ministersan Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Witam Tygryski czekają na trochę zamówionej chemi, a w tej chwili zaczynam długoterminowy projekt. Główny bohater: Nie wiem co na niego postawić, ale w projekcie biorą także udział: Fajnie by na nim wyglądały, aczkolwiek najpierw poszukam potwierdzających to zdjęć. No chyba, że ktoś ma inną propozycję. Zamówinoy jest jeszcze Cougar 4x4 i Buffalo, ale one na pewno nie trafią na pakę. Dodatkowo będzie miał kolegę (chciałbym , żeby miał), bo nie wiem, czy one obok siebie będą pasowały. Malowanie na pewno piaskowe, tylko może ktoś podpowie kolorek, nalepiej Tamiya lub Gunze (myślałem o C019, ale wolę farbki H) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Na bogato widzę, szczególnie ten Patriot mnie ciekawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 No nieźle, planujesz zrobić dioramkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 5 Listopada 2016 Autor Share Napisano 5 Listopada 2016 Wypraski Patriota bardzo fajne, choć od Dragona spodziewałbym się więcej. Model bez blaszek i... biorąc pod uwagę, że dałem za niego raptem 90zł mniej niż za M1070 (a tam blach i linek mnóstwo) to się Dragon nie popisał. Opony też dziwnie zrobione bez jednego boku (jutro wrzucę fotki). W którymś sklepie intenetowym, ktoś twierdził, ze dwie czy tzy wybraski identyczne jak w jakimś modelu Italeri (chyba HEMTT ) Jeśli chodzi o dioramkę to fajnie by było, tylko czy są jakieś ciekawe figurki dostępne (najlepiej w plastkiku, bo na żywice na razie funduszy brak). M1070 z czymś na pace (biorę oczywiście pod uwagę Abramsa) , a obok Cougar 6x6 (bo w modliku dodatkowo jest robocik saperski ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Listopada 2016 Share Napisano 5 Listopada 2016 Malowanie na pewno piaskowe, tylko może ktoś podpowie kolorek, nalepiej Tamiya lub Gunze (myślałem o C019, ale wolę farbki H) Kiedyś udało mi się ustalić (mam nadzieję, że prawidłowo ) trzy fakty: 1) obecnym oficjalnym kolorem piaskowym wojsk USA jest CARC Middlestone, Federal Standard FS33531; 2) według przeliczników kolorów barwie CARC Middlestone bezpośrednio odpowiada akrylowa farba Gunze H313 Yellow; 3) Tamiya w instrukcjach do swoich modeli Humvee podaje kolor Tamiya TS-46 Light Sand, zarówno w malowaniu z "Pustynnej Burzy" (M1025), jak i z OIF (M1046). Jednak według przeliczników kolorów barwie CARC Middlestone bardziej odpowiada Tamiya XF-59 Desert Yellow. M1070 z czymś na pace (biorę oczywiście pod uwagę Abramsa) , a obok Cougar 6x6 (bo w modliku dodatkowo jest robocik saperski ) Pamiętaj, że co za dużo, to niezdrowo - diorama z wielkim HETem i z czymś na naczepie oraz ze sporym MRAPem obok to może być trochę przeładowane... No ale sam zadecydujesz chyba, że ktoś ma inną propozycję Wpisz w googla "M1070 load" czy coś w tym stylu i znajdziesz mnóstwo inspiracji. Ja kojarzę zdjęcia modeli np. z D9R, rozbitym Skyhawkiem albo martwym wielorybem... W sumie to z czymkolwiek ten transporter będzie wyglądał efektownie. Z dwoma MRAPami zwłaszcza Elegancką masz tam kolekcję modeli współczesnych pojazdów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Może coś pancernego na pake? Abrams, Bradley, M109, M88? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Listopada 2016 Autor Share Napisano 6 Listopada 2016 Szukam zdjęć, czy czasem nie przewoził czegoś sojuszniczego (angielskiego, niemieckiego). Nie lubie kamo NATO, ale byłoby to przełamanie monotonności piaskowego koloru trucka. Mógłby być Abrams w kolorach NATO, ale Abrams na tym trucku to trochę takie oklepane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Ciekawy projekt. Kibicuję. To fakt, M1070 głównie się widzi z D9R albo Abramsem. Może AAVP7A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 A może to? http://www.mojehobby.pl/products/M-977-Oshkosh-Truck.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 6 Listopada 2016 Autor Share Napisano 6 Listopada 2016 Też o tym myślałem Nie wiem tylko jak z jakością modelu italeri, czy blaszki są w miarę rozsądnej cenie, bo przyznaje, że powyższy zestaw mocno nadwyrężył budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 M997 ma fatalne koła. A może to: http://www.mojehobby.pl/products/M1120-HEMTT-Load-Handling-System.html? Samego HEMTTa nie poprawili, ale dodali nowe elementy z paletą i Nowe koła. Na niego mógłbyś wsadzić jeszcze kontener (robi Italeri i ma w planach Trumpeter), ale to już wariant wysokobudzetowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 6 Listopada 2016 Share Napisano 6 Listopada 2016 Hej Możesz pomalować naczepę i ciagnik innym kolorem, naczepa w NATO, ciągnik piaskowy lub na odwrót. Możesz również różne elementy nadwozia ciągnika pomalować na zielono, kiedy są wymieniane zazwyczaj mają taki kolor i nikt się specjalnie nie bawi w domalowywanie żeby pasowało. Co na pake?, generalnie można powiedzieć że co chcesz, M1070 to standardowy koń roboczy armi USA, nawet sprzęt dla Marines wozili jak trzeba. Mogę się mylic, pewnie na pewno się myle, ale MRAP i Cougar to bardziej mi się z Afganistanem kojarzą, a tam zdjęc M1070 to chyba jeszcze nie widziałem. Pod koniec misji w Iraku zaczęta dodawać CPK - crew protection kit - montowane na kabiny ciągników, możesz to dostać od Real Models, niezły zestaw, składa się dość przyjemnie. Możesz również próbować wyskrobać cywila: http://www.apexxstrong.com/home/m1070-alone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 22 Listopada 2016 Autor Share Napisano 22 Listopada 2016 Niestety nie mam na razie czasu zrobić lepsze zdjęcia, ale żeby nie było, że w temacie nic się nie dzieje. Ciągnik od rakiet Patriot tu widać jak mi sie palec oklejony odbił na plastkiu, ale to mozna na szczęście naprawić. I podstawa rakiet.. I główny bohater (naczepa M11070) Teraz kolej na okablowanie pneumatyką Pytanie: czy kable w tym elemencie są czarne, czy w kolorze kamo/piaskowy? Bo jeśli chodzi o podwozie... to chyba były w kolorze piaskowym, choć lepiej by wyglądały czarne. Przyszedł już pocztą kolejny bohater warsztatu. Myślę, że w weekend uda mi się zrobić lepsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 22 Listopada 2016 Share Napisano 22 Listopada 2016 Naczepa pod wyrzutnię rakiet już pomalowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 22 Listopada 2016 Autor Share Napisano 22 Listopada 2016 tak. Z tym, że użyłem chyba trochę zbyt ciemnej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 22 Listopada 2016 Share Napisano 22 Listopada 2016 W ramach inspiracji Ten mi się najbardziej podoba ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 25 Listopada 2016 Autor Share Napisano 25 Listopada 2016 Doszedł ostatni element warsztatu Nie mam możliwośći zrobienia lepszych zdjęć na razie, ale jak sobie obiecałem warsztat ma być doprowadzony do końca. W związku z tym kilka zdjęć roboczych, bo prace posuwają się do przodu. Na razie ciągnik Patriotów Wyszło parę baboli, ale wszystko da się poprawić. Ogólnie , jak za te pieniądze zestaw Hase mnie rozczarował. Zero blach, detale ok, ale nie powalają (przynajmniej mnie), kabina to porażka. Spasowanie OK, ale poza "pojemnikami" na rakiety. Łączą się pod skosem, ale ten skos trzeba wypracować, ponieważ żebra są połączone z ramką sporym naddatkiem plastiku i trzeba go usunąć pilnująć kąta i wielkości ścięcia, żeby elementy pasowały. Nie jest to może trudne, ale pracochłonne. Można było to lepiej zrobić. Jutro kolej na głównego bohatera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 25 Listopada 2016 Share Napisano 25 Listopada 2016 Hase co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 25 Listopada 2016 Share Napisano 25 Listopada 2016 Spoko Ale to ciągnik z Dragona chyba dostał się w ogień krytyki? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 25 Listopada 2016 Autor Share Napisano 25 Listopada 2016 Mòj błąd. Oczywiście Dragon. Patrzyłem podczas pisania na F-16 z Hasegawy i tak jakoś się napisało. Generalnie jak na Dragona za prawie cztery stòwy to kiepsko. Nawet opony to niepełne gumy tylko jedna strona jest uzupełniana plastikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 25 Listopada 2016 Autor Share Napisano 25 Listopada 2016 No niestety to nie kolejny Tygrys czy Pantera ktòrych modeli coraz więcej i trzeba się starać, aby modelarze wybrali akurat ten. To model niszowy, ktòry mało kto robi i cieszymy się, że w ogóle jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 26 Listopada 2016 Autor Share Napisano 26 Listopada 2016 Kilka fotek. Główny bohater powoli idzie do przodu: I naczepa pod Patrioty w początkowej fazie budzenia: I ciągnik - dwa miejsca trzeba poprawić szpachlą, uzupełnić drobnicę i trochę poprawek (opony na pewno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 hmmmm- do momentu ostatniej aktualizacji bardzo mi się podoba. Teraz- coś mi nie gra... Czy model jest już matowym lakierem psiknięty? Bardzo jasny ten pigment na kołach, pojazd wyszedł bardzo ciemny... Nie wiem jeszcze co, ale coś mi się "gryzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 27 Listopada 2016 Autor Share Napisano 27 Listopada 2016 No mi też - po chwili zastanowienia. Kolor rzeczywiście za ciemny. Natomiast mam problem z pigmentami - to jest sand z AK i Europe earth. Nie wiem czemu tak jasne. Nie wiem za bardzo jakiego pigmentu użyć, żeby nie był za ciemny. Generalnie trochę przesadziłem, nie chcę zbyt brudnego. Jezcze nie poszedł lakier bezbawny (poza kołami), więc można jeszcze wszystko poprawić. Użyłem Tamkę Desert Storm trochę rozjaśnioną. Do pozostałych użyje Gunze H313. Mam ochotę przemalować na kolory NATO. Ps. Przy okazji, jakiego koloru użyć do pomalowania szyb, bo Panda w przeciwieństwie do Menga dała tylko białe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 27 Listopada 2016 Share Napisano 27 Listopada 2016 To że kolor za ciemny to pikuś. Jak dla mnie taka dziwna kolejność, najpierw malowanie, wash i kurzenie a później szpachlowanie? Coś Panie nie ten teges, tu nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi