LukaszM Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 Tomact w przepopularnym malowaniu Jolly Rogers. Skala 48, producent Italerka. Bez dodatków. 1 Cytuj
Kapitan Bomba Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 I w czym Tamiya jest lepsza ? A gdzie jest warsztat ? Cytuj
Solo Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 Ładny, czysty, bardzo ładnie pomalowany, cieszy wzrok. Jednocześnie jednak jakiś taki mało naturalny, zbyt czysty (Tomcaty to jednak brudasy były), zbyt mało styrany. Cytuj
LukaszM Napisano 8 Lutego 2017 Autor Napisano 8 Lutego 2017 Warsztat mam w drugim pokoju, nie w Internecie ;) Nie wiem w czym lepsza jest Tamiya bo niestety nie miałem okazji jej obejrzeć ale domyślam się, że bije na głowę poprawnością merytoryczną i składalnością zestaw Italeri. Solo, ok, dzięki. Może i nie umiem bardziej brudnego, albo zwyczajnie mi się aż takie, jak na zdjęciach bywają, nie podobają. Nie ma obowiązku aby model był "usiurdolony"... I tak uważam, że zaszalałem. 1 Cytuj
Marcin94 Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 Bardzo ładny model!! Gratulacje!! Tylko jest jeden problem a mianowicie czy napis ''USS Nimitz'' nie powinien być na kadłubie w tylnej części kabiny zamiast na kącie natarcia skrzydła?? Mogę się mylić bo nie jestem ekspertem w tematyce samolotów współczesnych ale coś mi ''świtło'' w głowie po zobaczeniu twojego modelu. Pozdrawiam Cytuj
Focus Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 160380 F-14A VF-84 AJ201 01/1978 crashed 03.05.1980 into the sea off Iran during launch from USS Nimitz. Cytuj
LukaszM Napisano 8 Lutego 2017 Autor Napisano 8 Lutego 2017 "a taki ładny był, amerykański...“ ;-) Marcin, nie zgłębiałem poprawności intrukcji i oznaczeń. Być może masz racje. Cytuj
Marcin Witkowski Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 ... jakiś taki mało naturalny, zbyt czysty (Tomcaty to jednak brudasy były), zbyt mało styrany. Jakiś mało trafiony argument. Utarła się wśród nie zagłębiających się w temat, że jak Tomcat, to brudas. Bywał, ale nie zawsze. Jak na model samolotu z okresu gdy F-14 (i pozostałe pokładowce) były malowane farbami błyszczącymi, to ten model odzwierciedla stan długo niemytego samolotu. Choć w tym przypadku jest nieco dysproporcji między górą, a dołem. Gratuluję autorowi, bo wyszedł całkiem ładnie i naturalnie pomalowany model. Z rzeczy, które możesz poprawić, to malowanie gondoli silników, gdzie metalizerem pociągnąłeś to co powinno być jeszcze w kolorze spodu samolotu. Także wloty powietrza. Chodzi o ich "sufit" - gdzie chyba nakleiłeś chodniki, jakie powinny być na górze. Z rzeczy, których już chyba nie poprawisz wymieniłbym zbyt mocno, tak mi się wydaje po Twoich zdjęciach, rozchylone stateczniki pionowe. 1 Cytuj
Focus Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 SOLO Ta konkretna maszyna była 2 lata w eksploatacji i się rozbiła to się nie zdążyła starać Cytuj
LukaszM Napisano 8 Lutego 2017 Autor Napisano 8 Lutego 2017 Lubie merytoryczne uwagi. Dzięki. Niestety nic już nie poprawie bo model był na zamówienie. Odleciał. A te austarijskie chodniki no to cóż. Na początku ich miałem nie dawać, ale później przekonała mnie instrukcja. Jak już mówiłem, nie zgłębiałem jej merytoryki. Cytuj
Marcin Witkowski Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 SOLO Ta konkretna maszyna była 2 lata w eksploatacji i się rozbiła to się nie zdążyła starać Przez dwa lata ten samolot mógł wyglądać na dużo brudniejszy niż to obrazuje model. Co więcej mógł być przynajmniej raz, albo dwa przemalowany ;) 1 Cytuj
KRL Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 Wygląda interesująco i zdecydowanie fajnie byłoby między brudasami postawić taki nie co mniej utytłany samolot. Mnie przypadł do gustu - jedne co rzuca mi się w oczy to cosik zbyt mocno składają się skrzydła, zachodzą bez mała na połowę usterzenia poziomego tu chyba brak jakiegoś ogranicznika. Cytuj
LukaszM Napisano 8 Lutego 2017 Autor Napisano 8 Lutego 2017 Wydaje mi się, że właśnie to jest pozycja hangarowa. Cytuj
Solo Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 (edytowane) Czy te chodniczki wzdłuż kabiny powinny być tak centralnie wyjustowane? Nigdy takich nie widziałem na Tomcacie. Edytowane 8 Lutego 2017 przez Gość Cytuj
Focus Napisano 8 Lutego 2017 Napisano 8 Lutego 2017 SOLO Ta konkretna maszyna była 2 lata w eksploatacji i się rozbiła to się nie zdążyła starać Co więcej mógł być przynajmniej raz, albo dwa przemalowany ;) A to jest już odważna hipoteza na, której poparcie nie mam dowodów. Poza jednym zdjęciem na którym na stateczniku pionowym był napis VF-84 a na modeliku go nie ma. Hymm. Ale sam napis mógł być domalowany później. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi