Piotr_P Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Witam Przedstawiam właśnie skończony ,kolejny mój model. Tym razem , chcąc zrobić przerwę od pojazdów państw totalitarntych , wygrzebałem coś od Wuja Sama. W pierwszej chwili miał być Achilles ale podczas przerzucania kolejnych pudełek odkopałem Granta od Mirage Hobby. W zasadzie na początku nie chciało mi się go robić. Gdybym spauzował to pewnie przeleżał by w szafie kolejny rok albo więcej. Ale czym dalej szła praca coraz bardziej sprawiał mi frajdę. O historii paskudy się nie rozpisuję i odsyłam na znany portal https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Canal_Defence_Light Model sprzedawany przez Mirage należy do wersji brytyjskiej. W przeciwieństwie do hamerykańskiej ma imitację lufy w wieżyczce górnej ,podwozie typowego M3 i kadłub nitowany. Na pochwałę zasługuje podwozie . Koła i wózki są bardzo dobrze przemyślane. Wszystko ładnie pasuje i dobrze wygląda. Kadłub przy tej ilości nitów ma trochę kłopotliwą konstrukcję . Pojawia się problem z dobrym szpachlowaniem. Sporo nitów uległo dezintegracji . Na szczęście w szufladzie od dawna na takie przygody czekają kulki BGA . Monotonnie odtwarzałem nity kulkami średnicy 0,35mm. Lepszym rozwiązaniem byłaby pełna odlana bryła.... Najgorsze spasowanie to jednak wieżyczka reflektora. Brak elementów ustalających i dziwna konstrukcja. Raz elementy zachdzą na siebie,raz są montowane pomiędzy. Może instrukcja mnie wprowadziła w błąd ,a może dałem ciała. Gąsienice bardzo mi się spodobały. Są co prawda twarde ale nic nie odchodzi z farbą i dobrze się układały. Pojazd pomalowałem w barwy 49th Royal Tank Regiment,79th Armoured Division czyli pułk zabawek Hobarta, na terenie Nadrenii w roku 1945. Wykorzystałem klasycznie dla mnie zestaw LifeColor Olive Drab. Filtr AK Interactive,pigmenty Vallejo oraz jakieś ziemisty kolor z prezentu hivis'a. Jakaś tam podstaweczka na potrzeby sesji. Tu oczywiście mam największe braki. Fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Model bardzo fajnie zrobiony. Niestety gumiaki-gąsienice psują efekt. Tak czy siak, brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Bardzo ładnie zrobiony model. Podziwiam taką robotę w 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 21 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Niestety gumiaki-gąsienice psują efekt. Naprawdę tak źle? Ja uważam ,że są całkiem niezłe. Dobrze się ich trzyma farba, nie zapadają się na kole napędowym i bardzo dobrze zaskakują na zębach. Wkrótce przetestuję plastikowe w Achillesie lub Jacksonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Fajny jest A gąsienice jak na "gumiaki w 72" wyglądają bardzo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Też tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Na prawdę bardzo ładny i miły modelik Podoba się malowanie I nie marudź na temat podstawki, cieniutka ,ale ładna Gaski ,to nie 35-aby wstawiać metalowe,lezą super Rob częściej przegląd w szafie ,to może znów coś fajnego znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Model bardzo się podoba, a wieża to tragedia. Składałem swoją patrząc na zdjęcia a i tak pilnik i szpachla były potrzebne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 A kto napisał że nie było szpachli Nawet dwa rodzaje. Tamiya oraz cudo Citadel Liquid Green Stuff rozcieńczalna wodą,zmywalna i fajnie można w łączenia wciskać. Po złożeniu tylnej ścianki okazało się ,że jest lipa. Po szpachlowaniu i tak wyszła wklęsła ,a po szlifowaniu narożniki się przecierały. Zakończyłem więc na środku wstawką i naklejeniem na całość Hips 0,35mm bo już nie było co szlifować . Instrukcja też idealna nie jest. Pomimo ładnie rozrysowanych elementów nierzadko nie pokazuje dokładnego miejsca wklejenia detalu. To samo miałem przy AT-1 i boję się ,ze to samo będzie przy ciągniku C7P ,którego nie chciałbym spie...ć błedami w instrukcji. Niemniej jednak kusi mnie kolejnego Granta kupić ,ale z okresu walk na pustyni....teraz znam bolączki tego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 CIekawy pojazd- takie lubie! Wykonanie fajne, ale myślę, że stac Cie na wiecej O gąskach była mowa, te lufy ciut lepiej bym nawiercił, ale jaki by nie był zaletą pojazdu jest to, że...to nie kolejny szerman czy panzer:) i miło się ogląda, może i skromna, ale ładna podstawka- dzięki nim modele mają duużo lepszy odbiór. Ja też przymierzam się do Granta, tego el Gazala, ale to daleko na choryzoncie...bo narazie mam z alianckich pojazdów Bishopa 50%...a to też odległe:/, bo inne projekty na etpach >90% muszę dociągnąć. Rób częściej ciekawe pojazdy jak P1000 i ten:), to cyba pierwszy CDL w 72 na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 24 Sierpnia 2016 Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Piękniuśki wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Sierpnia 2016 Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Cieszę się że zrobiłeś ten model bo przyznam się że o takiej wersji nie wiedziałem. Sam model ładnie wykonany. Jednak Mirage troszkę spadał układ jezdny który przypomina ten z Tygrysa lub Pantery. Górny bieg gąsienicy powinien byćna równej wysokości na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Klauzula tajności do tej pory Tu jest fajny blog ze skalą 1:35...kilka detali mi pomogło w budowie swojej kruszynki. http://panzerserra.blogspot.com.br/search/label/M3A1%20Lee%20CDL%20-%20T10%20Leaflet Model nie jest idealny. Niemniej jednak sam jestem zaskoczony jak wielką frajdę mi przyniósł. Miał być model bez spiny a naprawdę z dużą przyjemnością mi się go robiło. Teraz robię Churchilla w niemniej tajnej wersji i już mniej zadowolenia mi przynosi. No cóż Italeri jakie jest każdy wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SławekK Napisano 25 Sierpnia 2016 Share Napisano 25 Sierpnia 2016 Bardzo oryginalny pojazd i fajne wykonanie! Gratulacje! Ja ze swoim Lee walczyłem kilka lat... ale postanowiłem zrobić mu wnętrze... Gąski to nawet nie najgorszy element w modelach Miraga... ja miałem więcej problemów z kalkami. Twój model mi się podoba, ale raczej po tą wersję nie sięgnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Września 2016 Share Napisano 2 Września 2016 Czołg paskudny, ale model ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi