Skocz do zawartości

Caudron G.4 1/48 Copper State Models

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co w tym zabawnego Xmald konstrukcja i wykonanie "kadłuba; wymiata ,ale mogłeś pocienić osłony silników. Widać jednak ich grubość .

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Co w tym zabawnego Xmald konstrukcja i wykonanie "kadłuba; wymiata ,ale mogłeś pocienić osłony silników. Widać jednak ich grubość .

Dzięki! Osłon nie pocieniałem, bo z założenia jest to model "spudła" ma pokazać jak wygląda posklejana zawartość pudełka...

Będę robił jeszcze jednego już bez tego założenia i tam na pewno będę o tym pamiętał.

Napisano

Bardzo fajnie to już wygląda, a osłony faktycznie w następnym kordonku musisz pocienić.

Okucia na kratownicach i płatach są świetne, ktoś włożył sporo wysiłku w ten model.

Napisano

Oj, robi wrażenie. Swoją drogą nie wiedziałem, że te letadła były wyposażone w radiostacje.

Model z pudła, ale chyba nie będziesz odzierał silników z dodanych elementów? ;)

Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy. Możesz napisać cuś więcej o tym, jakie wybrałeś malowanie?

PS

Trochę szkoda, że to nie ten z pływakami, byłoby jeszcze ciekawiej

Napisano
Dzięki!
Zabawne są te białoczerwone osłony silników:)

I tak ma być Na osłonach będą jeszcze cyfry.

Lubię takie odmienności od sztampy i symetrii.

Powstrzymałem się od zakupu obu nowych modeli CSM, ale pewnie skapituluję, bo sam zestaw i to co pokazujesz, łamie moją i tak niezbyt silną wolę, żeby się od zakupów powstrzymywać:)

Napisano
Możesz napisać cuś więcej o tym, jakie wybrałeś malowanie?

tak,prosimy o więcej informacji co to za tajemnicze cyferki pojawią się w kolejnych odcinkach. Fajny ten gondolot

K

Napisano

Serwus!

Serdeczne dzięki za miłe komentarze! Model jest zdecydowanie godny polecenia, więc jeśli ktoś się zastanawia to gorąco namawiam

Generalnie to malowanie będzie to:

6DDCD9C962F47EA1A465A4C935E77640F58EBDED61A66C6B1Epimgpsh_fullsize_distr_zps9olv6oat.jpg

/For discussion purposes only/

Trochę szkoda, że to nie ten z pływakami, byłoby jeszcze ciekawiej

Jak wszystko pójdzie dobrze to i Hydro będzie na warsztacie ;)

• 2 weeks later...
Napisano

Czołem!

Pomalowałem, okalkowałem i przykleiłem okucia górnego płata. Dodałem też charakterystyczne sznurowanie. Dość długo kombinowałem jak to zrobić w miarę bezboleśnie i najlepszym sposobem wydało mi się nawiercenie otworków i przewleczenie przez nie żyłki. Następny etap to przyklejenie górnego płata, na sucho wszystko dobrze do siebie pasuje więc nie powinno być niespodzianek.

Caudron%20test%2039_zpsjbkagfmv.jpg

Caudron%20test%2038_zpsamxjme5o.jpg

Caudron%20test%2040_zps6jupk50v.jpg

Napisano

Piękny płat. Bardzo podoba mi się symulacja cieni pomiędzy ożebrowaniem. No i to sznurowanie...

• 2 weeks later...
Napisano

Dzięki za komentarze! Naciągi jak już pewnie wiecie to jeden z moich ulubionych etapów więc:

Pierwsze koty za płoty... Przykleiłem płat i zrobiłem pierwsze 40 naciągów. Dzięki mocowaniom z blaszki zadanie jest znacznie ułatwione - w większości przypadków nie trzeba robić klasycznych śrub rzymskich i dopiero ich mocować. Potrzeba jedynie rurek i śruby wychodzą same ;o)

Caudron%20test%2041_zpsugizf3br.jpg

Caudron%20test%2045_zpsy7tyj46q.jpg

Caudron%20test%2042_zpsqixmh7t1.jpg

Caudron%20test%2044_zps9vpkybo1.jpg

Caudron%20test%2043_zpsv77448ug.jpg

• 4 weeks later...
Napisano

Dzięki panowie!

Aż trudno uwierzyć, że minął prawie miesiąc...

Tymczasem zrobiłem już około 100 naciągów i śrub rzymskich, więc większa część roboty za mną ;o) Teraz powinno pójść szybciej - belki ogonowe, podwozie, stateczniki i stery. No i na deser znowu trochę naciagów ;)

Caudron%20test%2046_zpsiszqk4ii.jpg

Caudron%20test%2047_zpsea11sbdg.jpg

Caudron%20test%2048_zpspfndr8oq.jpg

Caudron%20test%2049_zpswe9yqvuk.jpg

Caudron%20test%2050_zpskhekg1kx.jpg

Napisano

Miło , że nadal dziergasz te sieci na skrzydłach. Powodzenia! Czekam na kolejne odcinki relacji...

PS- na załączonem zdjęciu z epoki widać, że wojak pośrodku wyraźnie jest zadowolony, iż nie jemu przyszło lecieć

Napisano

Filip,

A te "rozchodzące się" linki, mocowane przy skrzydle to jak robiłeś?

Prowadziłeś dwie przez całą długość, czy doklejałeś coś po drodze? jak podwójne to brałeś cieńszą żyłkę niż 0,8?

dzieki

K

Napisano
PS- na załączonem zdjęciu z epoki widać, że wojak pośrodku wyraźnie jest zadowolony, iż nie jemu przyszło lecieć

A może będzie leciał jako następny i dlatego się tak cieszy ;)

Te podwójne naciągi to żyłka 0,08 przeprowadzona "normalnie" jedyna różnica jest taka, że dodałem dwie krótkie rurki, które spinają obie linki - coś takiego było w oryginale tylko bardziej płaskie.

Napisano

Świetna robota! Teraz cieniowanie płatów bardzo w moim guście , a blaszkowe mocowania naciągów i dźwignie do "lotek" są genialne. Naciągi klasa, całość super. Jedna rzecz, która w samym zestawie ciągle włazi mi na oczy i drażni, to wiązania gondoli silników, są dla mnie ciut za duże. To oczywiście nie ma wpływu na ocenę Twojej pracy.

• 2 weeks later...
Napisano

Dzięki Jarek - twoje dobre słowo dużo dla mnie znaczy!

W sumie to już właściwie ostatnia prosta przed galerią. Niewiele zostało do zrobienia.

Miałem obawy przed przyklejeniem belek ogonowych jeżeli chodzi o prawidłową geometrię ale na szczęście obawy się nie sprawdziły. Model jest na prawdę dobrze zaprojektowany i trudno tutaj coś zepsuć. Musiałem wyskrobać inne mocowanie karabinu - wykorzystałem do tego element z zestawu. Czekam tylko na kalki i karabin i niebawem pewnie ostatnia aktualizacja i galeria ;)

Caudron%20test%2055_zpsfrj8zmjv.jpg

Caudron%20test%2058_zpsl9psgfm0.jpg

Caudron%20test%2056_zpska1hlhd7.jpg

Caudron%20test%2057_zpskvyizvpe.jpg

• 3 weeks later...
Napisano

Serdecznie dziękuję Panowie!

To już zdecydowanie ostatnia aktualizacja przed właściwą galerią. Do doklejenia został mi karabin i kalki na osłony silników oraz numery seryjne na stery kierunku.

Więcej pewnie napiszę już w galerii ale muszę przyznać, że fajnie było. To jeden z najlepszych zestawów jaki dane mi było sklejać. Wszystko do siebie pasuje i niewiele trzeba poprawiać - teraz już wiem jak się czują szczęśliwcy sklejający modele Tamiya ;o)

W galerii będzie więcej zbliżeń itd.

Caudron%20test%2059_zps4naykqxt.jpg

Caudron%20test%2060_zpsrrdxofhj.jpg

Caudron%20test%2061_zps4gg85ceb.jpg

Caudron%20test%2062_zpsanqgksj7.jpg

Caudron%20test%2063_zpsbrs4xtwe.jpg