Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 1, 2016 Super Moderator Share Posted May 1, 2016 (edited) Klasa 4 - Okręty i statki Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o model Tamiya Witajcie - postanowiłem wystartować, i jak wielu z was, będzie to raczej walka z czasem Wrzucam amerykański temacik lotniskowca eskortowego. Skąd temat? Otóż zwodowany w środku lata, 1 sierpnia 1942 roku. Do służby wszedł dziewięć miesięcy później. Służył w wielu miejscach II WŚ; dotrwał do emerytury, by w maju 1946 zostać wycofany ze służby. Poniżej regulaminowy stan na dziś Zatem - startujemy Edited May 1, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KW-2 Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Kibicuję!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Bardzo interesujący temat. Skoro letnie narodziny, to może by tak scenka z wodowania okrętu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Widzę bogatą reprezentację 1/700, ale na 1/350 chyba nie ma co liczyć ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kalaruch Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Teraz mamy albo mikro albo skalę dla niedowidzących (czyli ja) hehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zloty Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Taki goły plastikowy zrobisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 1, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 1, 2016 Taki goły plastikowy zrobisz?Nie, nie.... Czekam na zestaw waloryzujący z FiveStar... dojdzie za dwa-trzy tygodnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zloty Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 No to Marcin jesteś samobójca Tam jest chyba z 9 blach. Mam Sarę z Tamijuni ale w 4 miechy z blachami to ze 3 pomocników musiał bym zatrudnić. edit 3 miesiące bo jeszcze nie doszły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 1, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 1, 2016 No to Marcin jesteś samobójca Tam jest chyba z 9 blach.Nie jest tak strasznie - trzy blachy + pokład Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zloty Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 A co z wyposażeniem lotniczym? Zestawowe czy coś dołożysz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 1, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 1, 2016 (edited) A co z wyposażeniem lotniczym? Zestawowe czy coś dołożysz?Tutaj jeszcze nie mam sprecyzowanej koncepcji - zestawowe latadła wykonane z szarego plastiku więc kabinki prezentują się marnie Zastanawiam się nad dobraniem lotnictwa z Trumpetera ale również rozważam pomysł zainstalowania samolotów z płachtami brezentu na kabinach (mam gdzieś stosowną fotkę). W każdym razie ten temat, póki co, jest rozwojowy Edited May 1, 2016 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taltos1 Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 O następny okręt US Navy, będę kibicował i dopingował Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 1, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 1, 2016 będę kibicował i dopingował Ooooo.... - to z pewnością się przyda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taltos1 Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Jakie kamo będziesz robił, pudełkowe czy jakieś inne? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 2, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 2, 2016 Jakie kamo będziesz robił, pudełkowe czy jakieś inne? Będzie pudełkowe, szczególnie, że mam takową fotkę CVE-25. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taltos1 Posted May 2, 2016 Share Posted May 2, 2016 Będzie pudełkowe, szczególnie, że mam takową fotkę CVE-25. Najlepsza opcja, szczególnie, że na wszystkich fotkach jest w tym malowaniu Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 2, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 2, 2016 Prace posuwają się, jednak chyba nie do przodu Trwa degradacja pokładów, wycinka wyposażenia, szpachlowanie - szczególnie, że burty chwalą się jamami skurczowymi. Pojawia się pytanie - co zrobić z drobnicą na burtach... Skłaniam się ku podobnej rzezi, ale z odtworzeniem może być już niełatwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted May 3, 2016 Share Posted May 3, 2016 Będzie sporo roboty jak planujesz oblachowanie... ale grunt to zapał do pracy ....dotrwał do emerytury, by w maju 1946 zostać wycofany ze służby.. Tak poza tematem... realia były takie, że wiek emerytalny został po '46 wydłużony i niestety biedak musiał zaliczyć reaktywację żeby do tej emeryturki dorobić (się chyba nawet na Vietnam załapał) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 3, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 3, 2016 wiek emerytalny został po '46 wydłużony i niestety biedak musiał zaliczyć reaktywację żeby do tej emeryturki dorobić (się chyba nawet na Vietnam załapał) Fakt - na stare lata zafundowali mu nieco zagranicznych wycieczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 siadam z boku i kibicuję... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 8, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 8, 2016 Taki goły plastikowy zrobisz?Nie, nie.... Czekam na zestaw waloryzujący z FiveStar... dojdzie za dwa-trzy tygodnie Analiza wspominanego zestawu PE oraz tytułowego CVE-25 skłoniła mnie do decyzji wyrobu oblaszkowania własnego... A żeby nie było, że nic się nie dzieje, fotka świadcząca o pracach nad pokładem lotniczym... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zloty Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Co jest nie tak z FStar? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.A.V. Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Co jest nie tak z FStar? Mi się wydaje że wszystko jest z nim OK Myślę że problemem jest to iż zestaw jest robiony konkretnie pod USS Bogue a mimo wszystko te dalsze lotniskowce tej klasy ciut się od siebie różniły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 12, 2016 Author Super Moderator Share Posted May 12, 2016 Co jest nie tak z FStar? Mi się wydaje że wszystko jest z nim OK Myślę że problemem jest to iż zestaw jest robiony konkretnie pod USS Bogue a mimo wszystko te dalsze lotniskowce tej klasy ciut się od siebie różniły zgadza sie - roznice sa w uksztaltowaniu, ilosciach balkonow na burtach oraz w ksztalcie stanowisk 5 calowek na rufie. Dlugo sie zastanawialem jak do tego podejsc, montaz FS na CVE-25 nie dawalby mi spokoju. Stad decyzja o wlasnym projekcie. Obecnie poklad lotniczy na ukonczeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zloty Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts