Lipstein Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Po mało spektakularnej rewitalizacji Stuarta, na warsztat trafia GMC 353 Cargo 1:35, firmy Heller. Mam już do niego blaszki Eduarda, co prawda do modelu Tamiya, ale zamierzam je dość mocno przerobić i wykorzystać co się da. Jest tak: Tym razem rewitalizacja od dupy strony - najpierw posklejałem zestawową plandekę, którą jakimś cudem znalazłem po kilkunastu latach w szpargałach modelarskich, przeszlifowałem aby nadać pozór faktury materiału, prysnąłem surfacerem 1000, a później miejsca gdzie odciskają się pałąki podtrzymujące plandekę prysnąłem rozjaśnionym kolorem, którym ma być pokryta cała plandeka. Dzisiaj nakleję na te miejsca długie paski taśmy maskującej, prysnę po całości ciemniejszym kolorem i wzorem modelarzy lotniczych mam zamiar uzyskać efekt rozjaśnienia tylko w tych miejscach, jak na wręgach płata krytego płótnem. Celowo używam do tego elementu z zestawu, bo na wykonanie plandeki z chusteczki jeszcze nie mam odwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 A gdybyś spróbował zrobic tak. Okleić tę palstikowa plandekę folią do pakowania żywności i na to nałożyć chusteczkę uyżwając jej jako kopyta. Jakby coś nie szło to zawsze można zdjąć folie i wykorzystać tę plastikową. CO do rozjaśnień na tych pałąkach zastosowac suchy pędzel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Września 2016 Super Moderator Share Napisano 25 Września 2016 Celowo używam do tego elementu z zestawu, bo na wykonanie plandeki z chusteczki jeszcze nie mam odwagi... Ja też nie miałem odwagi, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Ja spróbowałem, nie powiem że cudownie się układało chusteczkę, na luzie. Myślałem, że pierniczne tym modelem w kąt i wrócę do niego po kilku miesiącach. Ale ugryzłem się w tyłek i skończyłem plandekę. Na dzień dzisiejszy jak będę miał jeszcze kiedyś robić plandekę, to mam już minimalne doświadczenie z czym to się jje, ale wiem na pewno, że nie użyję już nigdy zestawowej plandeki w żadnym moim modelu. A jak pójdzie coś nie tak to zrobisz tak, jak pisze Bazylms Jakby coś nie szło to zawsze można zdjąć folie i wykorzystać tę plastikową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Dlatego w moim Big Foocie (pokazywanym zresztą tu na forum) nie wykorzystywałem plandeki by zrobić otwarta pakę z ładunkiem - zawsze to ciekawiej wygląda niż sama plandeka. To moje zdanie i mój gust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Września 2016 Autor Share Napisano 27 Września 2016 Walka z plandeką: a tu pierwsza próba zrobienia plandeki do innego modelu: Jest jakaś szczególna chusteczka, która najlepiej nadaje się do tego celu? A może jest jakiś tajemniczy składnik, który powoduje, że namoczona w Wikolu chusteczka się idealnie ułoży na "kopycie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qweszaq Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 Woda. Wygląda całkiem nieźle. Wikol (rozcieńczony wodą) podczas wysychania naciąga papier. Farba akrylowa (stosowałem Pactrę.Aerografem , pędzlem nie wychodzi) powoduje flaczenie.Utrwalam klejem ca. Nakładanie plandeki możesz podzielić na etapy (ca). Na skrzyni druciany stelaż , szoferka - kopyto. pzdr mrcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 27 Września 2016 Share Napisano 27 Września 2016 ...przetrzyj wydmuszkę płynem do naczyń...i dopiero nakładaj husteczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Września 2016 Autor Share Napisano 27 Września 2016 Że woda to jest jasne dla mnie, myślałem że coś źle robię... Tym razem kopyto przetarłem olejem jadalnym, bo uznałem że będzie to łatwiej oderwać po wyschnięciu, ale nie pomyślałem o płynie do naczyń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Listopada 2016 Autor Share Napisano 24 Listopada 2016 (edytowane) Przyciąłem podłużnice i pozbyłem się wyciągarki: wymieniłem deskę rozdzielczą: poszpachlowałem też boki kasty bo jamy skurczowe były dość spore...: problem z szybą przednią, bo po zmyciu farby okazało się, że brudek był zrobiony chyba nitro i trza polerować... coś dodałem od siebie, coś z zestawu blaszek: nowe osłony silnika: zwaloryzowałem bak: i pomalowałem koła: Edytowane 24 Listopada 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 24 Listopada 2016 Super Moderator Share Napisano 24 Listopada 2016 Że woda to jest jasne dla mnie, myślałem że coś źle robię... Tym razem kopyto przetarłem olejem jadalnym, bo uznałem że będzie to łatwiej oderwać po wyschnięciu, ale nie pomyślałem o płynie do naczyń I co płyn do naczyń zadziałał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Listopada 2016 Autor Share Napisano 24 Listopada 2016 Nie, chyba oleju jadalnego użyłem. Plandeka była wystawiona na działanie słońca (co prawda przez szybę) i niestety trzeba robić drugie podejście: skurczyła się ...: pocieniłem też tylne zderzaki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 25 Listopada 2016 Share Napisano 25 Listopada 2016 Przy drugiej próbie zrób więcej zapasu na brzegach ,jak się skurczy to dotniesz na wymagany wymiar , u mnie się sprawdza ARNI44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 9 Lutego 2017 Autor Share Napisano 9 Lutego 2017 UP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Lutego 2017 Share Napisano 10 Lutego 2017 Nie ma foto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Kur zapiał.... Wczoraj były! Zdjęcia ładuję z picassy, wcześniej problemów nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 Ładnie go poprawiasz. Można większe fotki prosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Lutego 2017 Autor Share Napisano 11 Lutego 2017 Krzychu, sam się zdziwiłem, jak po ponad 2 miesiącach zacząłem wrzucać zdjęcia i wstawiają się takie małe. Jak to zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 Zerknij sobie na treść twojego i mojego linku do zdjecia (mój możesz sprawdzić klikając na cytuj przy mojej wypowiedzi). U ciebie jest w293-h220 a u mnie w1024-h768. Twój wpis zmieniłem ręcznie. Zawsze zmieniam w swoich fotkach bo nie wiem czemu, ale Google ma głupi zwyczaj ustawiania rozdzielczości w linku z momentu w jakim fotka jest prezentowana na ekranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Lutego 2017 Autor Share Napisano 12 Lutego 2017 Eksperyment z domieszaniem żółtej do Olive Drab. po lewej GMC, dużo żółtej, po prawej Diamond, prawie nie ma dodanej żółtej. Wychodzi to tak se...: Pomyślałem, że po washu i tak to ściemnieje, ale teraz to ten kolor przypomina raczej Russian green jakiś, niż OD I wszędzie te wkurwiające paprochy z patyczków do uszu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 25 Lutego 2017 Autor Share Napisano 25 Lutego 2017 Masakra... chciałem się obyć bez pasty polerskiej...: Blaszki do odklejenia, reszta do zmycia i jedziemy na nowo, tym razem ze spolerowaniem tej zmatowionej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Lutego 2017 Autor Share Napisano 26 Lutego 2017 na to wszystko jeszcze bezbarwny mat i to chyba na tyle - poza szybą oczywiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Myślę że można by jeszce trochę obić na felgach i śrubach dorobić. Mogłbyś też przy następnej sesji zdjeciowej dac kilka fotek modelu w całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 26 Lutego 2017 Share Napisano 26 Lutego 2017 Na drugim zdjęciu, na burcie paluchy Ci się chyba odbiły. Poza tym... mniam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 27 Lutego 2017 Autor Share Napisano 27 Lutego 2017 Usunę paluchy, jak już się uporam z szybą. Dzięki za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 27 Lutego 2017 Share Napisano 27 Lutego 2017 Zrób coś jeszcze z siedzeniami. Wyglądają, jak z salonu, albo po pierwszym dbającym użytkowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi