pedzelek Napisano 29 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2016 Po przeanalizowaniu stwierdziłem ,że most poszerzę o kawałek ziemi Z formy silikonowej produkcja kostki brukowej na most. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 To teraz będzie modulancja przy użyciu prezentowanego zestawu farbek, czy to już po Historia, oznakowanie, pojazdy itp. nie jest moją mocną stroną. A czy to nie jedna z podstaw robienia naprawdę dobrych dioram ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 To teraz będzie modulancja przy użyciu prezentowanego zestawu farbek, czy to już po Historia, oznakowanie, pojazdy itp. nie jest moją mocną stroną. A czy to nie jedna z podstaw robienia naprawdę dobrych dioram ? Według mnie to umiejętności manualne i wierne odwzorowanie natury to sukces świetnych dioram, a tabliczka czy znaczek wielkości 3mm x 3mm arcyważne i kluczowe nie są . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Nie zrozumiałeś Kapitanie tego co napisałem. Ja się nie czepiam rozmiarów tabliczek. A o "sukcesie" dioramy decyduje znacznie więcej czynników i wiele drobiazgów potrafi mieć znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Z tym rozmiarem to dałem przykład, nie chodziło mi o konkretne oznaczenia. Napisałem by po prostu nie przesadzać . Oczywiście, że na jakość dioramy wpływa także ukształtowanie terenu, odpowiednie przykurzenie/ubłocenie np. pojazdu w stosunku do warunków otoczenia, naturalne i przemyślane pozy figur...można by to wymieniać w nieskończoność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Hmmm Nie za dobrze ten bruk wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 w sumie w "czterech pancernych" tygrysy też jeździły i nawet strzelały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 30 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2016 A czy to nie jedna z podstaw robienia naprawdę dobrych dioram ? Tak zgadzam się. Historia i wiedza, która jest potrzebna do budowy takiej dioramy czerpie od podstaw zaczynając budować taką dioramę. Chyba jestem jedyny, który zaczyna od dioram. Większość to fani pojazdów/czołgów ,a diorama jest dodatkiem. A u mnie pojazd/czołg jest dodatkiem. To teraz będzie modulancja przy użyciu prezentowanego zestawu farbek, czy to już po Już po. Ale masz racje dobrze to nie wyszło. Wygląda jakbym użył 1-2 farb. Jeśli aero dobrze nie wychodzi to może suchym pędzlem kontrascik. A po sidoluxu to całkiem dobrze idzie. Według mnie to umiejętności manualne i wierne odwzorowanie natury to sukces świetnych dioram, a tabliczka czy znaczek wielkości 3mm x 3mm arcyważne i kluczowe nie są . Też się z tym zgadzam. Dlatego była ta rozmowa dłuższa z gajowym na temat zastosowania rozwiązań jakich miałem nadzieję ,że uda mi się zastosować. Ale nic z tego. Wszystko jest napisane na warsztacie jak byk i nie mogę zrobić inaczej. Hmmm Nie za dobrze ten bruk wygląda... to tylko odlew. Uwierz ,że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 1 Lipca 2016 Share Napisano 1 Lipca 2016 W takim razie zamykam japę i czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 7 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2016 Cały czas coś dochodzi do dioramy. Zmiany, zmiany i zmiany. Kolory zmieniają się jak w kalejdoskopie. Efekt finalny będzie się różnił od tego co teraz. Dla zainteresowanych jednak pokazuje przebieg prac nad mostem. Niżej umieszczam przybrudzone szyby ciężarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 7 Sierpnia 2016 Share Napisano 7 Sierpnia 2016 No no, ładnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 7 Sierpnia 2016 Share Napisano 7 Sierpnia 2016 Jaki masz sposób na przybrudzenia szyb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 8 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Jaki masz sposób na przybrudzenia szyb? Po kolei. 1.szyba 2.maska :TAMIYA 87035 - Taśma maskująca 18 mm farbą przycisnąłem taśmę i nożykiem przyciąłem pół okrąg. I naklejamy na szybę. 3.Farbą z zestawu jak niżej na fotce: AK723 Dust. bardzo delikatnie psiknąłem z aerografu. 4.Nie czekając aż farba wyschnie można usunąć maskę i tu zaczyna się zabawa. 5. Najpierw pędzlem wilgotnym rozmasowywałem wg. uznania. Dodałem rozcieńczona z przewagą wody AK724 Dry light mud. Poprawiałem punktami czubatym ale tępym narzędziem dla efektu spływającego kurzu. W następnej kolejności rozsmarowałem jeszcze mieszaninę trzech suchych pigmentów z przewagą białego. Jeszcze poprawiałem pędzlem wilgotnym. (Całość odbywała się w obrębie szyby gdzie nie była przyklejona maska.) Na koniec w miejscu poruszaniu się wycieraczek przejechałem pędzlem z farbą wspomnianą Ak DUST mocno rozcieńczoną w wodzie. Zabawa na 15min. Efekt można poprawiać na 1000 sposobów. Po zdjęciu maski rzadko, który modelarz jeszcze poprawia po szybie. Ja chciałem to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Za dioramę z mostkiem już masz u mnie wielkie LIKE! Co do pojazdu i figurek mądrzejsi już się wypowiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 8 Sierpnia 2016 Share Napisano 8 Sierpnia 2016 Dzięki za obszerne wyjaśnienia. A co robisz jak Ci farba podcieka pod maskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 9 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2016 A co robisz jak Ci farba podcieka pod maskę? Przy taśmie Tamiya takich problemów nie miałem. Przecież taki pyłek farby jaki jest potrzebny na potrzeby takiej szyby nie ma prawa przeciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Jak tam prace? Zostało tylko 15 dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 15 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Jak tam prace? Zostało tylko 15 dni... Zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego robię co w mojej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego robię co w mojej mocy Ale tak potajemnie A miały być takie "fajerwerki" w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 16 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Ale tak potajemnie A miały być takie "fajerwerki" w warsztacie Były głównie na początku. Później wycofałem się ponieważ nikt nie wyrażał chęci kontynuacji .No i tak jak mówiłem "nic na siłę". Skupiłem się tylko na modelarstwie. Jeszcze zastanawiam się czy zrobić poradnik krok po kroku ze zdjęciami jak wykonać prostą dioramę z kamieniami i trawą i strumyczkiem z żywicy epoksydowej Pisać czy chcecie poradnik >?<. Kolejne fotki. Po washu. Jeszcze zostało dużo pracy przy ciężarówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Chcemy poradnik >!<. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Chcemy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 >TAK< Dajesz pedzelku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 Figurka, moim zdaniem, do przemalowania - kolorystyka zarówno spodni jak i koszuli zbyt zielona. Pisałem Ci o tym dwa miesiące temu, na 6 stronie Twojego wątku. Dobre przykłady kolorystyczne masz na okładce figurek MiniArtu - wystarczy skorzystać... Zresztą kolorystyka pojazdu też niezbyt przypomina Olive Drab, no ale zobaczymy jak z tego wybrniesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Figurka, moim zdaniem, do przemalowania - kolorystyka zarówno spodni jak i koszuli zbyt zielona. Pisałem Ci o tym dwa miesiące temu, na 6 stronie Twojego wątku. Dobre przykłady kolorystyczne masz na okładce figurek MiniArtu - wystarczy skorzystać... Zresztą kolorystyka pojazdu też niezbyt przypomina Olive Drab, no ale zobaczymy jak z tego wybrniesz... Nie sugeruj się kolorami zrobionymi przy sztucznym świetle. Po prawej figurki zrobione przy świetle słonecznym. I na pewno to nie była lustrzanka Kolory dobrane z "okładki figurek MiniArtu". Pojazd z kolei to farby Ammo MIG Modulation OLIVE DRAB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi