M.A.V. Napisano 25 Sierpnia 2016 Share Napisano 25 Sierpnia 2016 olinowanie lux torpeda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 ...Obok szpulek z nitkami leży tajemniczy przedmiot, jego przeznaczenie wyjaśnię bo zakończeniu warsztatu .... Zaintrygowałeś mnie. Cóż to za patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 A mnie ciekawi jak tą cieniutką nić mocowałeś do nadbudówek i jak się z nią pracuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Nareszcie ktoś SBS wyjaśnił powstanie morza - dzięki! Mam nadzieję zobaczyć na żywo. Gratulacje! Pięknie jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Po kolei, ale odwrotnie Nić mocowałem niewielką ilością kleju CA. Bardzo dobrze na niego reaguje i szybko łapie. Nanosiłem go za pomocą zaostrzonej wykałaczki. Ważne jest również to, że ładnie się przykleja pomiędzy sobą. Przy Japończykach to podstawa, zresztą przy Yahagi było sporo nitek klejonych z sobą. Operowanie takimi nitkami potrafi dać w kość, bo ledwie je widać i potrafią wypaść z pęsety. Warto wtedy model ustawić na jakiejś białej kartce, a jeżeli jest przymocowany do podstawki, jak w moim przypadku, dobrze położyć koło burty coś białego, kawałek kartki lub polistyrenu, żeby było cokolwiek widać. W przypadku nitek biegnących pionowo lub prawie pionowo najpierw przyklejałem je do pokładu, lub nadbudówek, a potem dopiero do masztów. Liny sygnałowe przykleiłem do pomostu przed jego przyklejeniem do pokładu. Potem rozłożyłem je tak żeby się nie poplątały i dopiero mocowałem do rejek. Tajemniczy patent widoczny na zdjęciu obok nitek to reflektor - szperacz w skali 1/700 do zdjęć w nocy. Tak, nie robię sobie jaj. Wkładamy to to pomiędzy smartfona a obudowę, w miejscu, gdzie jest latarka: Po jej włączeniu daje to nam wąski promień światła: Model fotografujemy z aparatu umieszczonemu na statywie z długim czasem naświetlania, a jedyne oświetlenie stanowi ten właśnie szperacz. Muszę jeszcze popracować nad balansem bieli, w każdym razie dało to takie efekty: Więcej zdjęć w galerii. Na tym właściwie koniec mojej przygody z Yahagi, ale wsiąknąłem w skalę 1/700... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Ostatnie zdjęcie bomba! Zielony kolor to jakiś filtr? Coś więcej na temat konstrukcji szperacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Zielona poświata, to właśnie źle ustawiony balans bieli w aparacie. Kwestia dopracowania. Szperacz ma konstrukcję prostą jak budowa cepa: 1. w kawału polistyrenu robimy otwór o niewielkiej średnicy, 2. w tym miejscu doklejamy kawałek polistyrenowej rurki, ale tak, żeby nie zaślepić otworu, 3. całość malujemy na czarno, 4. gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Nić mocowałem niewielką ilością kleju CA... Podziękował za opis Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Marwaw dzięki za opis konstrukcji. Zielona poświata, to właśnie źle ustawiony balans bieli w aparacie. Kwestia dopracowania. No, jeśli to przypadek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Model REWELACJA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 30 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Właściwie nie tyle źle ustawiony, co ustawiony do fotografowania w dzień. Jeżeli uważacie, że jest dobry, to fajnie. Ale i tak będę kombinował dalej w tej materii. Spodobało mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi