Moses Posted February 10, 2020 Author Share Posted February 10, 2020 GX nie gryzie sie z Gunziakami H Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mates Posted February 10, 2020 Share Posted February 10, 2020 No gdzieś takie informacje krążą na temat Super Clear, że z modelarzem nie pracują jak trzeba. Ja od jakiegoś czasu jak idzie o lakiery bezbarwne, korzystam z Gunze H020YL (matowy) i H030YL (błyszczący). W słoiku jest 40ml. Wcześniej korzystałem głównie z lakierów Tamiya, ale chyba nieprędko do nich wrócę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysztek92 Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 (edited) Witam, posiadam GX100 super clear III ale nie potrafię go rozcieńczyć Nr Thinerem. Pomoże ktoś w jakich proporcjach używać tego lakieru? Robię albo za gęsty, albo jak jest płynny to robi mi się odkurz na lakierowanym elemencie. Może ustawienia ciśnienia źle? 15psi? Edited May 30, 2020 by Krysztek92 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Ja rozcieńczam go z reguły w okolicach 1:4 - 1:5, ciśnienie około 1 atmosfery. Trzeba tylko malować tzw. mokrymi warstwami, nie mgiełką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinWSS Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Dokładnie tak. Malowana powierzchnia ma wyglądać jak "zanurzona i wyjęta z wiadra". Później 2-3 dni, i jeśli potrzeba, można uprawiać polerkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysztek92 Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Czyli najlepiej lakierować duże elementy aerografem z dużą dyszą?(np 0,5?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Nie jest to zły pomysł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario Posted February 14, 2021 Share Posted February 14, 2021 Może ktoś potwierdzić czy ten lakier gx100 żre kalki, bo chciałbym zastąpić jakimś lakierem tamiye, a na filmach często widzę że stosują gx, dając go właśnie na kalki, nie wiem tylko dlaczego w opisie jest żeby tego nie robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hellvis Posted February 14, 2021 Share Posted February 14, 2021 Raz mi się zdarzyło, że trochę zmarszczył eduardową ale po wyschnięciu wróciła do normy. Jak po softerze. Także chyba trzeba się mocno starać by coś zeżarł. Metalizera, o to to to mu się może zdarzyć nadeżreć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinWSS Posted February 14, 2021 Share Posted February 14, 2021 Używam GX 100 i nigdy mi nie "podżarł" kalek. Pierwszą warstwę nakładam średnio-mokro. Po 2-3 godzinach można śmiało lecieć "na mokro". Rewelacyjny bezbarwny, łatwy w nakładaniu i bezproblemowo nadający się do późniejszej obróbki np. szlifowania i polerowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts