Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2016 Moze... Dlatego pytam o cel:) Jesli o spopularyzowanie to po co jakies terminy rozpoczecia i zakonczenia? Kurde, nie kumam ale moze dlatego zem z zeszlego wieku hahahahah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Ja wnioskuję jedynie o ustalenie terminu rozpoczęcia, żeby ewentualni chętni zdążyli nabyć co im trzeba do klejenia. Ale jeśli jest taka potrzeba to nie widzę nic złego z rozpoczęciem zabawy nawet od jutra, a kto będzie chciał to dołączy po czasie. Piszesz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Myślę osobiście, że stan w jakim rozpoczyna się budowę modelu, w projekcie grupowym, nie powinien być wyznacznikiem tego czy można czy nie można do niego przystąpić. To nie jest konkurs tylko próba zmotywowania siebie samego by zrobić to czy tamto w tej właśnie skali. Ja osobiście termin ustawiłbym na koniec października. Potem będziemy kombinowali jeśli zajdzie taka potrzeba. Im głębiej zaczniemy wchodzić w szczegóły tym potem ciężej będzie ruszyć z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Koniec października też może być. Wtedy będę miał już chyba coś 'kolejnego' na warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2016 Piszesz się? Na pewno nie teraz, che skonczyc inne tematy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Popieram jak najprostsze ustalenia Zobaczmy co reszta kolegów powie na start w przedziale dat od 08.09.2016 do 30.10.16. Bo później to chyba już nikt nie zaproponuje - co? Żebyśmy nie "ostygli" z zapału zanim się zacznie Z jednej strony fajnie by było wystartować nawet od jutra, wpisać w tytule Grupowy 1:144 i tyle. Kto by chciał to by założył sobie podobny temat z modelem w 1:144 (np. jak się w Martoli status zamówienia zmieni na "wysłane" ). Tylko chodzi właśnie o atmosferę jaka jest w takich projektach grupowych. Bo jeśli ktoś dołączy na koniec zabawy to wydaje mi się, że własnie ta atmosfera wtedy jakby go ominie. A gdyby każdy miał już sprecyzowane z czym wystartuje i czekał do rozpoczęcia, to ta nutka oczekiwania może trochę zmotywować do startu z zapałem. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Ja jestem na tak. Kto chce to niech założy swój wątek już teraz. Może jak ktoś z zewnątrz zobaczy takie coś to się dołączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 W sumie nikt nie mówi, że w projekcie można wystartować z tylko jednym modelem. Jak skończysz, możesz przecież zrobić następny I w ten sposób byłoby więcej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 To ja zacznę/założę warsztat w piątek. Póki co, nie mam żadnych zdjęć, a model leży na warsztatach u Reflecta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 To ja bym dołączył jak mi przyślą Spita. A jak się spodoba to jeszcze zamówię F16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Też w to wchodzę. W tym terminie (koniec października) to bym się zmieścił z przynajmniej jednym modelem jak nie dwoma. Mam lekko napoczęte Rafale i F-16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Hej net_sailor, Witaj w klubie! Ja nie jestem za tym, żeby był jakiś deadline. Po prostu dopisz w nazwie wątku Grupowy 1:144 i jedziemy z koksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2016 Po prostu dopisz w nazwie wątku Grupowy 1:144 i jedziemy z koksem Kurcze, przeciez mozna dopisac samo 1/144 w tytule i po sprawie, wyjdzie na to samo. Dodam wiecej- zazwyczaj w tytulach sa podawane przez autorow skale. Moze zamiast tworzyc tzw projektu grupowego warto mobilizowac autorow watkow by pisali skale modelu na samym poczatku tytulu, bedzie jasno przejrzyscie i nie trzeba jakichs dodatkowych dzialan. Wiem wiem - dla popularyzacji skali... Wiec moze warto zastanowic sie nad inna koncepcja, ktora mialaby ma celu szersze rozpropagowanie 1/144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Ale co jest trudnego w pojęciu, że modeli w 1/144 robi się tak niewiele, że chcielibyśmy się zebrać w jednym miejscu i spopularyzować tę skalę projektem grupowym? Parę osób niedawno zaopatrzyło się w modele to czemu by ich nie zacząć sklejać? W tym cały atut akcji, że nie ma ograniczeń czy model nowy czy zaczęty, albo lotniczy lub inny. Chodzi o skończenie modeli i mam nadzieję "zafloodowanie" forum gotowymi galeriami w krótkim przedziale czasowym. Przynajmniej ja tak to rozumiem. Dlatego mimo wszystko w miarę realny, ale też sztywny termin jest tu dość istotny. Koniec października według mnie jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 To prawda, że na forum jest już kilka zaczętych warsztatów w skali 1/144, ale są one "porozrzucane" po forum. Co złego jest w tym, żebyśmy na małym kawałku forum wspólnie sklejali modele, które łączy mikroskala? Przyznam, że dla mnie byłoby to tak komfortowe jak oglądanie relacji konkursowych - wszystko w jednym miejscu i nic nie umknie uwadze. A zależy mi właśnie na tym, żeby śledzić wątki takiego projektu i w miarę swoich możliwości pomagać tym, którzy takiej pomocy zechcą. Zresztą od dawna marzy mi się wprowadzenie takiej współpracy, że koledzy nie tylko doradzają, udzielają pochwał, ale też pomagają w zrobieniu lepszych modeli. Na przykład: robię owiewkę vacu to machnę jeszcze kilka dla kolegów, którzy też mają na warsztacie taki model; albo: kolega narysował świetne kalki i jestem mu bardzo wdzięczny bo zlecił druk również dla mnie. Nie chcę się narzucać nikomu kto wstawił relację gdzieś na forum. Gdyby jednak taki ktoś zechciał dołączyć do projektu w którym modelarze tak współpracują to uznam, że przyjmie moją czy innych chęć pomocy. O to chodzi żeby zebrać w jednym miejscu modelarzy, którzy nie tylko robią fajne modele, ale swoim przykładem i koleżeńską postawą zachęcą innych do budowania modeli w mikro-skali. Marcinie, jeśli nie chcesz czegoś takiego, to nikt Cię nie zmusza - ale daj nam spróbować No i jeśli masz jakąś inną koncepcję jak propagować skalę 1/144 to dawaj - myślę, że po to jest ten wątek. Pozdrawiam. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2016 Ale co jest trudnego w pojęciu, że modeli w 1/144 robi się tak niewiele, że chcielibyśmy się zebrać w jednym miejscu Tu akurat nic - bardziej mi chodzi, że dla popularyzacji warto by poszukać ciekawszych rozwiązań. Póki co ja sam nie miałem chwili, by się nad tym zastanawiać. Jeśli będzie podforum to chętnie pozaglądam, a może w przyszłości warsztat założę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 No to super! Chęć uczestnictwa zgłosiło już kilku wspaniałych facetów, którzy z pewnością zadbają o to, żeby wręcz chciało się do nich dołączyć Ja wystartuję ze Spitfire na pływakach jak tylko dostanę przesyłkę z Martoli (czeka jeszcze na kokpit Breguna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Szkoda, że przy okazji konkursu nie było takiego pospolitego ruszenia ;) Ale projekt grupowy też dobra sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 No to pierwszy kamyczek rzucony viewtopic.php?f=86&t=55288 Niech ruszy lawina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 No niby tak, ale użycie w modelu konkursowym części robionych przez kolegę mogłoby być źle odebrane. Poza tym w konkursie nawet najbardziej przyjacielskim jest jakaś miara rywalizacji. A w tym projekcie nie ma parcia na zwycięstwo, nie ma deadline, a koleżeńska pomoc (niematerialna i materialna) byłaby wręcz mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 7 Września 2016 No to pierwszy kamyczek rzucony viewtopic.php?f=86&t=55288Niech ruszy lawina A miało być w "Projektach Grupowych" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 zaraz poproszę moda o przeniesienie, znów się okazałem w gorącej wodzie kąpany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Skoro się zaczęło, to proszę, żeby wszyscy dodawali na początku tematu [Grupowy 1:144] Z nawiasami. Bez tego ciężko mi będzie wyłapać te wszystkie warsztaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 To poproszę Adam o przeniesienie mojego tematu do odpowiedniego działu i wyedytowanie tematu (sam chyba już tego nie mogę zrobić), za szybko chciałem się "wykazać" i swój temat umieściłem w warsztacie samolotowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 7 Września 2016 Share Napisano 7 Września 2016 Jakbyście swoje warsztaty w tytule oznaczali na początku [Grupowy 1:144] czy jakoś tak i byłoby was dużo, to można pomyśleć nad wydzieleniem dla was osobnego miejsca w viewforum.php?f=120 Jeśli chcecie oczywiście. Na razie będziemy oznaczać warsztaty jak wskazano powyżej. Kilku chętnych już jest. A reszta zależy od administracji forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi