Mitrandir Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Dzięki za info i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luke-83 Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 @Mitrandir Taśma Aizu 0,4 jest w Plastmodel i Exito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 23 Listopada 2016 Super Moderator Share Napisano 23 Listopada 2016 Witam. Doskonale wyszła ci flaga oraz herb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 @MitrandirTaśma Aizu 0,4 jest w Plastmodel i Exito. Wielkie dzięki, bo już z Japonii miałem ściągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Pięknie z tych przygód wybrnąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 23 Listopada 2016 Share Napisano 23 Listopada 2016 Wyszlo niezle. . . Herb namalowalem pod lupa z reki pedzelkiem 0000. Wyszlo tak sobie Ciekawe masz poczucie humoru... Wyszło świetnie, bardzo dobry Freehand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 24 Listopada 2016 Share Napisano 24 Listopada 2016 Swietnie Ci idzie, szacun za to jak wybrnales z herbu. Coraz bardziej mnie nachodzi na ten model, wczesniej szukalem super pumy w 48 zeby zrobic w malowaniu islandzkiego SAR ale nic nie znalazlem, wiec chyba jednak sie skusze na Dauphina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Listopada 2016 Share Napisano 24 Listopada 2016 Herb z bliska wygląda niezbyt dobrze, ale to tak z odległości 10 cm. Na normalnych zdjęciach wygląda świetnie. Robi wrażenie to malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 27 Listopada 2016 Autor Share Napisano 27 Listopada 2016 Ciąg dalszy zabawy w hihopter. Progres mało widoczny, bo tym razem więcej czekania na schnięcie lakieru, niż właściwej pracy nad modelem. Zająłem się malowaniem drobnicy. Podwozie na szaro, a amortyzatory pomalowane mieszanką AK True Metal silver i odrobiną Gun Metal. Pokrywy pływaków pomalowane na XF-25 Light Sea Grey. Ponieważ pokrywy są tekstylen to rozjaśniłem i przyciemniłem trochę wzdłuż krawędzi przez dodanie XF-2 White i XF-53 Dark Sea Grey, żeby uzyskać wizualnie efekt nierównej powierzchni. Wash olejny kładziony cienkim pędzelkiem rozcieńczoną olejną farbą Abteilung 502 Brown Shadow rozjaśnioną trochę kolorem Buff, bo trochę za mocny mi się wydawał na białym tle. Po kilkugodzinnym przeschnięciu washa, starłem go patyczkami hignienicznymi. Dużą ilością patyczków hignienicznych. Biała powierchnia uwidacznia każdą smugę. Pomalowanie kadłuba błyszczącą farbą zdecydownie ułatwia zmywanie washa. Na to wszystko kolejna warstwa błyszczącego lakieru. Musiałem go nałożyć dość grubą warstwę, żeby uzyskać w miarę gładką powierzchnię. Najpierw góra kadłuba, a po 48 godzinach, spód. Później odłożyłem model do szafy, żeby nie kusił, do porządnego wyschnięcia. Nie mogąc nic zrobić przy modelu zacząłem kombinować nad podstawką. Ograniczenia, które sam sobie narzuciłem to budowa prosto z pudła. Czemu by nie wykorzystać samego pudełka? Z box-arta zrobiłem cokół. Gotowa podstawka w oczekiwaniu na model. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 Model 3xTAK, podstawka już niekoniecznie. Wiadomo kwiestia gustu, ale może lepiej coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 27 Listopada 2016 Autor Share Napisano 27 Listopada 2016 Model 3xTAK, podstawka już niekoniecznie. Wiadomo kwiestia gustu, ale może lepiej coś takiego?[...] Tak jak pisałem przy podstawce - model z założenia robiony ściśle według konkursowych zasad 'Standard Kit', czyli tylko to co producent umieścił w zestawie. To daje mi do wyboru - albo podstawkę z pudełka, albo zero podstawki. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 30 Listopada 2016 Autor Share Napisano 30 Listopada 2016 Ostatnia odsłona warsztatu. Co mogłem zepsuc, to już zepsułem - teraz już z górki. Zacząłem od podmalowania pędzelkiem osłon pływaków, żeby tochę załamań i pomarszczeń materiału dodać. Póżniej pomalowałem je satynowym lakierem, żeby zróżnicować powierzchnię. Ostatnie maskowania przy modelu. Zużyłem w sumie chyba kilkadziesiąt metrów taśmy maskującej. Wolę być przezorny na zapas, bo nie raz przydarzyło mi się, że maskowałem oszczędnie i póżniej miałem jakieś dziwne ślady od szablonów, które trzeba było szlifować. Fragmenty przy wydechach i przy wlotach powietrza to po prostu X-69 Nato Black. Bez żadnego modulowania dla odmiany. Fragment na nosie zapobiegający oślepieniu po prostu został potraktowany matowym lakierem bezbarwnym. "Brudzing" ograniczony do absolutnego minimum, czyli trochę okopceń przy wydechu. Okopcenia są widoczne na prawie każdym zdjęciu tego śmigłowaca (z wyjątkiem obecnych, muzealnych). Do okopceń używam głównie X-19 Smoke nakładanej aerografem. Łatwo kontrolować obszar i intensywność okopceń. X-19 jest błyszcząca, więc po przeschnięciu okolice okopceń prysnąłem trochę lakierem matowym. Na deser jeszcze antenka. Jest to w zasadzie element dorabiany, ale wymagany przez instrukcję, więc spełnia wymogi założeń "prosto z pudła". Użyłem kolejnego nowego nabytku, czyli elastycznej nitki do naciągów od Uschi van der Rosten. Nie strzępi się, można przyklejać CA i nie trzeba będzie więcej żonie podbierać rajstop. Isolatory na koniec zrobiłem z małych blobów surfacera pomalowanych błyszczącą czarną farbą. W kwestii warsztatu to już koniec. Czas na galerię końcową, która pojawi się niebawem w odpowiednim dziale. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Malowanko zdecydowanie w moim guście...naprawdę przyciąga oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Grudnia 2016 Share Napisano 1 Grudnia 2016 Wygląda naprawdę interesująco, fajne to malowanie i jak Sławek nadmienił przyciąga oko To czekamy na efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 1 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2016 [...] To czekamy na efekt końcowy Dzieki za mile slowa. Efekt koncowy tutaj Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi