luckyLUKE Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 https://doogsmodels.com/2014/07/03/technique-black-basing/ Czy czarny podkład również będzie dobrze uwydatniał nierówności tak jak np. szary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Nie, zdecydowanie nie będzie. Autor wyraźnie pisze tam, żeby najpierw użyć szarego podkładu, tak jak zwykle. Czarny podkład - można tak to powiedzieć - jest częścią procesu malarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Solo co za głupoty piszesz You can prime the model, and then paint it black, but I find it’s easier to just use a black primer. Można ale nie trzeba. Na czarnym podkładzie, jak i srebrnym, szarym czy żółtym tak samo widać wszelakie niedoróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Solo co za głupoty piszesz You can prime the model, and then paint it black, but I find it’s easier to just use a black primer. Można ale nie trzeba. Na czarnym podkładzie, jak i srebrnym, szarym czy żółtym tak samo widać wszelakie niedoróbki. Ważne aby nakładana farba była satynowa. Dzięki za wyjaśnienie - czyli lepiej od razu jechać czarnym podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Tylko żeby to podkład był, a nie farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Oczywiście. Możesz użyć podkładu w kolorze czarnym, albo po prostu położyć użyć czarnej satynowej emalii. Osobiście używam Humbrola 85. Tylko żeby to podkład był, a nie farba. A co za różnica? Jak masz wypolerowaną, wyprowadzoną powierzchnię to spokojnie można użyć emalii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Pisząc podkład miałem na myśli... podkład W maju powinienem mieć trzy flachy Badgera - koniec smrodu z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Jak się maluje akrylami to niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittt78 Napisano 30 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Chwile mnie nie było ale coś tam sobie powolutku dłubałem. Model już w sumie skończony. Jestem początkującym po długiej przerwie sklejaczem, więc jako sukces traktuje ukończenie modelu:) ale jeszcze sporo muszę się podszkolić Dzięki Waszym cennym radom kilka tematów było mi łatwiej przyswoić. Zdaję sobie sprawę, że jeszcze długa droga przede mną ale chyba na nowo odkryłem tą dziecięcą radochę modelowania. W ocenie proszę o wyrozumiałość, jest wiele rzeczy, które teraz bym zrobił inaczej, ale na tym polega nauka:))) Cieszę się, że model już można postawić na półce, jest to dla mnie duża motywacja żeby powoli rozglądać się za kolejnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Budowałeś go bardzo fajnie. Ale. ! geometria. Model jest niepoprawny geometrycznie, o czym pewnie wiesz. Na przyszłość zwróć większą uwagę na ten element. Kamuflaż wymalowałeś bardzo elegancko. Ale. Kalki sie błyszcza, i brudzenie, tez wygląda tak sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 No ale jak na pierwszy raz to naprawdę całkiem nieźle. Kolejny powinien być dużo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Jeśli to twój pierwszy model. to REWELACJA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 Bardzo fajny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi