Przemek Przybulewski Napisano 16 Listopada 2016 Share Napisano 16 Listopada 2016 Model dostałem wczoraj i z racji ciekawej konstrukcji od razu trafił na warsztat. Jak ktoś chce to mogę zrobić inboxa, chociaż co nieco już skleiłem. Na pewno po otworzeniu sporego pudła rzucają się w oczy dwie rzeczy - ogromne opony (porównanie z linijką, HEMMT i SMERCH): - - I nietypowy podział kadłuba. Nie na góra dół, tylko jak samolot, prawo - lewo. W zestawie jest raptem kilka ramek, całkiem sporych i tylko jedna (D) jest podwójna. Do tego mała wypraska z przeźroczystymi elementami i malutka blaszka i jeszcze mniejsza kalkomania. Tak małej kalki to jeszcze nie widziałem: Instrukcja całkiem ładna, na dobrym papierze: Tylko te rendery w rysunkach, średnio do mnie przemawiają. Zobaczymy jak z czytelnościątego rozwiązania: Zacząłem kleić coś co wychodzi, że jest łapami stabilizującymi pojazd podczas strzelania. Co fajne łapy są ruchome i można je dowolnie przestawiać. Wysunięte: I schowane: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 16 Listopada 2016 Autor Share Napisano 16 Listopada 2016 Pojazdy południowoafrykańskie to zazwyczaj nader ciekawe konstrukcje. Czy dobrze widzęna rysunku, że tylne koła są przesunięte względem siebie? Tak, są przesunięte. Też to zauważyłem, fajnie że Takom to względnił. Jak dojdę do tego etapu to się przyjrzę co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 18 Listopada 2016 Share Napisano 18 Listopada 2016 Wielkie toto. Chyba trza będzie sobie kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Listopada 2016 Autor Share Napisano 21 Listopada 2016 Wielkie toto. Chyba trza będzie sobie kupić Model jest spory. Z ciekawości go zmierzyłem to kadłub ma nieco ponad 9cm szerokości ale dlugi jest na 27cm. W rzeczywistości daje to około 9,5m. Sporo.Posklejałem kabinkę, ot raptem kilka elementów. Fotel częściowo odlany z podłogą, deska rozdzielcza to jeden element, kilka elementów jest doklejanych do ścianek bocznych. No cóż, większość z tego i tak nie będzie widoczna po zmknięciu kabiny. Pocieniowane: I pomalowane: - Kabinę czyli sciankę tylną i podłogę z fotelem, kolumną kierownicy i deską rozdzielczą wkleja się bezpośrednio pomiedzy połówki podwozia. Niestety tu jest pierwszy zgrzyt, po sklejeniu przodu, tył nie do końca pasował. Wkleja sięmniej więcej pod wieżą, a pomiędzy tylkymi koła, dodatkową sciankę, która ma nadawać kształ i sztywność konstrukcji. U mnie połówki średnio pasowały, tak jakby jedna połówka była skrzywiona: Tu jeszcze porównanie z niedawno sklejoną haubicą K9: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Listopada 2016 Autor Share Napisano 24 Listopada 2016 Poskładałem zawieszenie i faktycznie koła przez drążki skrętne przesunięte są względem siebie jak w czołgach: Po rozłożeniu łap: Zawieszenie przód: Koła można zrobić w dwóch opcjach. Z deklem lub bez. Bez osłony wyglądają lepiej i chyba tak zostanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 24 Listopada 2016 Share Napisano 24 Listopada 2016 Widzę, że model sam się składa ani grama szpachli i błędów w spasowaniu Znalazłem na Facebooku galerie modelarza który wskazał kilka drobnych niedopatrzeń w G6 https://m.facebook.com/azrael.raven.3/albums/826301644178381/ Oby Ci się przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Listopada 2016 Autor Share Napisano 24 Listopada 2016 Widzę, że model sam się składa ani grama szpachli i błędów w spasowaniu Znalazłem na Facebooku galerie modelarza który wskazał kilka drobnych niedopatrzeń w G6 https://m.facebook.com/azrael.raven.3/albums/826301644178381/ Oby Ci się przydało Hehe, to nie tak. Jakieś tam nieścisłości są. Generalnie średnio podoba mi sięinstrukcja która w niektórych miejscach idzie na skróty bądź nie wyjaśnia jak dany element ma być przyklejony. Obrazki na ktorych wszystkie elementy są cieniowane może i ma przyszłość ale przy lepszej ajości druku, tu niestety zacierają siedetale na małych elementach i nie widać dokładnie co i jak.Spasowalność jest bardzo dobra, większość elementów jest łączona pod kątem więc minimalizuje to niedoskonałośći ale utrudnia wszelkie szpachlowania, bo jak ty wcisnąć szpachlęw szparę 0,1-0,2 mm która jest na rogu. Używam więc głównie w tym celu CA i przyśpieszacza, dlatego nie widać szpachli. Znalazłem też pojazd na którym chciałbym sięwzorować z malowaniem, będę też musiał dorobić elementy z przodu w zestawie ich nie ma: - - - Wszystkie zdjęcia zostały pobrane w celach poglądowych z internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Listopada 2016 Share Napisano 24 Listopada 2016 Bardzo ciekawy i oryginalny model. No i jak zawsze elegancko wychodzi Znalazłem też pojazd na którym chciałbym sięwzorować z malowaniem, będę też musiał dorobić elementy z przodu w zestawie ich nie ma To musisz poprawić temat, bo te ze zdjęć to haubice w barwach ZEA, a nie RPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Listopada 2016 Autor Share Napisano 24 Listopada 2016 Ups. Zasugerowałem się chyba za bardzo obsługą pojazdu z dwóch pierwsxych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 24 Listopada 2016 Autor Share Napisano 24 Listopada 2016 Prawda. Mea culpa. A na flagę to nawet nie zwróciłem uwagi zafascynowałem się kolorkami pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 25 Listopada 2016 Autor Share Napisano 25 Listopada 2016 Dłubię teraz wieżę. Ot prosta konstrukcja: Podstawa kosza do której dojdą siatki fototrawione, włazy do wieży zrobione są z przeźroczystych części do których dokleja się włazy, i fragment zewnętrzengo podestu który aż prosił się o fotorawionkę: I elementy lufy i oporopowrotników. Lufa taka sobie pod względem detali. Hamulec wylotowy ze śladamy wypychaczy. Sama lufa to krótka wersja, bodajże 45 kalibrów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 Tak się przyglądałem kilku fotografią z internetu, i musisz trochę przerobić ta haubice do wariantu Zjednoczonych Emiratow Arabskich. Z pudła jej nie zrobisz :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Listopada 2016 Autor Share Napisano 28 Listopada 2016 Tak się przyglądałem kilku fotografią z internetu, i musisz trochę przerobić ta haubice do wariantu Zjednoczonych Emiratow Arabskich. Z pudła jej nie zrobisz :/Popatrzę, może nie będzie tak wiele tych przeróbek. Podoba mi się to malowanie, przełamuje monotonię koloru piaskowego. W międzyczasie wyklepałem wieżę: I założona na próbę: Przymiarka do podstawki: I albo dodać T-Wall'e albo zapory typu Jersey: - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Tak się przyglądałem kilku fotografią z internetu, i musisz trochę przerobić ta haubice do wariantu Zjednoczonych Emiratow Arabskich. Z pudła jej nie zrobisz :/Popatrzę, może nie będzie tak wiele tych przeróbek. Podoba mi się to malowanie, przełamuje monotonię koloru piaskowego. Malowanie SANDF też jest ciekawe, nie tylko piaskowe: I w pudle masz chyba oznakowanie na podobny kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Przemek- skąd masz T-wall'e? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Piękna bestia... Podglądam..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Listopada 2016 Autor Share Napisano 28 Listopada 2016 Tak się przyglądałem kilku fotografią z internetu, i musisz trochę przerobić ta haubice do wariantu Zjednoczonych Emiratow Arabskich. Z pudła jej nie zrobisz :/Popatrzę, może nie będzie tak wiele tych przeróbek. Podoba mi się to malowanie, przełamuje monotonię koloru piaskowego. Malowanie SANDF też jest ciekawe, nie tylko piaskowe: I w pudle masz chyba oznakowanie na podobny kamuflaż. Instrukcja proponuje dwa warianty: piaskowy i trzykolorowy ale trzykolorowe do mnie tak nie przemawia. Przemek- skąd masz T-wall'e?Zrobiłem. Piękna bestia... Podglądam..!Dziękuję. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Listopada 2016 Share Napisano 28 Listopada 2016 Z gipsu, czy HIPSu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Listopada 2016 Autor Share Napisano 28 Listopada 2016 Z gipsu, czy HIPSu?Matka z HIPSu/tektury. Odlewy gipsowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 Pewnie trochę za późno, ale może się przyda: https://photos.google.com/share/AF1QipMpfr10NIkNVJWlBrRiRXvCJesni0PwN8oZW--GD5wDcbPJVsDC2sC-weZDKOd0Sg?key=aGEtbUQ3Y3dJay1kdnp2QW1ZTFBnbi1ReHdhNzVB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 Pewnie trochę za późno, ale może się przyda:https://photos.google.com/share/AF1QipMpfr10NIkNVJWlBrRiRXvCJesni0PwN8oZW--GD5wDcbPJVsDC2sC-weZDKOd0Sg?key=aGEtbUQ3Y3dJay1kdnp2QW1ZTFBnbi1ReHdhNzVB Dziękuję. Na pewno coś się przyda. Model praktycznie sklejony. Czeka na malowanie. W międzyczasie czekając na zamowione płyty, zrobiłem jeszcze inne wersje zapór. Musze pomyśleć nad jakąś sensowną konfiguracją: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2016 Kombinuję z podstawką bo chciałbym użyć płyty drogowe od EurakaXXL i trochę zapór: A jako, że pojazd jest bardzo wysoki to zapory tylko te najwyższe wchodzą w grę: - Przygotowałem więc się do odlewów ale coś sięsilikon nie sieciuje. Minęło wpradzie 12 godzin ale jest jeszcze lepki. Mam nadzieję że w końcu zwiąże bo wszystko było robione jak zawsze. A w międzyczasie pocieniowałem trochę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 19 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2016 Cieniowania ciąg dalszy: I podstawa w trakcie klejenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Bardzo to wszystko ciekawie wyglada, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Po ile chodzą te płyty drogowe? Ile wyszło Ci za te na Twoją podstawkę..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi