Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W skali 1:48 zrobilo mi sie ciasno wiec postanowilem zrobic cos wiekszego. Padlo na T-55 Ogolnie model skladalo sie przyjemnie choc zeszlo kilka miesiecy przy samym skadaniu. Troszke go wzbogacilem zestawami: Aber, Voyager, RB Model, Friul, Toro Model, oraz lina ale nie pamietam nazwy. Caly czas wzdragalem sie ze skala 1:35 ale w koncu musial byc ten pierwszy raz .

IMG_9848_zps7wo8docd.jpg

IMG_9847_zpsud1byiec.jpg

IMG_9851_zpsvdxgxmow.jpg

IMG_9852_zpsyroq93lm.jpg

IMG_9855_zpsghkf8ias.jpg

IMG_9849_zps1wkjigam.jpg

i porownanie z 48

IMG_9842_zpsit2gznov.jpg

• Super Moderator
Napisano

Witam.

Podoba mi się to co z nim zrobiłeś.

W przyszłym tygodniu też go kupuje, do mojego następnego projektu.

A Voyagera i Abera co dokładnie użyłeś do tego modelu?

Napisano (edytowane)

Nie obraz się,ale ja jestem na nie.

Za bardzo zardzewialy i gąski gumowe.

A z takim budżetem można by było kupić Takoma T-55A i robić pudła. Dlaczego wybór padł na Tamiya?

Edytowane przez Gość
Napisano
Nie obraz się,ale ja jestem na nie.

A z takim budżetem można by było kupić Takoma T-55A i robić pudła. Dlaczego wybór padł na Tamiya?

Spoko jak najbardziej przyjmuje do wiadomości

Dlaczego Tamka nie Takom? Z prostej przyczyny kiedy kupywalem model Takoma nie było nawet w zapowiedziach.

Mniejszego może kiedyś zrobię jak mnie najdzie na 1:72

Jeszcze raz dzięki za komentarze

Napisano

Bo sam model jest ok,ale ja jakoś nie widzę washa. Poza tym teraz to każdy robi takie utyrane te modele.

Ja złożyłem i Tamiya i Takoma, i powiem,że choć Takom ma więcej detali,to Tamiya była milsza w budowie.

Sent from my D6503 using Tapatalk

• Super Moderator
Napisano

Troszke go wzbogacilem zestawami: Aber, Voyager, RB Model, Friul, Toro Model, oraz lina ale nie pamietam nazwy.

Teraz czegoś nie zrozumiałem.

Knajz napisał że mu się nie podoba, bo gąsienice gumowe.

Tremac to z Friula co zastosowałeś w modelu?

Napisano

Kurde, może tam są Friule, ale jakoś tak mi dziwnie wyglądają.

Nie napisałem tego w kontekście, że model brzydki, bo gąski gumowe, ale całość zbyt zardzewiala i ta reszta.

• Super Moderator
Napisano
Nie napisałem tego w kontekście, że model brzydki, bo gąski gumowe, ale całość zbyt zardzewiala i ta reszta.

Tak ja Cię rozumiem. Źle to napisałem i tak można to było odczytać .

Napisano

A ja mam mieszane uczucia. Niby dużo dodatków i dużo efektów na modelu to jednak jakiś taki płaski się wydaje. Brakuje mi mocniejszego wycieniowania i washa, które podkreśliły by pewne elementy a tak to trochę się to wszystko zlewa. Może jakieś zbliżenia dalej, lepiej będzie można ocenić wkład pracy w model.

Napisano

Tak wczoraj patrzyłem na zdjęcia i mam wrażenie,że właśnie glbrak tego washa. Tylko czarnego, nie brązowego. Da to kontrast do rdzy. Tam też widzę kilka jasnych ubrudzen. Dałbym dark earth i już by było lepiej.

Sent from my D6503 using Tapatalk

Napisano

Mamy być szczerzy. Więc będę. Przesadziłeś z rdzą! I to bardzo mocno! Mam pewne doświadczenie w temacie i wierz mi za taki wóz w plutonie lub kompanii dostał bym prokuratora! Nie ma nawet minimalnej szansy aby tak wyglądał pojazd w LWP czy WP. Biorąc pod uwagę wszelkie obsługi i kontrole (łącznie z tzw. przejściami) stan pojazdu jest niemożliwy do zaistnienia. Może być ubłocony i brudny (ale to też tylko chwilowo) ale nie pordzewiały. Nawet jeśli pojazd nie był w bieżącej eksploatacji, a stał na ZN to był wyczyszczony odmalowany i wyropowany z założonymi gdzie trzeba dla ochrony brezentowymi pokrowcami.

Napisano

Jeszcze raz dzięki za komentarze.

Pewne kwestie postaram się wyjaśnić.

Gąsienice wymieniłem na metalowe z Friula zawsze tak robię jeśli jest taka możliwość.

Co do śladów eksploatacji to Google nie chciało pokazać za dużo zdjęć z okresu swojej świetności w armii polskiej czołgu T-55 ( albo ja słabo szukalem). Kumpel podrzucił publikację Kagero na której się oparłem. Z tym ze w niej sam "szrot" pokazany co niejako i mnie się udzieliło.

Jak napisałem w pierwszym poście 1: 35 nie jest moją skalą wiec z krytycznych uwag trzeba wyciągnąć wnioski na przyszłość .

drago101 mondrego przyjemnie posłuchać nie mniej jednak nie idealizowalbym dbania o sprzęt tak przesadnie bo mam troszkę inne spostrzeżenia. Oczywiście nie traktuj tego jak riposte czy coś w tym stylu Jeszcze raz wielkie dzięki.