Super Moderator jawkers Posted September 20, 2017 Super Moderator Share Posted September 20, 2017 Panowie a jak z nakładaniem GX100 na emalie MM lub inne? Jest jakieś ryzyko reakcji, czy spokojnie można nakładać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Nakładałem niedawno na matową olejną MM. Nic niepożądanego się nie stało. Tylko pamiętaj, że olejne dłużej schną, nawet jeśli są już suche w dotyku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted September 21, 2017 Author Share Posted September 21, 2017 Używam już od jakiegoś czasu. Z emalliami MM, HU nie ma problemu. Klade pod jak i na kalki, nic złego jeszcze się nie stało. Dobrze zabezpiecza pod chemię AK. Jest git. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted October 1, 2017 Super Moderator Share Posted October 1, 2017 Panowie a jak najlepiej rozcieńczyć ten GX100? Według własnego uznania, czy lepiej wg. miarki w stosunku rozcieńczalnik do farba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted October 2, 2017 Share Posted October 2, 2017 Tak żeby Ci się dobrze malowało ;) Trzeba indywidualnie do każdej dyszy. 0.2 maluje się inaczej niż 0.3 czy 0.4. Spróbuj wyjść od Gx100 : rozcieńczalnik 1:2 i ciśnienia 1bar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted October 2, 2017 Author Share Posted October 2, 2017 Rozcieńczam "na oko" tak aby był mniej więcej stosunek 1:1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted October 2, 2017 Super Moderator Share Posted October 2, 2017 Dziękuję Panowie, spróbuję dostosować. Farbę GX3 rozcieńczałem 1:1, myślałem że bezbarwny jest gęstszy i będą inne proporcje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
active Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 Reasumując który bezbarwny najkorzystniej kupić obecnie mam tamiya x-22 w kwadratowej butelce lecz po spolerowaniu lakier zaczął odpryskiwać i model musiał trafić do kreta ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 Polecam X-22 akrylowy Tamki (kwadratowa butelka to emalia) albo GX-100 Gunze. Oba znakomite, w zasadzie dają niemal taką samą powierzchnię. Osobiście preferuję X-22, kładzie mi się go jakoś przyjemniej niż lakier Gunze, choć różnica jest raczej kosmetyczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
active Posted October 20, 2017 Share Posted October 20, 2017 na emalie tamiya i humbrol dadzą rade akrylowe bezbarwne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted October 20, 2017 Author Share Posted October 20, 2017 Akryle z emaliami sie nie scinaja woec spoko bedzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted November 15, 2017 Super Moderator Share Posted November 15, 2017 Polecam X-22 akrylowy Tamki W jakich proporcjach go rozcieńczasz? (rozcieńczalnik/lakier) Przy jakim ciśnieniu nakładasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solo Posted November 15, 2017 Share Posted November 15, 2017 1:2, może 1:3. Ciśnienie raczej standardowe, ok. 1-1,2 bara. Mokre warstwy ale bez zalewania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted November 16, 2017 Super Moderator Share Posted November 16, 2017 Dziękuję Solo. Jeszcze jedno pytanie mam. Ile po nałożeniu GX-100, można poddać go dalszej obróbce, czyli polerowaniu? PS: Nakładałem GX-100 na X22. Spokojnie można, nie ma żadnych reakcji, nic się nie dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted November 16, 2017 Share Posted November 16, 2017 Ja tam parę dni wolę odczekać. Ten lakier schnie przez odparowanie rozcieńczalnika, więc nawet jak na wierzchu wydaje się twardy i suchy, to głębiej może być jeszcze miękki. Kilka razy się na to naciąłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pilot Posted November 17, 2017 Share Posted November 17, 2017 Ile po nałożeniu GX-100, można poddać go dalszej obróbce, czyli polerowaniu? Po pomalowaniu zostawiłem na 2 tygodnie. Po tym czasie szlifowanie i polerowanie bez problemów. Malowane Tamiya X-22. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted November 17, 2017 Super Moderator Share Posted November 17, 2017 Ile po nałożeniu GX-100, można poddać go dalszej obróbce, czyli polerowaniu? Po pomalowaniu zostawiłem na 2 tygodnie. Po tym czasie szlifowanie i polerowanie bez problemów. Malowane Tamiya X-22. Dzięki za odpowiedz. Nie mam tyle czasu i postanowiłem spróbować. Jedna warstwa X-22, a następnie dwie GX-100. Czas schnięcie ponad 48 godzin. Najpierw szlifowanie papierem 2000 następnie 2500, polerka pastą Tempo i trzema pastami Tamiya. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
active Posted December 31, 2017 Share Posted December 31, 2017 czy dysza 0.2 będzie dobra do bezbarwnego gx100 ? mam w h&s 0.2 i w budżetowym jednofunkcyjnym dysze 0.3 którym lepiej i w jakich proporcjach sugerujecie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woit Posted March 28, 2018 Share Posted March 28, 2018 Pomocny wątek tu tworzycie Panowie. Pozwolę sobie zapytać tu czy mieliście styczność z GX112 Super Clear III UV Cut Gloss. Jest to ulepszona (?) wersja GX100 czy zupełna nowość reagująca w inny sposób niż 100-tka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted March 29, 2018 Share Posted March 29, 2018 Na oko zachowuje się podobnie. Do pełnego porównania brakuje mi testu polerowania, ale raczej już nie będę go przeprowadzał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woit Posted April 3, 2018 Share Posted April 3, 2018 Na oko zachowuje się podobnie. Do pełnego porównania brakuje mi testu polerowania, ale raczej już nie będę go przeprowadzał. Dziękuję za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreGG24 Posted May 14, 2018 Share Posted May 14, 2018 Ile po nałożeniu GX-100, można poddać go dalszej obróbce, czyli polerowaniu? Po pomalowaniu zostawiłem na 2 tygodnie. Po tym czasie szlifowanie i polerowanie bez problemów. Malowane Tamiya X-22. Pozwolę sobie dołączyć się do wątku, bo mam dylemat. Użyłem GX100 z LT pod kalkomanie i wash i z washem AK Interactive ewidentnie mi się zgryzł. Mam teraz do zabezpieczenia przed kalkomaniami i washem inny model, malowany Alcladami i AK Extreme Metal. Chciałbym, żeby nadal był mocno błyszczący. Który lakier polecacie? Tamiya X-22 rozcieńczany X-20A? Dzięki za pomoc. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted May 14, 2018 Share Posted May 14, 2018 Nie dosechł lakier albo za cieńka warstwa. Uzywam takiej kombinacji jak twoja na każdym modelu bez problemów. Tamiya daje taki sam połysk jak GX tylko trzeba dać kilka warstw (w przypadku obu lakierów). Dodatkowo jak przed lakierem masz powierzchnię papieru ściernego to problem jest na etapie malowania, a nie lakierowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreGG24 Posted May 14, 2018 Share Posted May 14, 2018 Nie dosechł lakier albo za cieńka warstwa. Uzywam takiej kombinacji jak twoja na każdym modelu bez problemów. Tamiya daje taki sam połysk jak GX tylko trzeba dać kilka warstw (w przypadku obu lakierów). Dodatkowo jak przed lakierem masz powierzchnię papieru ściernego to problem jest na etapie malowania, a nie lakierowania. Fakt. Mogło być jedno i drugie, tzn. cienką warstwą i za bardzo się pospieszyłem. No cóż, dam mu jeszcze szansę. Na razie na tym Kfirze użyłem od góry Sido. Wiem, wiem, badziewie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted February 17, 2019 Super Moderator Share Posted February 17, 2019 Witam. Panowie mam do was pytanie. Na jakich ustawieniach nakładacie GX-100? Ja nałożyłem ustawieniach: Ciśnienie: 1,2 bar Dysza: 0,3 Temperatura pokojowa. Nakładane prostopadle ok 5 -10 cm odległości do powierzchni Rozcieńczenie 2,5ml GX-100 do 5,5ml MLT Gdzieś czytałem, że po nałożeniu GX-100 się rozleje samoczynnie i powstanie w miarę równa powierzchnia. A u mnie: Co robię źle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts