Knjaz Napisano 22 Kwietnia 2017 Share Napisano 22 Kwietnia 2017 Zostaw go tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Nie no, mam na niego inny pomysł jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Już mi się ten pomysł podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Karkołomnie to wygląda, ale o efekt się nie martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 jestem ciekawy dalszego efektu i nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 To ja tak zrobię swojego T-90. Chrzanic merytortke, mi się to podoba. [FACE WITH OK GESTURE] Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Spokojnie Panowie, w gruncie rzeczy malutko z tego będzie widoczne ostatecznie - ktoś powie sztuka dla sztuki - nie sądzę. Po prostu jeden z etapów na dłuuuugiej drodze - dlatego nawet jeśli niektore zdrapki będą wyglądały dziwnie, to na tym etapie nie ma się co przejmować - tego już mnie nauczyły inne modele - reszta zabiegów dopiero wszystko zgra w strawną całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Cały czas do przodu, pisząc w skrócie: - pojawiły się spawy przy niektórych detalach - pokleiłem zasobniki wieżowe razem z zapinkami, jeden zasobnik zostawiłem otwarty i dołożyłem do wnętrza trochę szmat - dodane gniazdo anteny i wyrzutnie granatów dymnych - zamocowane na miejscach przednie lampy wraz z osłonami z drutu Niby same pierdoły, ale niemożebnie czasochłonne. Witaj czy większość części z powyższych zdjęć przykleiles już? Jeśli tak to podpowiedź czym udało się to tak czysto skleic części fototrawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Cały czas do przodu, pisząc w skrócie: Niby same pierdoły, ale niemożebnie czasochłonne. Witaj czy większość części z powyższych zdjęć przykleiles już? Jeśli tak to podpowiedź czym udało się to tak czysto skleic części fototrawione? Wszystko to, co nie było rozłożone do malowania(zdjęcia są na poprzedniej stronie - koła, błotniki, kadłub i wieża) jest sklejone na stałe. A klej to superglut z kiosku Ruchu. Cały sekret to nakładanie go zaostrzoną wykałaczką w możliwie niewielkich ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Zdzieranko trwa. Tak jak powiedziałem na tony rdzy poszła dość transparentna warstwa zieleni - uznałem, że więcej zielonego mi nie potrzeba. Poza tym, to dopiero przypominałem sobie pracę z lakierem do włosów - zasada naczelna, którą każdemu mogę polecić - lepiej mniej niż więcej. Jeśli nawalicie lakieru zbyt dużo - farba odejdzie Wam płatami. Cienka warstwa lakieru być może będzie wymagała dłuższego moczenia wodą i pracy pędzelkiem/wykałaczką/czymkolwiek, ale zapewni Wam większą kontrolę. Następnie model dostał lakier błysk dla zabezpieczenia efektów i kolejną warstwę lakieru. A na to poszły różne odcienie piaskowego. I znowu drapanie. Oto efekt: Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Wchodzisz na wyższy poziom wtajemniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Czym drapiesz (?), pędzlami? W Japoni widziałem Gunze robi cos podobnego do gumki do mazania ( wielkość) czy pumeksu (twardość ) i sie właśnie ściera farbę, muszę zamówić jak już sie pojawi. Bez zabawy w lakier lecisz warstwami farbę jedna na drugom i drapiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Wszystkim. Pędzlami - płaskie, miękkie(do nakładania wody i ew. delikatnych zdrapek/przetarć), tanie twarde z plastikowym(nylonowym?) włosiem do bardziej agresywnych rys. Wykałaczki - często podostrzone - jak farba nie chce ustąpić pod pędzlem, albo chcę mieć pojedyncze zadrapania i lepiej kontrolować proces. Ostrze skalpela - byle z wyczuciem - do najcieńszych rys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Szuraj buraj dalej , mam nadzieje ze w Krakowie go pokażesz w czerwcu (?) i inne twoje dorobki, śledzę twoje poczynania od spotkania z armata D-30 w Bytomiu kilka lat temu /jak dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Kamilu mógłbyś bardziej opisać jak to robiłeś, tj. : Zdzieranko trwa. Tak jak powiedziałem na tony rdzy poszła dość transparentna warstwa zieleni - uznałem, że więcej zielonego mi nie potrzeba. Poza tym, to dopiero przypominałem sobie pracę z lakierem do włosów - zasada naczelna, którą każdemu mogę polecić - lepiej mniej niż więcej. Jeśli nawalicie lakieru zbyt dużo - farba odejdzie Wam płatami. Cienka warstwa lakieru być może będzie wymagała dłuższego moczenia wodą i pracy pędzelkiem/wykałaczką/czymkolwiek, ale zapewni Wam większą kontrolę. Jakimi farbkami to robiłeś ? Czy pomiędzy rdzę a zieleń kładłeś bezbarwny,a na zieleń bezpośrednio lakier (wybacz, głupie pytanie - zwykły lakier do włosów od żony ? ) Następnie model dostał lakier błysk dla zabezpieczenia efektów i kolejną warstwę lakieru. A na to poszły różne odcienie piaskowego. I znowu drapanie tzn taka kolejność : rdza/zieleń - lakier do włosów - błysk - lakier do włosów a potem różne odcienie piasku ? Podoba mi się ten efekt i czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Szuraj buraj dalej , mam nadzieje ze w Krakowie go pokażesz w czerwcu (?) i inne twoje dorobki, śledzę twoje poczynania od spotkania z armata D-30 w Bytomiu kilka lat temu /jak dobrze pamietam Dzięki! Wszystko jest możliwe, coraz ciężej teraz się urwać gdzieś na weekend na zawody, ale do Krakowa mam blisko. Na razie na 99,9% będę w Koprivnicy za półtora tygodnia. Kamilu mógłbyś bardziej opisać jak to robiłeś, tj. :Jakimi farbkami to robiłeś ? Czy pomiędzy rdzę a zieleń kładłeś bezbarwny,a na zieleń bezpośrednio lakier (wybacz, głupie pytanie - zwykły lakier do włosów od żony ? ) Następnie model dostał lakier błysk dla zabezpieczenia efektów i kolejną warstwę lakieru. A na to poszły różne odcienie piaskowego. I znowu drapanie tzn taka kolejność : rdza/zieleń - lakier do włosów - błysk - lakier do włosów a potem różne odcienie piasku ? Podoba mi się ten efekt i czekam na więcej Wszystko malowane Tamkami, rozcieńczanymi Levelling Thinner - niektórzy piszą, żeby wodą rozcieńczać, bo farba lepiej reaguje, ja nie widzę potrzeby. Może przy wodnym rozcieńczeniu efekt byłby bardziej rozmyty. Kolejność jest następująca: rdza -> lakier błysk -> lakier do włosów -> zieleń i drapanie -> lakier błysk -> lakier do włosów -> piaskowy i drapanie -> lakier błysk. Innymi słowy ten kolor, który chcesz drapać kładziesz bezpośrednio na lakier do włosów. Ja swój kupiłem 6 lat temu sam, bo żony się jeszcze nie dorobiłem i działa cały czas. O, taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Headhunter88 Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Cały czas do przodu, pisząc w skrócie: Niby same pierdoły, ale niemożebnie czasochłonne. Witaj czy większość części z powyższych zdjęć przykleiles już? Jeśli tak to podpowiedź czym udało się to tak czysto skleic części fototrawione? Wszystko to, co nie było rozłożone do malowania(zdjęcia są na poprzedniej stronie - koła, błotniki, kadłub i wieża) jest sklejone na stałe. A klej to superglut z kiosku Ruchu. Cały sekret to nakładanie go zaostrzoną wykałaczką w możliwie niewielkich ilościach. Super dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Witajcie, Koniec drapania, wystarczy mu. Bliżej majówki, może w piątek-sobotę skrobnę jakiś konkretniejszy opis co i jak żeby zgromadzić to wszystko, co jest porozbijane w postach w jedno miejsce. Na razie zapraszam do oglądania - może być? Na tą chwilę będę sobie powoli malował detale a potem wkraczam z filtrami i całą resztą wszelakich zabiegów upiększających. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Popsuły się zdjęcia. Napisałeś wcześniej o podkładzie pod zdrapki, czyli tony rdzy i czerwony. Możesz podać kody farb? Myślisz, że czerwony, tzw. minia, bed, ie się do tego nadawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 U mnie wszystko działa, zdjęcia się otwierają. Ja ogólnie nie jestem "przepisowcem", nie odliczam kropelek farby i nie stosuję jedynie słusznych kolorów i mieszanek - wszystko na oko. To co widzisz u mnie na modelu to mieszanki czerwieni, żółtego, bieli, Hull Red i Red Brown Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 25 Kwietnia 2017 Share Napisano 25 Kwietnia 2017 A nie, to u mnie coś się spapralo z tapatalkiem. Rozumiem, że transparentny zielony, to po prostu rozcienczony zielony. Tak? Mam tak samo z proporcjami ;) Wysłane z mojego SGP511 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2017 Rozcieńczony i kładziony dość nierównomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Witajcie, Tak jak pisałem przygotowałem opis krok po kroku z malowania T-72. Wszystko, co pojawiało się w wątku warsztatowym zebrałem w jedno, dodałem parę uwag, ciekawostek i zdjęć. Może komuś się przyda. ;) Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Kwietnia 2017 Share Napisano 28 Kwietnia 2017 Jakto Szymon mówi Dziękuje Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 29 Kwietnia 2017 Share Napisano 29 Kwietnia 2017 A ten piaskowy to jaka farbka to toj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi