Panzer Machine Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych To jest drugi model, który zamierzam wykonać na letni konkurs. W tym warsztacie również będzie pojawiać się myszka Matylda, która dostałem od córki na szczęście. Na początek inbox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Znajoma myszka :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Planujesz jakieś konkretne malowanie,czy może destrukcję na bank będzie coś w ten deseń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Planujesz jakieś konkretne malowanie,czy może destrukcję na bank będzie coś w ten deseń Bardzo ładne zdjęcie. Rozpatrzę ten pomysł bo zaiste jest ciekawy. Przy okazji, znalazłem więcej zdjęć tego typu. Możesz je obejrzeć pod tym LINKIEM Ja jak na razie myślałem, zeby klasycznie podejśc do tematu. Kilka refek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 No to zacząłem coś dłubać przy tym potworku. Musze powiedzieć, że model jest bardzo wymagający. Aczkolwiek fajnie się go klei. Z drugiej jednak strony babole są w tym modelu. Niewielkie, ale jednak :P Myszka Matylda miałabyś radosna jednak padła ze zmęczenia tak samo jak i ja. Czas na piwko Babole - w takim miejscu, to jakiś żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Babole - w takim miejscu, to jakiś żart. I to za jakie pieniądze To uczy pokory i ja zanim zacznę psioczyć na jakieś małe babole zestawu za kilkadziesiąt złotych to myślę własnie o takich rzeczach i to mnie uspokaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Jak wyjdzie Ci taki biały i styrany jak na zdjęciach, to będzie cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Rewelacja.Babol zawsze musi być. Było by nudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Jak dla mnie to bomba, po pierwsze malowanie-nie robi się dużo miniatur w barwach sił pokojowych,po drugie -rdza uwielbiam rdzę pod warunkiem że nie na moim samochodzie OSOBIŚCIE JESTEM ZA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Jak dla mnie to bomba, po pierwsze malowanie-nie robi się dużo miniatur w barwach sił pokojowych,po drugie -rdza uwielbiam rdzę pod warunkiem że nie na moim samochodzie OSOBIŚCIE JESTEM ZA... W zasadzie to była jedna z rzeczy, która mnie przekonała do sklejenia tego modelu. Jeszcze białego modelu nie robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 No odstawiona "pod szopę" haubica w takim wydaniu aż się prosi o model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomB(raider) Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Bo Ty lubisz styrane pojazdy. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 7 Maja 2016 Autor Share Napisano 7 Maja 2016 Zastanawiałem się czy te części waloryzować bo prawdopodobnie i tak będą pokryte jakimś błockiem albo kurzem, ale jednak... Nie ładnie wygląda ta częśc. Prawdopodobnie przy odcinaniu z ramki musiałem ją uszkodzić. Takich części jest w sumie sześc po obu stronach wanny. Więc wycinam z drutu 0.5 mm sześć odcinków. Następnie prostuję odcinki drutu za pomocą metalowej linijki. Proste odcinki. Do wygięcia drutu używam wykałaczki włożonej w imadło. Z takim narzędziem praca idzie bardzo szybko i prosto. Gotowe kawałki. Skalpelem usuwam element. Następnie szlifuję aby pozbyć się nierówności. Nakłuwam środek igłą. Takie coś zakupiłem kiedyś w sklepie wędkarskim. Nawiercam otwór wiertłem o średnicy 0.6 mm Osadzam druciany element w otworach. Aby mieć pewność, że ustawię na wszystkich elementach ustawię tą samą odległość używam do pomocy wykałaczki. Kiedy już ustawię odpowiednią odległość usuwam wykałaczkę spod druta. I gotowe Drut z drugiej strony wyginam w bok aby przez przypadek nie osunął mi się w głąb albo wysunął z otworów. Na koniec drut od strony wewnętrznej wanny zalewam klejem CA. Tak to się prezentuje w całości. Pozostawiony przeze mnie spaw polewam Extra Thinnem. To powinno lekko nadtopić plastik. W przypadku jeżeli Extra Thin nie daje rady można wspomóc się Surfacerem 500. Tak to wygląda. i zbliżenie na detal. Ta część https://2.bp.blogspot.com/-3jWz7lTktBE/Vy2xvlMAS8I/AAAAAAAAPZQ/wyRAtuGypIU2VsUc-_rcWxkBxlSyW0eSgCKgB/s1600/WP_20160507_10_06_19_Pro.jpg Zobaczmy jak wygląda w rzeczywistości. No i widać, że śruby są za małe i brakuje obsadki. Usuwam śruby od producenta. Element przyklejam do wanny. Wybijakiem RP Toolz wybijam okrągłe obsadki o średnicy 1.1 mm z plasticardu o grubości 0.25 mm Po czym przyklejam je w odpowiednie miejsce. W całości wygląda to tak. Śruby wybijam kolejnym wybijakiem od RP Toolz o średnicy 0.71 mm z plasticardu o grubości 0.5 mm. I tak wygląda element z przyklejonymi śrubami. A tak w całości to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 A na to błoto i piach Żartuję- podoba mi sie takie podejscie, ale pamiętaj, że resztę modelu musisz tez tak poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Maja 2016 Share Napisano 7 Maja 2016 Ambitnie działasz. Fajne te przybory z RP toolz tylko niemiłosiernie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 świetna relacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 A na to błoto i piach haha... pewnie tak to się skończy :P Żartuję- podoba mi sie takie podejscie, ale pamiętaj, że resztę modelu musisz tez tak poprawić Jak na razie to mi się chce Zobaczymy jak pójdzie to dalej. Po oglądzie ramek mam nadzieję, że przerabiania będzie jak najmniej bo detal jest bardzo ładny w zestawie. Ambitnie działasz. Fajne te przybory z RP toolz tylko niemiłosiernie drogie. Tak, RP Toolsy są drogie. jednak kupujesz raz i masz na całe życie. Ja dzięki tym narzędziom oszczędzam hajs na żywicznych czy też trawionym boltom, które są drogie no i jeżeli chce coś zwaloryzować to mogę w każdej chwili. świetna relacja... Będę się starał, żeby było tak cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Podwozia ciąg dalszy. Musze przyznać, że zestaw od Menga jest bardzo wymagający. Na każdej części jest nadlewka do usunięcia a na łączeniu części tworzą się szpary, które trzeba uzupełnić. Wszystkie elementy podwozia są ze sobą sklejone i wyszlifowane. To jest idealny przykład części, która mogłaby być odlana jako jedna ale producent postanowił rozdzielić ją na dwa. Jak wyżej wspomniałem - nadlewki oraz szpachlowanie na łączeniu - bida! Części na miejscu. Po złożeniu tych wszystkich części i "uruchomienie" zawieszenia przynosi wiele radości. Tutaj pokłony dla Menga! Zbliżenie na detal. No i jeszcze raz porównajmy z oryginałem :] Widać, że śruby są bardziej wypukłe. Myszka międzyczasie jak ja zajmowałem się czyszczeniem i montażem wybijała śruby 0.71 RP Toolsem w plastiku 0.5 mm Było ich w sumie 40 sztuk No i tak to się prezentuje po przyklejeniu. Matylda mysz akceptuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Ale jazda:] Myszka wie co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Ale jazda:] Myszka wie co robi. No pewnie, że wie Trochę się pobawiłem przodem i tyłem pojazdu. Oto narzędzia zbrodni Zacząłem od pokrycia fragmentu modelu klejem i tapowaniu go szczotką drucianą. Następnie przeszlifowałem i potapowałem gąbką surfacerem 500 i ponownie przeszlifowałem. Do zrobienia lini spawów użyłem tych narzędzi. Gotowe linie spawów. W taki oto piękny sposób są spasowane te dwie części. Porozcinałem obie części i pozbyłem się ich łączenia na zakładkę. Następnie przeszlifowałem dół górnej części na tyle żeby pozbyć się szpary. Oto co wyszło Dodałem brakujące śruby przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Dzisiaj niewiele. Coś się tu przykleiło, coś się tam przykleiło. Piękne spasowanie wydechów by Meng :] oraz waloryzacja elementu na zadku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Ciekawe czy Ty masz jakiś wadliwy egzemplarz czy ten model na serio jest tak tragicznie spasowany, z tego co na forach czytam to każdy Menga zachwala a tu takie kwiatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Maja 2016 Share Napisano 10 Maja 2016 Ciekawe czy Ty masz jakiś wadliwy egzemplarz czy ten model na serio jest tak tragicznie spasowany, z tego co na forach czytam to każdy Menga zachwala a tu takie kwiatki.Ja jak robiłem swojego AuFa to miałem wrażenie, że model był robiony przez dwa zespoły bo cześć elementów była idealna, delikatna, bez nadlewek czy wypychaczy, świetnie spasowana. Natomiast ta druga część to właśnie dużo szwów, wypychaczy, dziwna faktura na elementach, itd. Ogólnie to był jednak bardzo dobry model tylko miał dziwny plastik.Od tego czasu zrobiłem Smercha, Terminatora i D9R i wszystkie były lepsze pod każdym względem. Teraz maluję już sklejonego PLZ-05 i kleję Cougara i też są lepsze. Więc traktuję AuFa jako wypadek przy pracy, poza tym to był jeden z pierwszych modeli Menga. ALe i tak był o niebo lepszy od Hellerowskiej haubicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 10 Maja 2016 Autor Share Napisano 10 Maja 2016 Ciekawe czy Ty masz jakiś wadliwy egzemplarz czy ten model na serio jest tak tragicznie spasowany, z tego co na forach czytam to każdy Menga zachwala a tu takie kwiatki.Ja jak robiłem swojego AuFa to miałem wrażenie, że model był robiony przez dwa zespoły bo cześć elementów była idealna, delikatna, bez nadlewek czy wypychaczy, świetnie spasowana. Natomiast ta druga część to właśnie dużo szwów, wypychaczy, dziwna faktura na elementach, itd. Ogólnie to był jednak bardzo dobry model tylko miał dziwny plastik.Od tego czasu zrobiłem Smercha, Terminatora i D9R i wszystkie były lepsze pod każdym względem. Teraz maluję już sklejonego PLZ-05 i kleję Cougara i też są lepsze. Więc traktuję AuFa jako wypadek przy pracy, poza tym to był jeden z pierwszych modeli Menga. ALe i tak był o niebo lepszy od Hellerowskiej haubicy. No właśnie też wszędzie czytałem o Mengu że ohh i ahh Dlatego między innymi zdecydowałem się na zakup tego modelu, a tu takie kwiatki. już nawet nie chce mi się pisać i robić zdjęć tych baboliszczy. Szkoda gadać. Przemku ten model pochodzi z 2015 roku. czy ja wiem czy on jest taki stary? Dzisiaj zrobiłem test nowego specyfiku do zrobienia antypoślizgów. Koniec końców skorzystałem z Diorama Texture Paint - Grit Effect: Light Sand (Tamiya 87110), o którym przeczytałem w poradniku Modelling Abrams. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi