karambolis8 Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Galeria Konkurs Lato 2016 Model zakwalifikowany do: Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o model Tamiya Warsztat TUTAJ Witam Model prezentuje maszynę z ćwiczeń Red Flag 15-3, które odbyły się w lipcu 2015 w Nevadzie. Na co dzień samolot stacjonuje w amerykańskiej bazie w Niemczech Spangdahlem. Maszyny ze Spangdahlem są pomalowane specjalną farbą "Have Glass", która ma właściwości rozpraszania fal radarowych. Takie pół-stealh ;) Powłoka ta ma zupełnie inne właściwości niż standardowe lakiery. W dotyku jest szorstka, przez co bardzo łapie brud, a drobinki metalu w niej zawarte powodują, że pięknie się przebarwia z czasem, a samoloty zyskują nietypowy metaliczny poblask. Red Flag to nie są zwykłe ćwiczenia lotników. Są to kompletne manewry, wykorzystujące także elementy cyberkonfliktu, walki elektronicznej, a nawet konfliktu w kosmosie (satelity ;) ) Mój F-16 podczas ćwiczeń wykonywał zadania SEAD (supression of enemy air defence), co odzwierciedla jego uzbrojenie. Mamy tu system HARM czyli zasobnik HTS i przeciwradarowe rakiety AGM-88. W miejsce środkowego zbiornika podwieszony jest ALQ-131, czyli urządzenie zagłuszające pracę radarów. Dodatkowo dla obrony własnej AIM-9 i AIM-120 uzupełniane przez zasobnik celowniczy Sniper XR. Ostatnie urządzenie to tzw ACMI pod służący do zbierania i zapisywania danych podczas lotu. Wykorzystuje się je podczas treningu walki w powietrzu. Dziękuję koledze Solo za podesłanie mi zasobnika ALQ131 i kalkomanii do tego malowania. Specjalne podziękowania należą się mojej Małżonce, która przez cały czas mnie wspierała, a w końcówce konkursu bardzo pomogła mi wyrobić się w terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Edit Admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Września 2016 Autor Share Napisano 13 Września 2016 Hej. W weenekd cyknąłem jeszcze parę fotek na dworze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Piękny . Gratuluję pierwszego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Super robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Września 2016 Autor Share Napisano 13 Września 2016 Dziękuję wszystkim za głosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 13 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 13 Września 2016 Przepiękny!!! Cieszę się, że wygrał! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moralezz Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Mój faworyt nie zawiódł! Gratuluje zwycięstwa! Świetny model, świetna relacja warsztatowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manto87 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Amazing paintwork, I really like it!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Dziękuję wszystkim za głosy Proszę . Należały się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Na tych ostatnich zdjęciach wygląda jak prawdziwy samolot . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Gratuluję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Przyłączam sie do gratulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Ja też gratuluję-Piękny model...a ostatnie zdjęcia to normalnie wymiatają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Września 2016 Autor Share Napisano 13 Września 2016 Dzięki wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Piękny model i zdecydowanie zasłużone zwycięstwo w kategorii lotniczej, choć dla mnie to także jeden z najładniejszych modeli w całym konkursie. W ogóle jak na F-16, który troszkę nudną maszyną dla mnie jest, to jeden z najładniejszych i najciekawiej pomalowanych modeli szesnastki jaki widziałem. Staranne wykonanie i bardzo, ale to bardzo ciekawe malowanie, co pewnie warte będzie skopiowania w innych, podobnych malowaniach modeli. Podobało mi się także wierne odtwarzanie wszystkich elementów wyposażenia i podwieszeń, tak jak to było na załączonej dokumentacji foto. Sam nie przywiązuję wagi do takich rzeczy, ale tutaj podobało mi się to. Wady? Nie podoba mi się wnętrze dyszy, wygląda jakbyś pomalował jasnymi matami środek, a potem użył ciemnego washa, który zamiast dać ciemne smugi o ostrych krawędziach, trochę rozlał się i wsiąkł w farbę. No i chyba w zasadzie to tyle z wad. Jeszcze raz: znakomity model i fajnie że wygrał, bo należało mu się. No i Tobie też trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Marca 2017 Autor Share Napisano 7 Marca 2017 Model przygotowany na Wrocław Model Show Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 7 Marca 2017 Share Napisano 7 Marca 2017 Gdyby nie kurz wyglądałby idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 8 Marca 2017 Share Napisano 8 Marca 2017 Teraz pilnuj by nic się nie stało przed wyjazdem. Ja jak spakowałem modele na wystawę we Włoszech i postawiłem kartony na ziemię to zaraz pojawił się na nich mój kot. A to było do przewidzenia że kot i karton idą w parze ta wizyta nie skończyła się dobrze dla modelu. No i powodzenia na konkursie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi