morfeusz84 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Super • Super • Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 No w końcu bierzesz się za coś innego. Trochę nuda była, bo tylko te pedały itd. A na serio to super. Chyba lepszego do tej pory nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 28 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2017 Miło oglądać takie postępy prac! Warto czekać. Super • Super • Super No w końcu bierzesz się za coś innego. Trochę nuda była, bo tylko te pedały itd. A na serio to super. Chyba lepszego do tej pory nie widziałem. Mocno przerobiona obudowa skrzyni biegów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 3 Lutego 2017 Share Napisano 3 Lutego 2017 cieszę się, że powoli ale jednak coś dłubiesz przy okazji też ciekawy projekt: http://www.onesixthwarriors.com/forum/sixth-scale-action-figure-news-reviews-and-discussion-/413224-king-tiger-project.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 3 Lutego 2017 Autor Share Napisano 3 Lutego 2017 Aktualnie walczę z przekładnią która wymaga trochę poprawek i dorobienia paru części . Projekt z linku fajny ale na KT w 1/6 RC trzeba mieć garaż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 4 Lutego 2017 Share Napisano 4 Lutego 2017 Jak zawsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 6 Lutego 2017 Autor Share Napisano 6 Lutego 2017 Przekładnia po przeróbkach i z nałożoną imitacją odlewu . I wyrzeźbiony dodatkowy pedał gazu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Wygląda na to, że kupiłem model w którym prawie wszystko trzeba przerobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Niesamowicie to wygląda. Szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Niesamowicie to wygląda. Szacun! Tak wygląda, że ja swojego chyba nie pokaże jak będę robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Tak wygląda, że ja swojego chyba nie pokaże jak będę robić Ja to mam tak zawsze tutaj. Na dodatek "wsparcia" udziela mi 12-letni młody ("nigdy tak nie zrobisz", "ale cię pojadą na forum"). No co zrobisz? Nic nie zrobisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 6 Lutego 2017 Autor Share Napisano 6 Lutego 2017 Wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy chcesz osiągnąć . Prosto z pudła też można skleić , oczywiście nie oglądając go z bliska . Mówię o wnętrzu bo z zewnątrz jest OK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Na dodatek "wsparcia" udziela mi 12-letni młody ("nigdy tak nie zrobisz", "ale cię pojadą na forum"). No co zrobisz? Nic nie zrobisz... Akurat w temacie "młodego" możesz, wystarczy się zapytać: "a jak to zrobisz, jak nie będziesz miał na czym?" A w razie czego możesz dać mu dodatkowego bana na TV/telefon/komputer/kasę itp. Władza rodzicielska czasem ma swoje przywileje . bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 I pigmenty które stosuje w przeróżnych mieszankach . Te cztery wystarczą do uzyskania wszelakich odcieni brudu i kurzu . Do małych detali stosuję zasadę - mocno pigment , rozrzedzona farba bazowa mniej więcej do konsystencji washa , pigment ale już delikatnie . Do większych powierzchni sam pigment . Do uzyskania efektu takiego jak na rozdzielaczu paliwa dodatkowo przetarte palcem . Engine oil w połączeniu z pigmentami był użyty do upaćkania smarownic . A dla początkujących kilka słów wyjaśnienia? "Mocno pigment" (jak: nasypać? rozetrzeć? z czymś zmieszać?), "rozrzedzona farba bazowa" (aero? pędziel?), "pigment, ale już delikatnie" (???). Bardzo chciałbym spróbować, ale przy tej szerokości interpretacji, to nawet pierogi bym zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 I pigmenty które stosuje w przeróżnych mieszankach . Te cztery wystarczą do uzyskania wszelakich odcieni brudu i kurzu . Do małych detali stosuję zasadę - mocno pigment , rozrzedzona farba bazowa mniej więcej do konsystencji washa , pigment ale już delikatnie . Do większych powierzchni sam pigment . Do uzyskania efektu takiego jak na rozdzielaczu paliwa dodatkowo przetarte palcem . Engine oil w połączeniu z pigmentami był użyty do upaćkania smarownic . A dla początkujących kilka słów wyjaśnienia? "Mocno pigment" (jak: nasypać? rozetrzeć? z czymś zmieszać?), "rozrzedzona farba bazowa" (aero? pędziel?), "pigment, ale już delikatnie" (???). Bardzo chciałbym spróbować, ale przy tej szerokości interpretacji, to nawet pierogi bym zrobił Kawałek plastiku pomalować jakąś farbą , pigment i pomaż sobie . W zależności ile pigmentu weźmiesz na pędzel i jak mocno będziesz wcierał , uzyskasz różne odcienie . Kolejność jaką podałem jest przykładowa i nie oznacza że jest tak zawsze . Generalnie nie stosuje żadnych tak zwanych technik . Robię raczej jak malarz obrazów . Rozsypuję sobie cztery piogmenty na ręczniku papierowym i mieszam . Tak samo robię z farbami , tyle tylko że nie wylewam ich na ręcznik . Jak przesadzę z pigmentami to używam rozcieńczonej farby bazowej lub tzw. suchy pędzel farbą bazową . Przy poprawkach rozcieńczoną farbą trzeba tylko pamiętać o malowaniu całego elementu bo inaczej zrobi się obwódka z pigmentu . Przy suchym pędzlu można poprawiać punktowo . Wszystko poza dużymi powierzchniami jak wanna , ściana ogniowa , podłogi i zbiorniki maluje pędzlem . I to chyba tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 I pigmenty które stosuje w przeróżnych mieszankach . Te cztery wystarczą do uzyskania wszelakich odcieni brudu i kurzu . Do małych detali stosuję zasadę - mocno pigment , rozrzedzona farba bazowa mniej więcej do konsystencji washa , pigment ale już delikatnie . Do większych powierzchni sam pigment . Do uzyskania efektu takiego jak na rozdzielaczu paliwa dodatkowo przetarte palcem . Engine oil w połączeniu z pigmentami był użyty do upaćkania smarownic . A dla początkujących kilka słów wyjaśnienia? "Mocno pigment" (jak: nasypać? rozetrzeć? z czymś zmieszać?), "rozrzedzona farba bazowa" (aero? pędziel?), "pigment, ale już delikatnie" (???). Bardzo chciałbym spróbować, ale przy tej szerokości interpretacji, to nawet pierogi bym zrobił Kawałek plastiku pomalować jakąś farbą , pigment i pomaż sobie . W zależności ile pigmentu weźmiesz na pędzel i jak mocno będziesz wcierał , uzyskasz różne odcienie . Kolejność jaką podałem jest przykładowa i nie oznacza że jest tak zawsze . Generalnie nie stosuje żadnych tak zwanych technik . Robię raczej jak malarz obrazów . Rozsypuję sobie cztery piogmenty na ręczniku papierowym i mieszam . Tak samo robię z farbami , tyle tylko że nie wylewam ich na ręcznik . Jak przesadzę z pigmentami to używam rozcieńczonej farby bazowej lub tzw. suchy pędzel farbą bazową . Przy poprawkach rozcieńczoną farbą trzeba tylko pamiętać o malowaniu całego elementu bo inaczej zrobi się obwódka z pigmentu . Przy suchym pędzlu można poprawiać punktowo . Wszystko poza dużymi powierzchniami jak wanna , ściana ogniowa , podłogi i zbiorniki maluje pędzlem . I to chyba tyle . Dzięki wielkie, będę walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 21 Lutego 2017 Autor Share Napisano 21 Lutego 2017 Małe co nie co . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 Fantastyczna robota. Wyglada jak prawdziwy. I fajnie jest się przypatrzec z bliska rozwiązaniom technicznych tego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 To się dzieje naprawdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 Ja bym chciał to zobaczyć z jakimś odnośnikiem (może zapałką, albo zapalniczką). Bo to nie do wiary, że to nie jest 1:1... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 Super. Ty to malujesz pędzlem czy aero? Wygląda efektownie I bardziej mi to na pędzel podchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 22 Lutego 2017 Autor Share Napisano 22 Lutego 2017 Dzięki że się podoba . Super. Ty to malujesz pędzlem czy aero? Wygląda efektownie I bardziej mi to na pędzel podchodzi. Wszystko poza dużymi powierzchniami jak wanna , ściana ogniowa , podłogi i zbiorniki maluje pędzlem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Lutego 2017 Share Napisano 22 Lutego 2017 I właśnie tu wydaje mi się tkwi klucz do tego. Malowanie pędzlem nadaje trochę struktury, której nie daję się uzyskać aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 22 Lutego 2017 Autor Share Napisano 22 Lutego 2017 Ja bym powiedział że daje pewną surowość maszyny służącej niestety do niszczenia i zabijania niż powierzchnie gładkie jak w limuzynie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr111 Napisano 24 Lutego 2017 Autor Share Napisano 24 Lutego 2017 Ostatnie dwa cięgna zaznaczone strzałkami których wklejenie omal nie doprowadziło mnie do szału . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi