Moses Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Na YT widziałem filmik jak koleś pod kalki i washa olejnego w swoich modelach zabezpiecza powłokę lakierem Mr.Color GX100 (Gunze Sangyo) Super Clear III. Na kilku stronach zauważyłem wpis Lakieru GX-100 nie wolno stosować bezpośrednio na kalki, ani też na farby GUNZE MR. HOBBY serii H. O co chodzi? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Czy w lakier gryzie się tylko z serią H czy też z C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Ja o tym nie wiedziałem i używałem na kalkach. Nic sie nie stało. Na H też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 To mówisz żeby brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 No a czemu by nie - nie znam lepszego błyszczącego lakieru niż GX-100 i X-22 tamki. Naturalnie jeśli byś położył grubą warstwę tego lakieru na kalkomaniach, to nie wiem czy coś się nie stanie. Ja jednak z reguły kładłem cienkie warstwy i nigdy nie miałem takiego problemu ani z kalkami, ani z jakimikolwiek farbami pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Jak nie polejesz bezpośrednio na kalki jakiejś grubej mokrej warstwy, to nic się nie stanie. Sam też go stosuję. Tu jest chyba taki problem, że ten lakier jest bardzo gęsty i dosyć mocno rozcieńcza się go LT, który sam w sobie jest dosyć agresywny. Ale jak położysz pierwszą cienką warstwę i dasz chwilę podeschnąć, to nic się nie stanie. Kilka modeli już nim wykończyłem bez żadnych przygód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 Oczywiście jako zabezpieczenie farbek "C" pod washa olejnego się nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Naturalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2016 Dziękuję, moje wątpliwości zostały rozwiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Na YT widziałem filmik jak koleś pod kalki i washa olejnego w swoich modelach zabezpiecza powłokę lakierem Mr.Color GX100 (Gunze Sangyo) Super Clear III. Na kilku stronach zauważyłem wpis Lakieru GX-100 nie wolno stosować bezpośrednio na kalki, ani też na farby GUNZE MR. HOBBY serii H. O co chodzi? Ktoś ma jakieś doświadczenia? Czy w lakier gryzie się tylko z serią H czy też z C? Trochę odgrzewam, ale Twoje wpisy Moses się nie wykluczają- na you tube "koleś pod kalki i washa" --nie wyklucza- nie wolno stosować bezpośrednio na kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Bez problemu można stosować NA kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Nie tyle co nie wolno, co nie jest zalecane. Trzeba uważać, bo grubsza warstwa rozpuszcza lakier i kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 20 Grudnia 2016 Share Napisano 20 Grudnia 2016 Ani cienka ani gruba, nic nie rozpuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2016 Trochę odgrzewam, ale Twoje wpisy Moses się nie wykluczają- na you tube "koleś pod kalki i washa" --nie wyklucza- nie wolno stosować bezpośrednio na kalki Łosza robisz przecież na kalkach, tak więc lakier kładziony był na kalki. ;) Tak gwoli wyjaśnienia mojego wpisu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Nie chce już nowego tematu zakładać, jaki polecacie lakier błyszczący ? Zastosowanie do aut cywilnych malowanych emaliami tamiya revell humbrol Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Gunze GX100 albo MrPaint 2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Września 2017 Gunze GX100 albo MrPaint 2K Jak już piszecie o GX100 to zadak kilka pytań. Jak wiadomo, jest agresywny dla kalek. Czy istnieje sposób, by go na kalkomanie położyć tak, by ich nie poniszczył? Czy każde nałożenie skutkuje zniszczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Wiele razy kładłem go na i pod kalki i nigdy mi niczego nie zniszczył. Ale ja widać nie umiem go kłaść tak jak trzeba, dlatego moich kalek nie ruszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Września 2017 Wiele razy kładłem go na i pod kalki i nigdy mi niczego nie zniszczył.Ale ja widać nie umiem go kłaść tak jak trzeba, dlatego moich kalek nie ruszył. A nakładałeś jak piszą najpierw "delikatną skórkę" a później kilka warstw grubszych? Czy każdą teką samą warstwę? I Piszesz że nie reaguje. Pytam dla tego ponieważ chciałem go nałożyć na Airbusa a boję się zniszczyć kalkomanie. No ale skoro ty nakładasz i nic to chyba też zaryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 A nakładałeś jak piszą najpierw "delikatną skórkę" a później kilka warstw grubszych? Czy każdą teką samą warstwę?I Piszesz że nie reaguje. Pytam dla tego ponieważ chciałem go nałożyć na Airbusa a boję się zniszczyć kalkomanie. No ale skoro ty nakładasz i nic to chyba też zaryzykuję. Szczerze mówiąc to nie patrzyłem i kładłem jak leci, raczej grube warstwy. choć trzeba przyznać że nie zalewałem powierzchni jakoś specjalnie, może dlatego kalek mi nie ruszało. Myślę że problem jest raczej nie w lakierze tylko rozcieńczalniku: jeśli rozcieńczysz GX-100 zbyt mocno, może wtedy dobierze się do kalek. Ale to tylko moja teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Gunze GX100 albo MrPaint 2K prosto z puchy czy do rozcieńczania kładąc go aero ? masz może jakieś foto zrobionego auta pokrytego tym lakierem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Tu masz fotkę z modelem na którym jest MrPaint 2K, zwykle lakiery 2K to gwarancja zdecydowanie lepszej jakosci niż produkty 1K. Napisze że jak na lakier modelarski jest naprawdę ok. Mieszasz z utwardzaczem i to wszystko - produkt ma świetną rozlewność zwróć uwagę tam gdzie odbija sie światło. Niestety fotka nie jest najlepsza ale mimo wszystko widć że lakier naprawdę ładnie się rozkłada i po wyschnięciu ma połysk na poziomie 92-94Gu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Września 2017 A który to lakier dokładnie? KRL możesz podać jakiś link do sklepu? I w jakich proporcjach rozcieńczać i czym myć po użyciu aerograf? Powierzchnie wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 A który to lakier dokładnie?KRL możesz podać jakiś link do sklepu? I w jakich proporcjach rozcieńczać i czym myć po użyciu aerograf? Powierzchnie wygląda super. Można kupic tu: http://plastmodel.pl/c/695/lakiery-bezbarwne-mr-paint-farby-i-chemia-modelarska.html Mieszasz w proporcji 1:1 nie dodajesz rozcieńczalnika po wymieszaniu z utwardzaczem jest gotów do natrysku. Do mycia możesz użyć LT od Gunze Tylko sprawdz wczesniej jak ten lakier zachowuje się na produkcie który używasz by nie było przykrych niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Września 2017 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 ale nadadzą się do olejnych tamiya i revell ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi