane. Rozmiar wzięty z wytłoczki. Każdy otwór piłuje pod kątem trójkątnym pilnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 17 Maja 2019 Share Napisano 17 Maja 2019 Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 Dlaczego czemu naciagi want sa czarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 3 godziny temu, unicaunica napisał: Dlaczego czemu naciagi want sa czarne? Bo to jest olinowanie stałe z reguły smołowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 59 minut temu, ManiekB napisał: 4 godziny temu, unicaunica napisał: Dlaczego czemu naciagi want sa czarne? Bo to jest olinowanie stałe z reguły smołowane. Większość uważa, że talrep to olinowanie ruchome więc przewiąz w talrepie powinien być jasny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 18 Maja 2019 Autor Share Napisano 18 Maja 2019 (edytowane) Większość "profesjonalnych" modeli ma ten przewiąz w kolorze czarnym. Biały występuje raczej w mniejszości. Zdecydowałem się na wariant czarny. Bardziej pasuje do charaktery łodzi Edytowane 18 Maja 2019 przez jacocapone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 15 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam, prace w około marsa na fokmaszcie prawie ukończone. Dużo zabawy było z katarpinami, bo miejsca mało i co chwilę mi się gdzieś coś luzowało. Długo sie zastanawiałem, jaką wersje mocowania katarpin zastosować i zdecydowałem się na tą jak poniżej. + odrobina przydatnej teorii. Do gałki tureckiej podchodziłem cztery razy, aż w końcu się udało Kolejnym krokiem było mocowanie foksztagu i usztywnienie bukszprytu. Tak to teraz wygląda Dłubie dalej... Edytowane 15 Sierpnia 2019 przez jacocapone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 15 Sierpnia 2019 Share Napisano 15 Sierpnia 2019 O rzesz ty, miodzio malina códo, zniszcz mnie do końca i powiedz że gałkę zaplotłes ręcznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 15 Sierpnia 2019 Share Napisano 15 Sierpnia 2019 Jak się tak patrzy na ten poziom zaangażowania to natychmiast żal dwóch rzeczy: Pierwsze że to "jakiś pirat" Druga że nie drewno (Jakby ktoś miał wątpliwości to pochwała ciężkiego kalibru ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 15 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2019 Dzięki Tak, gałkę plotłem ręcznie. Zrobię kilka fotek jak będę robił kolejną Padło na plastik bo to mój pierwszy model. Traktuje go jako poligon doświadczalny. Drewniany model mam z tyłu głowy. Kiedyś tam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Sierpnia 2019 Share Napisano 16 Sierpnia 2019 Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 7 Listopada 2019 Autor Share Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) Cześć, dziś krótko i na temat. Prace idą systematycznie do przodu. Aktualnie poziom drugi na fokmaszcie gotowy. Zabieram się za wiązanie wyblinek. Dużymi krokami zbliżam się do grotmasztu Do usłyszenia Edytowane 7 Listopada 2019 przez jacocapone 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 Wygląda obłędnie to olinowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 Szkoda, że na fokmaszcie masz źle ułożone górne jufersy. Doły jufersów powinny być w jednej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 8 Listopada 2019 Autor Share Napisano 8 Listopada 2019 Cytat Szkoda, że na fokmaszcie masz źle ułożone górne jufersy. Doły jufersów powinny być w jednej linii. Są ułożone prawidłowo. Górna linia jufersów jest równoległa do dolnej linii. I tak powinno być. Nawa wantowa jest pod kątem więc jufersy jufersy też muszą być. W poziome mają być ułożone wyblinki. Stąd zawsze się robi efekt klina między pierwszą wyblinką a górną linią jufersów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 8 Listopada 2019 Share Napisano 8 Listopada 2019 1 godzinę temu, jacocapone napisał: Są ułożone prawidłowo. Górna linia jufersów jest równoległa do dolnej linii. I tak powinno być. Nawa wantowa jest pod kątem więc jufersy jufersy też muszą być. W poziome mają być ułożone wyblinki. Stąd zawsze się robi efekt klina między pierwszą wyblinką a górną linią jufersów. Masz racje odnośnie ułożenia jufersów. Mój błąd. Natomiast odnośnie ułożenia wyblinek czytałem kiedyś bardzo mocno rozbudowaną dyskusję. Chodziło o to, czy wyblinki mają być równoległe do linii wodnej czy też do ławy wantowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 29 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) Witam, fokmasz niemal gotowy. Pozostało parę drobnych detali, ale dojdą jak już uporam się z resztą masztów. Czas na grotmaszt ... Do następnego Edytowane 29 Grudnia 2019 przez jacocapone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 29 Grudnia 2019 Share Napisano 29 Grudnia 2019 Chciałem napisać że to kosmos, ale kosmos to przy tym prosta sprawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misienka2008 Napisano 28 Stycznia 2020 Share Napisano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Wybaczcie moje uwagi. Tak, jestem tu swiezy i szukajac wiedzy o malowaniu i postarzaniu modeli plastkowych natrafilem na ten watek. Byc moze, ze przyjmiecie je nieprzychylnie bo niczego tu nie zaprezentowalem. Mimo to mam dwie uwagi. W modelu zle umieszczone sa kluzy. W rzeczywistosci byly umieszczone jak najblizej osi okretu a wiec przy stewie dziobowej i nizej. https://pixers.de/poster/hms-victory-1887105 Druga uwaga odnosi sie do otworu przez ktory przechodzi pletwa sterowa. W rzeczywistosci byl niewidoczny bo byl zasloniety impregnowanym berezentem lub skora aby woda nie dostawala sie do wnetrza kadluba. To samo dotyczy obejm przez ktore wchodza w poklad pnie masztow. Prosze nie traktowac tego jako krytyki modelu. Jest piekny. Gratuluje ! Roman Edytowane 29 Stycznia 2020 przez misienka2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 28 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2020 Dzięki za uwagi. W obu przypadkach masz racje. Jeśli chodzi o kluzy to tak zostały wytopione w formie i nie zdecydowałem się ich ruszać. Obawiałem się, że nie będę w stanie zaślepić ich pierwotnego miejsca tak że nie będzie tego widać, więc zostało jak było. Co do płetwy sterownej to zobaczę czy da się jeszcze z tym coś zrobić na tym etapie bez utraty efektu. Zajmę się tym po zakończeniu olinowania stałego jak będę uzupełniał detale przed pracami nad rejami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi