KyobiK91 Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Witam, Jestem nowy na forum i postanowiłem wykonać model Tigera II z pomocą bardziej doświadczonych modelarzy i pod waszym okiem Oprócz modelu z Pudła mam rownież trochę dodatków do lepszej waloryzacji Oby się to udało tak jak chce żeby się udało poniżej trochę fotek: PS. Sorry za cenę na linach ale dopiero po wrzuceniu wszystkiego na kompa i zdjęć na forum to zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Z tego co tu masz widzę że powstanie zacny model, życzę powodzenia, będę tu zaglądał. Jakieś plany co do malowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2016 dzięki bardzo Jakieś plany co do malowania ? jeszcze właśnie nie bardzo...szukam póki co w sieci jakiegoś fajnego zdjęcia które mi pomoże Póki co robię zawieszenie, chcę aby było w pewnym sensie ruchome więc już na starcie trochę roboty jest Otwory wywiercone tak więc tylko powiercić dziurki w wahaczach i zablokować drucikiem co by się nie wysunęły praca żmudna ale efekt podobno super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Tylko pierwsze i ostatnie wahacze wklej na stałe bo inaczej siądzie. To twój pierwszy model w ogóle czy tylko na Forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Bazylms, Witaj pierwszy i ostatni jest wklejony juz na stałe ale dzięki za podpowiedź na forum pierwszy a w zyciu akurat 10 ale poki co były to nówki jak z fabryki czyli farba itd. ale postanowiłem pójść krok dalej i zrobić z czyjąś pomocą coś więcej troche czytałem, dużo oglądałem filmów i zobaczymy jak to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Dziś udało mi się zrobić jedną całą stronkę, jutro pewnie pęknie druga i ruszymy z bardziej konkretną budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Jeszcze odnośnie zdjęć. Ja mam takie prowizoryczne stanowisko do fotek - działa nienajgorzej. Twoja ostatnia fotka troszkę słaba, a właśnie na ich podstawie oceniamy twoja pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Jakie gąsienice planujesz do ruchomego zawieszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 ostatnie zdjęcie robione już późno dlatego oświetlenie jest słabe ale popracuje nad następnymi jeśli będę wrzucał :-) a co do gąsienic to zainwestuje w Friule na które niestety już nie wystarczyło, trzeba czekać do kolejnej wypłaty :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 No to i ja zasiadam na widowni i będę dopingował. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 To ja dodam od siebie żebyś dobrze się zastanowił nad zawartością tych Eduardowych zestawów. Wszystkie Edy jakie miałem dotychczas są dosyć rozczarowujące i lepiej porównać plastikowe elementy ze złożonymi już blaszkami czy na pewno ich wymiana ma sens. Powodzenia, KT wbrew pozorom dosyć mało na forum =P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Dzięki Irgr za podpowiedź, napewno skorzystam i szczerze mówiąc nawet mi nie przeszło przez myśl to co napisałeś, ale teraz już będę zwracał uwagę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Nie zawsze blachy są lepsze od zestawowych elementów także najlepiej zerknąć jak dana cześć wygląda w oryginale i sobie porównać. Dlaczego wymieniałeś zestawową lufę na rb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 generalnie już taki zestaw cały zakupiłem od pewnej osoby z tym wszystkim polowałem na ten model akurat i się trafiła taka okazja więc wziąłem wszystko co do niego miał jedna napewno zostanie więc jeśli trafi się w przyszłości kolejny Tiger II to juz lufę będę miał w zapasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 w czasie składania zastanawiam się już nad podstawką, mam pewien zarys w głowie i na kartce rozpisane mniej więcej co gdzie i jak. Zobaczymy, jak dla mnie to jest mega duży i pracochłonny projekt ale myślę że z waszą pomocą podołam wyzwaniu założenie jest takie : Figurki jakie zamierzam wykorzystać: oraz cały plan co i gdzie na podstawce: Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Jakieś plany co do malowania ? Witam Co do malowania to za dużego wyboru to nie ma. Wczesne z dużymi numerami na wieży, lub pudełkowe z Francji z sierpnia 1944 (lub podobne z gęstym kamuflażem z tej samej jednostki 503 batalionu). Posiadam trochę zdjęć tych czołgów, bo sam przerabiałem ten temat nie dawno. Pozdrawiam Musze cie zmartwić co do zimmeritu - jest za gruby (nałożenie czegokolwiek na niego to mordęga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Nałożenie w sensie kamuflażu czy kalek ? Z kalkami nie powinno być problemu( Dragon robi kalki dobrej jakości) jak zastosujesz płyny pod kalki i na kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Nałożenie w sensie kamuflażu czy kalek ? Z kalkami nie powinno być problemu( Dragon robi kalki dobrej jakości) jak zastosujesz płyny pod kalki i na kalki Chodzi o kalki. Nakładanie to makabra - strasznie się deformują w tych rowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Jak deformują ?? Robiłem już kilka modeli z zimmeritem i stosuję micro set i sol dzięki czemu kalki ładnie się poddają zmiękczeniu i dopasowują do faktury. Mogą się trochę pomarszczyć ale to nic strasznego bo ostatecznie i tak powinny się dopasować do powierzchni. Oczywiście na rynku są środki o tym samym działaniu innych firm ale nie miałem z nimi kontaktu więc się nie wypowiadam, ze swojej strony mogę polecić produkty microscale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Fakt, zimmerit wygląda na grubawy trochę no ale zobaczymy jak to wyjdzie. A co do Zimm właśnie mam pytanie, jest sens robić jakieś jego ubytki czy dać sobie z tym spokój? a jeśli tak to w jaki sposób? W temacie tego co dziś się udało zrobić zamieszczam kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Widzę masz figurki Nachtjagerów Konfiguracja Vampirów jest wzięta z kosmosu. Trzeba to poprawić, a przede wszystkim zrobić od podstaw przetwornik elektro-optyczny obrazu, bo na figurkach masz po prostu zwykłą lunetę optyczną z zamontowanym do nim reflektorem podczerwieni. No i obowiązkowo bateria z transformatorem na plecach http://www.smartage.pl/wp-content/uploads/2015/09/217.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Widzę masz figurki Nachtjagerów Konfiguracja Vampirów jest wzięta z kosmosu. Trzeba to poprawić, a przede wszystkim zrobić od podstaw przetwornik elektro-optyczny obrazu, bo na figurkach masz po prostu zwykłą lunetę optyczną z zamontowanym do nim reflektorem podczerwieni. No i obowiązkowo bateria z transformatorem na plecach szczerze? tylko dlatego ze jakoś mi się mega podobają te figurki, miały być do dioramki z e100 ale do tygryska mi jakoś fajniej pasują wiem że merytorycznie będzie klapa ale cóż...nic innego dziś nie znalazłem jak byłem w sklepie, jakoś żadne figurki nie przemówiły do mnie a co do figurek to całe zestawy mam, tylko póki co skleiłem same ludziki resztą zajmę się już później ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Panowie, potrzebuję pomocy z gasienicami friula do tego modelu, mógłbym prosić o podpowiedź które mam wybrać? Bo jak zobaczyłem ile jest typów do King Tigera to poprostu zglupialem i już sam nie wiem :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyobiK91 Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Prace powoli posuwają się do przodu, tygrysek dostał fototrawione osłony i błotnik z jednej strony gdyż osobiście podoba mi się gdy ma pourywane te osłonki, tylko się zastanawiam jak je wygiąć bądź podziurawic tak by wyglądały na delikatnie poobijane i dziury po przebiciach z dział które przebiją błotniki a nie tkną pancerze bocznego nad kołami oraz mniej więcej jaka ich może być średnica by nie wyglądało że dostał z działa pokroju 152 isu w błotnik a pod spodem jest nietknięty poniżej kilka zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Kwietnia 2016 Share Napisano 30 Kwietnia 2016 ... gasienicami friula do tego modelu, ... które mam wybrać? Koło napędowe 9-cio zębne to gąsienice Gg 26/800/300. ALT - 16 - http://www.friulmodel.hu/user/content/products/atl_16.jpg Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi