Jump to content

PzKpfw VI Königstiger Porsche Turm ZVEZDA 1/35

zyziek
 Share

Recommended Posts

Hej, postanowiłem się zabrać za model Zvezdy z przebrania firmy Dragon.

khVwfWtogzdEJVaNVNiCP_z5y80HHVFeQGzTp1eqEe4siOmRQrm95UXbpNsr5w-OJRXMJtCUmBRS6gwwo_U7ef7Yhzma-llsWDNIs3Km6oWbiq6uNcGi4h8gOGggCBioCxbFZjyrafT9Y8KYSqODOQqr-XwMh6jXr117qlzm4COBHBMgRLYSpHQr9m38MWKXs8qtxm8XzGy3Te9kChLh_1-ATc61Wj8j-J2bFR3P9DKpTLemwvT1v7jOC2-xslCyNTLKTpCPyi2AH9IK-FJr3nC2gN02_iI83NIo_Ofv5qylaopVq_cpFnBmOQuvUxiqwEkHkdxTMSJra9jqH6xpXuiOViXIyHnb8pDDBhL6KdAxZsiOpDZvB0iIMF8Ppd_cMuPoYWLfOweHg-dvEtLzvmp6zK6svinqlpYQSYr2ZqXYFgvjZfG5jFy1N_IiKh86CQjQlZ1yAFDDpFhpH8KuBzkWiMYSX8Vg3No92oRBitQKQAcBozgpK3wuVnVaauk7vGPqp3mnMKxZFj_W73nUi-W0dxIg4Hk6SIcmLCTt_Jv8vJ-blpoKaGfGVnV-sB-sSq3owk7bc9v2QGQ1m2up3LTXSc6i6HA=w929-h522-no

Co z tego wyjdzie,zobaczymy , planuję wykonać tygrysa w malowaniu z Francji lub Holandii.

Z dodatków wykorzystam lufę RB i blachy Eduard.

OlpX-qICMFBu4R8x47Czo3Yw-hQIGdFiu8YPEf8-k4b4wuuvVjVx6jBhqIdZtxewUVi2kLhp7XX9EIvdQTQEGVR7J9XC2OSsB5cGP78wpCwHj4OnZhmfMUGHs8i8SfoCT5Y4yuXZ7hcPw3tqtVJG0sikDjj9LFmxBkCFIKL-0-tNDias1nw-8GiUay7bX9jGJ-5yGog3jqZ6pODmxYdJmsWNZBVqw1qklSGkDVToRr6Anwy7NuANg-cAMB6oTjrN3N2-pPqBqEFKyW41d_n2L9kyInIBlEAfrp6K7L4K0qyUf-dOuPL4BjNxjPon7RLf0HlRRseelHa-odNyn4ZNKx_2fNTxegpPURjvhQ6W-fnwzEXdjHZ4VrRrexWVOcCxWlvD0FVBjYcNqg5UvMMkeuzGnUCPNlTMi3XznvdqORgPNl9iS2dLWFK5wJBnct6WnHKwbF0nwP4OirZoNApoyln4Z8BEXxOv9pNr_YA0XyBxkn79wMSGvUrriNnrO2GpIHtPnffU1qcWuugJn7hpSzXcBw_rx-U1lyhBQctFAIBqAqdLgtGAcdCq7QoqI-Fxux5ReFGjFNhvVfU0QhLnuXWW-GJLdHs=w884-h497-no

Wszelka pomoc i porady mile widziane!

Jakieś dodatki planujesz ?

Tak, tak jak wymieniłem w pierwszym poście : Lufa Rb i blachy edka, pewnie parę części wymienię z zestawu Dragona które tam zepsułem robiąc ruchome zawieszenie I figurka do włazu być może.

Parę fotek z przebiegu prac.

Koła wyszlifowane czekają na polerkę miękkim papierem ściernym

DSC_0584_zps687vxltt.jpg

A tu widoczne zerżnięcie z DMLa, po prawej Dragon po lewej Zvezda:

DSC_0589_zpsbojaduvv.jpg

DSC_0586_zpsk0yfxkqa.jpg

Edited by Guest

Pytanie, na które odpowiedź przyda mi się w przyszłości: czy na forum ktoś zrobił poradnik robienia samodzielnie zimmeritu z green stuffa?

Opisy wykonania masz u mnie przy okazji Pantery i Jagdpanzer IV - linki w podpisie.

No te kółka na fotkach... to naprawdę świetna jakość. Nie dość ,że spiracili ,jak piszesz , to trzeba przyznać ,że zrobili to dobrze.Aż nie mogę się doczekać kadłuba i wieży.

Z tego co czytałem to Zvezda kupiła starsze formy od Dragona albo same wypraski.

Podobnie robi choćby Eduard - Przykładem jest ich Sherman z wypraskami Asuka (była Tasca).

Zdjęcia robione na szybko, parę prób zimmeritu na wannie. Trzeba szlifować aż w końcu osiągnę dobry efekt

DSC_0588_zpsgkaat5ip.jpg

poskładany na sucho :

DSC_0589_zpsvdn8778d.jpg

Kadłub spasowałem z wanną z modelu Dragon 6232, pasuje elegancko, czas na zimmerit!

Nic nie trzeba szlifować tylko trzeba rozwałkować na bardzo cienkie arkusiki i potem jeszcze na płaszczyźnie rozcierać je palcem.

Powstaje wtedy bardzo fajny efekt nierówności.

No i uwagi:

cały czas maczać palce i narzędzia w wodzie

wyciskać zimmerit po minimum 30 minutach od nałożenia - GS musi trochę stwardnieć (spokojnie twardnieje przez 4h więc czasu dużo)

I zimmerit trafił gdzieniegdzie :

DSC_0592_zpshl3hkbyi.jpg

DSC_0594_zpsntr7wsk1.jpg

DSC_0595_zpstrn9hfh4.jpg

DSC_0596_zpsyswg1txc.jpg

Jutro boki

Co do modelu to ewidentny dragon, moskale dołożyli tylko kłopotliwą instrukcje. Problem dotyczy układu jezdnego, który powinien składać się w szachownice. Na instrukcji pokazana jest tylko jedna strona. Więc posiłkuję się dragonowską

Tak, to są odkupione od Dragona stare formy.

Na tych pojazdach akurat chyba w każdym wypadku zimmerit był nałożony w fabryce i raczej było to robione dosyć starannie. Osobiście uważam że najlepiej Ci wyszedł na włazie z tyłu wieży.

Z ciekawości zapytam, czemu nie zamontowałeś jeszcze tych elementów z "uszami(?)" na szekle z przodu pojazdu?