Skocz do zawartości

King Tiger Porsche Turret w/ZIMM 1:35 Dragon

KyobiK91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Jestem nowy na forum i postanowiłem wykonać model Tigera II z pomocą bardziej doświadczonych modelarzy i pod waszym okiem Oprócz modelu z Pudła mam rownież trochę dodatków do lepszej waloryzacji Oby się to udało tak jak chce żeby się udało poniżej trochę fotek:

file.html

file.html

file.html

file.html

file.html

file.html

file.html

file.html

PS. Sorry za cenę na linach ale dopiero po wrzuceniu wszystkiego na kompa i zdjęć na forum to zauważyłem.

dzięki bardzo

Jakieś plany co do malowania ?

jeszcze właśnie nie bardzo...szukam póki co w sieci jakiegoś fajnego zdjęcia które mi pomoże

Póki co robię zawieszenie, chcę aby było w pewnym sensie ruchome więc już na starcie trochę roboty jest

Otwory wywiercone tak więc tylko powiercić dziurki w wahaczach i zablokować drucikiem co by się nie wysunęły praca żmudna ale efekt podobno super

file.html

file.html

Bazylms, Witaj pierwszy i ostatni jest wklejony juz na stałe ale dzięki za podpowiedź na forum pierwszy a w zyciu akurat 10 ale poki co były to nówki jak z fabryki czyli farba itd. ale postanowiłem pójść krok dalej i zrobić z czyjąś pomocą coś więcej troche czytałem, dużo oglądałem filmów i zobaczymy jak to wyjdzie

ostatnie zdjęcie robione już późno dlatego oświetlenie jest słabe ale popracuje nad następnymi jeśli będę wrzucał :-) a co do gąsienic to zainwestuje w Friule na które niestety już nie wystarczyło, trzeba czekać do kolejnej wypłaty :-)

To ja dodam od siebie żebyś dobrze się zastanowił nad zawartością tych Eduardowych zestawów. Wszystkie Edy jakie miałem dotychczas są dosyć rozczarowujące i lepiej porównać plastikowe elementy ze złożonymi już blaszkami czy na pewno ich wymiana ma sens.

Powodzenia, KT wbrew pozorom dosyć mało na forum =P

Nie zawsze blachy są lepsze od zestawowych elementów także najlepiej zerknąć jak dana cześć wygląda w oryginale i sobie porównać.

Dlaczego wymieniałeś zestawową lufę na rb?

generalnie już taki zestaw cały zakupiłem od pewnej osoby z tym wszystkim polowałem na ten model akurat i się trafiła taka okazja więc wziąłem wszystko co do niego miał jedna napewno zostanie więc jeśli trafi się w przyszłości kolejny Tiger II to juz lufę będę miał w zapasie

w czasie składania zastanawiam się już nad podstawką, mam pewien zarys w głowie i na kartce rozpisane mniej więcej co gdzie i jak. Zobaczymy, jak dla mnie to jest mega duży i pracochłonny projekt ale myślę że z waszą pomocą podołam wyzwaniu założenie jest takie :

Figurki jakie zamierzam wykorzystać:

file.html

oraz cały plan co i gdzie na podstawce:

file.html

Co o tym sądzicie?

Jakieś plany co do malowania ?

Witam

Co do malowania to za dużego wyboru to nie ma. Wczesne z dużymi numerami na wieży, lub pudełkowe z Francji z sierpnia 1944 (lub podobne z gęstym kamuflażem z tej samej jednostki 503 batalionu). Posiadam trochę zdjęć tych czołgów, bo sam przerabiałem ten temat nie dawno.

Pozdrawiam

Musze cie zmartwić co do zimmeritu - jest za gruby (nałożenie czegokolwiek na niego to mordęga).

Nałożenie w sensie kamuflażu czy kalek ? Z kalkami nie powinno być problemu( Dragon robi kalki dobrej jakości) jak zastosujesz płyny pod kalki i na kalki

Chodzi o kalki. Nakładanie to makabra - strasznie się deformują w tych rowach.

Jak deformują ?? Robiłem już kilka modeli z zimmeritem i stosuję micro set i sol dzięki czemu kalki ładnie się poddają zmiękczeniu i dopasowują do faktury. Mogą się trochę pomarszczyć ale to nic strasznego bo ostatecznie i tak powinny się dopasować do powierzchni. Oczywiście na rynku są środki o tym samym działaniu innych firm ale nie miałem z nimi kontaktu więc się nie wypowiadam, ze swojej strony mogę polecić produkty microscale.

Fakt, zimmerit wygląda na grubawy trochę no ale zobaczymy jak to wyjdzie.

A co do Zimm właśnie mam pytanie, jest sens robić jakieś jego ubytki czy dać sobie z tym spokój? a jeśli tak to w jaki sposób?

W temacie tego co dziś się udało zrobić zamieszczam kilka zdjęć

file.html

file.html

file.html

file.html

Widzę masz figurki Nachtjagerów Konfiguracja Vampirów jest wzięta z kosmosu. Trzeba to poprawić, a przede wszystkim zrobić od podstaw przetwornik elektro-optyczny obrazu, bo na figurkach masz po prostu zwykłą lunetę optyczną z zamontowanym do nim reflektorem podczerwieni. No i obowiązkowo bateria z transformatorem na plecach

http://www.smartage.pl/wp-content/uploads/2015/09/217.jpg

Widzę masz figurki Nachtjagerów Konfiguracja Vampirów jest wzięta z kosmosu. Trzeba to poprawić, a przede wszystkim zrobić od podstaw przetwornik elektro-optyczny obrazu, bo na figurkach masz po prostu zwykłą lunetę optyczną z zamontowanym do nim reflektorem podczerwieni. No i obowiązkowo bateria z transformatorem na plecach

szczerze? tylko dlatego ze jakoś mi się mega podobają te figurki, miały być do dioramki z e100 ale do tygryska mi jakoś fajniej pasują wiem że merytorycznie będzie klapa ale cóż...nic innego dziś nie znalazłem jak byłem w sklepie, jakoś żadne figurki nie przemówiły do mnie a co do figurek to całe zestawy mam, tylko póki co skleiłem same ludziki resztą zajmę się już później ;)

Prace powoli posuwają się do przodu, tygrysek dostał fototrawione osłony i błotnik z jednej strony gdyż osobiście podoba mi się gdy ma pourywane te osłonki, tylko się zastanawiam jak je wygiąć bądź podziurawic tak by wyglądały na delikatnie poobijane i dziury po przebiciach z dział które przebiją błotniki a nie tkną pancerze bocznego nad kołami oraz mniej więcej jaka ich może być średnica by nie wyglądało że dostał z działa pokroju 152 isu w błotnik a pod spodem jest nietknięty poniżej kilka zdjęć:

file.html

file.html

file.html

file.html

file.html