Skocz do zawartości

Biały Kruk - czyli Mercedes 320 - SMA 1:35

Stojkovic

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jako, że Panter i Tygrysów na forach od groma to postanowiłem w przypływie szaleństwa kupić jakiś czas temu coś na co miałem pomysł z wykorzystaniem figurek oficerów.

Chodzi o totalnie unikatowy rarytasik jakim jest żywiczno-metalowy model MSA z 1992 roku. Model detalem nie powala, a koła są wręcz... no słabe jednym słowem, to myślę, że przy wsparciu i samozaparciu coś z tego wyciągnę.

DSC_0138_zpsohdy0nm4.jpg

Mały in-box

W pudełku dostajemy dwie małe blaszki fototrawione, kilka sporych części żywicznych oraz z białego metalu. Całość uzupełniają dwa kawałki przeźroczystego tworzywa na szyby.

DSC_0140_zpst7rvlupw.jpg

Sam odlew bazy wymaga lekkiego prostowania w wodzie

DSC_0142_zpsmqv8znrv.jpg

DSC_0148_zps8ly5t7uf.jpg

DSC_0146_zpsj64lbwls.jpg

Detale w metalu oceńcie sami...

DSC_0143_zpsjlhwcxcx.jpg

Ponoć ma przedstawiać podobny pojazd:

mercedes-320-cabrio-b-01_zpscjvt9qcx.jpg

Generalnie schody zaczynają się już na poziomie instrukcji. Nie jest ona skażona żadną edycją komputerową, a jedynie kserem ułożonych odręcznie sporządzonych rycin.

IMG-20160108-WA0005_zpsynctvykk.jpg

Jednym słowem, jak to mawiają - Czelendż akceptet

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ile takie badziewne cudo kosztuje...?
Pewno w ch......j, jak to żywica, a jeszcze z białym metalem...

I do tego pogięta...

Temacik zacny, bardzo pożądany przy tych wszystkich hitlerowskich sierściuchach - wreszcie coś naprawdę ładnego . Nie lepiej płytę podłogową, maskę i podwozie zrobić z polistyrenu, robiąc tylko "przeszczepy" najtrudniejszych miejsc (błotniki, bagażnik)?

Będę kibicował, bo to rzadkość. Zrób go w malowaniu na czarny glanc, z proporczykami Himmlera lub jakiegoś innego SS-mana. I koniecznie ekipę w galówkach na czarno-biało! Jakby jakieś szychy przyjechały z wizytacją do Bad Toelz!

bzzz-bzzz

• Super Moderator

buhahhahha witaj w klubie ja wyhaczyłem jakiś czas temu z tej już nie istniejącej firmy Fauna RZ w wersji do jazdy po szynach no ja dałem jakieś 30 funiaków także nie tak źle.

Ale fakt niektóre elementy słabe - blaszka się projektuje już- niemniej można ulepić coś całkiem fajnego... mój jest nie co lepszy pewnie 3 lata później robiony to się ktoś tam wyrobił ;)

Pozdro będę zaglądał

Takie modele jak te nie mają nic wspólnego z racjonalnym liczeniem jakość do ceny.

Co do ceny, szczerze to nie pamiętam, ale buło dość grubo. Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają

Plan jest taki, że albo będzie właśnie czarny albo kamuflaż lekki - coś na styl polowego wozu dowodzenia.

Nie posiadam żadnej farby typu gloss, więc jeśli ktoś ma coś co pomoże pomalować go żeby wyglądał jak lakier samochodowy to proszę o kontakt!

Mam do zrobienia jeszcze Tygrysa Królewskiego, M113, Flammpanzerwagena i Big Foota (czekam na drobiazgi).

Zakładam ątek z Mercedesem, bo pozyskanie farb i ew. przeróbki zajmą sporo casu i zdąże pokończyć pozostałe warsztaty.

No tak czeski błąd w opisie...

Dzięki za poprawienie. Może admin zmieni w wolnej chwili błąd na poprawną wersję...

Będę robił w wersji cabrio (jest osobno tez dach zakryty w zestawie) bo będzie można coś wrzucić do środka.

Szczerze mówiąc model ICM pewnie jest o niebo lepiej zdetalowany... no ale jeśli wszyscy wezmą się za te nowoczesne wersje, to takie modele jak ten zgniją w szafach.

Nie wiem, czy jest kategoria Vintage w Bytomiu na festiwalu, ale może ten model by się tu klasyfikował.

Wie ktoś jak wykonać lakier na tym Merolu żeby nie spaprać? Robiłem tylko pancerkę do tej pory, a tam tylko satyna lub mat.

Szanowny Panie Kapitanie, jeszcze jakies info który rodzaj jest do czego lub ew. w jakiej kolejności tego cudu używać.

Na samym dole domyślam się wosk i szmaticzka do polerki po wszystkim?

W temacie past Tamiyi już zostało wszystko powiedziane. Warto też się zaopatrzyć w papiery ścierne. Ja używam produktów Tamiyi o gradacji 1000 , 1500, 2000 (mogą też być normalne papiery ścierne) oraz płótna ściernego od Gunze, w gradacji 6000 i 8000:

http://mrhobby.pl/mr-laplos-polishing-cloth-6000-8000.html

Jeśli nie chcesz przepłacać, to zawsze tego typu papiery i płótna ścierne oraz odpowiedni materiał, do nakładania na niego pasty polerskiej (bo trzeba czymś tą pastę nałożyć i potem wypolerować), znajdziesz również w mieszalniach farb samochodowych.

Kiedyś widziałem fotkę z autem Himmlera miało nr rejestracyjny ss-1 ale nie jestem pewny co do modelu auta na jakim były zamontowane te tablice

Mówiłeś o tym zdjęciu?

http://4.bp.blogspot.com/-fmkA_cdnuRs/VEHh_IqOs1I/AAAAAAABF9Y/ugqyJe6OHxM/s1600/Heinrich%2BHimmler%2BLodz%2BGhetto%2B1940-1944.jpg

To BMW 328, ale należy pamiętać, że Himmler woził się wieloma samochodami

Tutaj jest ciekay artykulik na temat środków transportu Fuhrera w tym i Himmlera (Mercedes-Benz 540K)

https://www.linkedin.com/pulse/reliance-launches-4g-jio-rival-stocks-dive-economy-gloomy-venugopal