Dudzio Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Czołem wszystkim! Mam przed sobą trzy czołgi. Jako nowicjuszowi, dużym wyzwaniem wydaje się dla być mnie realistyczne pomalowanie gąsienic. Czy może któryś z kolegów podzieliłby się swoim sposobem? Jakiego koloru bazowego używacie? Różnicujecie go w zależności od pojazdu (rusek, amerykaniec, niemiec itp.)? Czym potem robicie na nich wash? Być może da się zrobić realistyczne gąsienice "domowym sposobem" bez zostawiania w sklepie fortuny na pigmenty (wczoraj robiłem zamówienie i jak popatrzyłem na ceny... ) ? Czy np. odpowiednie "sproszkowanie" suchych pasteli ze sklepu dla modelarzy da ten sam efekt? Będę wdzięczny za wszelkie porady I pewnie nie tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Siedemnaście zybli za flakon markowego pigmentu , których może raptem będziesz potrzebował ze trzy i starczą Ci pewnie do końca życia, wywołuje u Ciebie szok ? Czy np. odpowiednie "sproszkowanie" suchych pasteli ze sklepu dla modelarzy da ten sam efekt? Był o tym fajny wątek , ale został niestety mocno pocięty , pozwolę sobie więc na cytaty : Wic polega na tym, że pigment to nie jest coś co można zrobić, albo zastąpić. Z pigmentu można zrobić produkty, ale odwrotnie nie. Czysty pigment jest specyficzny, posiada swój mat, fakture itd. i nie zastąpisz go startą kredką chcąc uzyskać efekt jaki daje pigment. Natomiast co do sedna - możesz prysnąć gąsienice tamiją natoblack , następnie bardzo mocno rozrzedzoną tamiją natobrown , różnicując poszczególne ogniwa - jedne mocniej , inne mniej . Po wyschnięciu nałożyć pigmenty , utrwalić fixerem , po wyschnięciu powtórzyć operację , bo pigmenty częściowo znikną . Na koniec pracujące i trące elementy gąsienic przetrzeć miękkim ołówkiem . Prosto i skutecznie . Przykład : [/url Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Przemo1CK w magazynie NIT niedawno robił tutorial odnośnie gąsienic możesz tam zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 23 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2016 To jakie pigmenty są najbardziej przydatne? I co to fixer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Najpierw bierzesz gąsienice i malujesz na kolor steel czy nawet z ewntualności czarny. Następnie brudzisz pigmentami od ciemniejszego do jaśniejszego. Czyli suche bez olejne pastele ścierasz na pigment i kolejno rozjaśniasz. Co prawda ja inaczej brudzę gąsienice [ale za drogo by to ci wyszło]. Pozdrawiam Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Najpierw bierzesz gąsienice i malujesz na kolor steel czy nawet z ewntualności czarny.Następnie brudzisz pigmentami od ciemniejszego do jaśniejszego. Czyli suche bez olejne pastele ścierasz na pigment i kolejno rozjaśniasz. Jakieś przykłady tej metody w Twym wykonaniu ? W świetle Twoich coraz liczniejszych współporad forumowych, odszczekuję swoje wcześniejsze "szydercze" uwagi odnośnie prezentacji przez Ciebie zdjęć osiąganych zabiegów wheateringowych. Bardzo prosimy o zdjęcia. Co prawda ja inaczej brudzę gąsienice [ale za drogo by to ci wyszło]. Może jakoś bardziej opisowo i prezentacja efektów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Najpierw bierzesz gąsienice i malujesz na kolor steel czy nawet z ewntualności czarny.Następnie brudzisz pigmentami od ciemniejszego do jaśniejszego. Czyli suche bez olejne pastele ścierasz na pigment i kolejno rozjaśniasz. Jakieś przykłady tej metody w Twym wykonaniu ? W świetle Twoich coraz liczniejszych współporad forumowych, odszczekuję swoje wcześniejsze "szydercze" uwagi odnośnie prezentacji przez Ciebie zdjęć osiąganych zabiegów wheateringowych. Bardzo prosimy o zdjęcia. Co prawda ja inaczej brudzę gąsienice [ale za drogo by to ci wyszło]. Może jakoś bardziej opisowo i prezentacja efektów ? Zaraz ci wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Zaraz ci wyślę Nie mnie - nam wszystkim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Zaraz ci wyślę Nie mnie - nam wszystkim . Jak wolisz. :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 No to tak: Najpierw gąsienice okrywam czarnym podkładem. Następnie farba stell. Później drybrushem po nich nie co jaśniejszym metalizerem [od nie dawna gunze mc-212],wiem że ten gunzowski metalizer to jaśniejsza farba,ale efekt fajny. Poźniej płyn od miga track wash. Następnie pigmenty od ciemnych do jasnych. Jakiś czas temu gąsienice brudziłem farbami a nie pigmentami ale teraz się przerzuciłem. Wybacz/czcie ale zdjęcia tą kamerą i z moimi umiejętnościami do zdjęć są do .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 No, najważniejsze że Tobie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Obejrzyj to https://www.youtube.com/watch?v=gGPH1BM4e_Q można się dużo nauczyć. Gąsienice od 39 minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Pozwolę sobie jeszcze wstawić znany SBS kolegi Kamila , jak zmordować krok po kroku gąsienice . Mając nadzieję , że nie zostanie usunięty , bo myślę że warto go zobaczyć i ktoś skorzysta . Natomiast wciąż uważam ( Wojtku Krowo ) , że współmodelarze nie wiedzący za bardzo którą stroną pędzla się maluje , nie powinni jednak udzielać "porad" innym współmodelarzom - jest to po prostu szkodliwe ... Zacząć trzeba od tego, że nie ma większego znaczenia, czy zabawa tyczy sie gąsienic metalowych, plastikowych czy winylowych. W przypadku metalowych patynowanie w przeznaczonych do tego specyfikach jest ekwiwalentem zaledwie pierwszego etapu pokazanego poniżej, czyli malowania. Pokazane techniki można w dowolny sposób intensyfikować lub stosować z większą subtelnością, w zależności od oczekiwanego efektu. No i rzecz jasna to jedna z wielu metod, acz chyba najmniej skomplikowana. Przykłądem są gąsienice do Chara 2C - ogniwkowe z czarnego plastiku Na początek całe paski pomalowałem mieszanką German gray XF-63, Red brown XF-64 i niewielkiej ilości Metallic gray XF-56 (tak mniej wiecej 5:5:1). Można rzecz jasna uzyć jakiegoś gotowca Całość zawerniksowałem mocno rozcieńczonym H95 Smoke gray na finał malowania suchy pędzel i winylowe Natural steel, po krawędziach, od zewnątrz i od środka. Bardziej pro forma, ale lepiej dać, niż nie dać, szczególnie gdy w planach ma się mało intensywne brudzenie Na to zaaplikowałem ni to łosz, ni to filtr - mocno rozcieńczona (do mikstury można dodać kropelkę detergentu) UA702 Rust base z LC rozprowadziłem po wszystkich powierzchniach. Siłą rzeczy mikstura delikatnie skumulowała się w rożnych zagłębieniach i wokół detali Dalej zaczęła się zabawa pigmentami. Nazwy mają mniejsze znaczenie. wystarczą trzy rózne odcienie - siakis jasny, siakiś ciemny, siakiś pośredni, ale w innym odcieniu. Tutaj użyłem piaskowego, brunatnego i rudawego. Starym pędzlem rozprowadziłem nieregularnie spore ilości na paskach gąsienic Pudry zalałem mieszanką wody i spirytusu 10:2. Ważne jest, żeby za bardzo nie smyrać pędzlem pigmentów, a nasączać je płynem Jak wyschnie, jest nieźle utrwalone. Na koniec metaliczne przecierki. Do wcierania pigmentu Gun metal najlepiej nadaje się palec grzebalec. Identyczny efekt można osiągnąć miękkim ołówkiem 8B. ten ostatni przyda się tez do wyswiechtania drobnych powierzchni, gdzie poszczególne ogniwa trą o siebie czyszcząc się z błota i odsłaniając goły metal. te same zabiegi powtórzyłem na zewnętrznej stronie gąsienic. I dopiero na koniec uzyskany efekt zabezpieczyłem mgiełką Pigment fixera zaaplikowanego aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Nie chcę wyjść na chama ,ale muszę się wypowiedzieć: Moim zdaniem bardzo początkowy modelarz nie musi odrazu brudzić modeli na poziomie miga jimeneza czy modelarzy z 20 letnim doświadczeniem .Porady odnoszą się do podstawowych technik.Poza tym nie kłamiąc jak się opanuje podstawowe brudzenie to dopiero wtedy można przechodzić do bardziej zaawansowanych technik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Pozwolę sobie jeszcze wstawić znany SBS kolegi Kamila , jak zmordować krok po kroku gąsienice . Mając nadzieję , że nie zostanie usunięty , bo myślę że warto go zobaczyć i ktoś skorzysta . Natomiast wciąż uważam ( Wojtku Krowo ) , że współmodelarze nie wiedzący za bardzo którą stroną pędzla się maluje , nie powinni jednak udzielać "porad" innym współmodelarzom - jest to po prostu szkodliwe ... ŚWIĘTA RACJA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Akurat mi nie zbyt przypadają do gustu gąski ,,ubiadolone'' różnymi kolorami,wolę bardziej jednloite. Spoko , rozumiem, czyli takie jak wczoraj pokazałeś będą lepsze ? : Nie chcę wyjść na chama ,ale muszę się wypowiedzieć: Moim zdaniem bardzo początkowy modelarz nie musi odrazu brudzić modeli na poziomie miga jimeneza czy modelarzy z 20 letnim doświadczeniem .Porady odnoszą się do podstawowych technik.Poza tym nie kłamiąc jak się opanuje podstawowe brudzenie to dopiero wtedy można przechodzić do bardziej zaawansowanych technik. Oczywiście , że bardzo początkowy nie musi . Ale fajnie jak zacznie próbować i rozwijać się od razu , a nie trwonić czas na produkowanie jakiś zamaźglańców . Natomiast nie powinien dopóki nie opanuje jakkolwiek tych technik doradzać innym .... Dalej tak uważam Wojtku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2016 A czy metalizery się między sobą różnią? Czy warto dopłacać do tych droższych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Sierpnia 2016 Share Napisano 24 Sierpnia 2016 No to żeś zapodał pytanie Proponuję poczytać trochę o tym, bo ten temat-rzeka jest wałkowany regularnie, a jak nie starczy, to założyć osobny wątek, bo tu fajny poradnik o gąskach powstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 7 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2017 Jaki metalizer polecilibyście do suchego pędzla na gąsienicach? Chodzi mi o coś w miarę jasnego, ponieważ mam teraz Model Master 1424 - Burnt iron (IF1424) i jest tak ciemny, że prawie nie widać, że to metalizer a nie farba :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Ołówek może da radę? Ja mam całą gamę metalizerów MM i choć w tej chwili nie podam Ci nazwy to w niedzielę wieczorem zajrzę to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 1401 to aluminium, potem następny trochę ciemiejszy to 1402 steel. Następne mogą być już za ciemne do dry brusha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Jaki metalizer polecilibyście do suchego pędzla na gąsienicach? Chodzi mi o coś w miarę jasnego, ponieważ mam teraz Model Master 1424 - Burnt iron (IF1424) i jest tak ciemny, że prawie nie widać, że to metalizer a nie farba :( A przeczytałeś poradnik zamieszczony kilka postów wyżej przez bożo wpożo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Stycznia 2017 Share Napisano 7 Stycznia 2017 Post nie wnosi nic do tematu. Pozdrawiam jawkers. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 8 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2017 Przeczytałem. Za to Wy chyba nie przeczytaliście mojego pytania ;-) Prosiłem o podpowiedź w sprawie (w miarę) jasnego metalizera. Poradnik znajdujący się w tym wątku pomija istnienie takiego produktu. Po co te złośliwości, lepiej się dzięki temu czujecie, czy co? Napisanie ich zajmuje tyle samo czasu lub więcej niż odpowiedź na postawione pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 8 Stycznia 2017 Share Napisano 8 Stycznia 2017 Poradnik znajdujący się w tym wątku pomija istnienie takiego produktu. Bo powyższa metoda nie przewiduje użycia takiego produktu? Jaki metalizer polecilibyście do suchego pędzla na gąsienicach? Zamiast tej kombinacji Kamil polecał pigment metaliczny i palec (ew.pędzel gąbkowy jeśli nie lubisz brudzić rąk) do jego wcierania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi