Darkin Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Ja również czekam na postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Ja również czekam na postępy Nabijanie postów level expert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 Dzięki za kilka słów zachęty Zacząłem od podkładu Teraz malowanie właściwe i oczywiście nie wiem jak pomalować a do tego z kolorami u mnie kłopot. Pójdę w jakieś brązy i zieleń Ale mam pytanie do was jak pomalować gąsienice ? na czarno i dodać do czarnego jakiegoś koloru np: flat red , flat brown a może red brown bo z takich ciemniejszych to mam jeszcze oliv brab używam farb tamiya co polecicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Gąsienice maluje mieszanką czarnej z delikatnym dodatkiem light rust. Model ok, ale brakuje mi zimmeritu, nawet tego fototrawionego, brakuje mi siatek z tyłu, zapasowe gąsienice be otworów w zębach, może warto jeszcze przemyśleć kwestie podniszczenia bocznych błotników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 gustlik właśnie gdzieś na forum widziałem takie pozaginane i też się nad tym zastanawiałem żeby je lekko podgrzać i lekko pozaginać ale czy to dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 podgrzać to nie ale pogiąć można delikatnie, nawet można pomyśleć nad odjęciem jednego elementu błotnika, będzie wyglądać ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Ja do gąsienic używam Tamiya XF-84 Dark Iron. Potem metalizerem po krawędziach na to pigmenty i powinno być ok. Gąsienice to gumiaki z pudła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 bazylms nie gąski są w pojedyńczych ogniwach trzeba mieć dużo cierpliwości ale pomału i je sklejam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Ja u siebie w Shermanie tak gąsienicę zrobiłem. Potem wkleiłem tyne koła do zębów gasienicy, następnie założyłem gąsienice z kołem napędowym i dopiero przykleiłem zewnętrzny rząd kół. Gąsienica pomalowana w/w kolorem. Sorki za zaśmiecanie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) bazylms pomysłowo ale ja już po malowaniu i przyklejeniu kół , postanowiłem troszkę pokiereszować i nie które elemety lekko rozjaśniłem nie wiem czy widać na zdjęciu może jutro uda się coś jeszcze podłubać Edytowane 17 Lutego 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Skleiłeś już górę kadłuba z ze spodem?. Jeśli tak, i nie ułożyłeś sobie wcześniej gąsek, to trochę będziesz musiał z nimi teraz powalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 17 Lutego 2017 Autor Share Napisano 17 Lutego 2017 Rack a widzisz nie wiedziałem że tak będzie łatwiej nigdzie tego nie wyczytałem , no nic będę walczył musi mi się udać uczę się i po każdym etapie myślę sobie że można by coś jeszcze wcześniej zrobić ale frajda jest przednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Bardzo fajnie ci idzie... Czysto, kolor równo położony... Oby tak dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Spoko, mój "pierwszy raz" to byłby zupełny kataklizm, ale na forum byli i są nadal Koledzy, dzięki którym jakoś mi poszło . Spróbuj może podzielić gąski na dwie części, coś w ten deseń: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz84 Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 "ale frajda jest przednia" i o to chodzi . To ma być dobra zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Dobrze jest jak na początek, też swojego pierwszego tigera późnego zrobiłem bez zimmeritu a po jakims czasie poszedł do remontu generalnego i przemalowania. Może z Twoim bedzie tak samo Model tamki jest niestety bardzo podstawowy jak na dzisiejsze standardy, z tego co pamietam to nie ma nawet dolnych uchwytów na zapasowe gasienice na wieży Ja bym na Twoim miejscu go jeszcze śmiało rozjaśnił bo sam zobaczysz poźniej że po dołożeniu brązu i zielonego zrobi sie troche za ciemny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 ...Przez pół dnia nie zaglądam na forum a Ty już masz bazę pomalowaną. Nawet, jako początkujący, nie skonsultowałeś swoich kroków. Nie podpytałeś czy to dobra droga czy nie. W ten sposób to się niczego nie nauczysz. ... Daj mu do siebie numer telefonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 ...Przez pół dnia nie zaglądam na forum a Ty już masz bazę pomalowaną. Nawet, jako początkujący, nie skonsultowałeś swoich kroków. Nie podpytałeś czy to dobra droga czy nie. W ten sposób to się niczego nie nauczysz. ... Daj mu do siebie numer telefonu... Śmiechem obudziłem sąsiadów. łzami zalalem tych na dole ;) Górna gałąź jest w miarę prosta, możesz sklecić na klej tamiya i dopasować jak podeschnie. Zajrzyj w gógle jak te gąsienice wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 18 Lutego 2017 Autor Share Napisano 18 Lutego 2017 Miałem czas i spokuj a o to czasem ciężko wiec kleiłem i malowałałem ile się dało. Co do tych gasek w pierwszym etapie malować i potem zakładać czy poskładać wszystko do kupy i wtedy malować może być ciężko . Teraz zastanawiam się co dalej czy dawać jeszcze jakieś wzory czy maskowanie czy pomalować detale potem sidolux i wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Jakiś kamuflaż wypadało by zrobić,nie widziałem tygrysów późnych w jednym kolorze. Gąsienice najłatwiej jest skleić w dwóch kawałkach, nałożyć na koła, uformować, poczekać aż klej zwiąże rozebrać i dopiero je malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Miałem czas i spokuj a o to czasem ciężko wiec kleiłem i malowałałem ile się dało. Co do tych gasek w pierwszym etapie malować i potem zakładać czy poskładać wszystko do kupy i wtedy malować może być ciężko . Teraz zastanawiam się co dalej czy dawać jeszcze jakieś wzory czy maskowanie czy pomalować detale potem sidolux i wash Powalcz z kamo bo wszystkie późne Tigery je miały. No i na Twoim miejscu nie spieszyłbym się aż tak i jednak sprobował rozjaśnić ten kolor bazowy ;) Z gaskami bedziesz miał trochę cieżko bo jak już je porządnie ułożysz tak żeby opadały poza kołem napedowym to cieżko Ci bedzie je zdjąc. No chyba ze je jakoś sensownie podzielisz na odcinki. Da sie pomalować gasienice po sklejeniu ale jest to czasochłonne i troche upierdliwe, przerabiałem już ;) Jak już bedziesz miał kamo położone to wtedy podmaluj sobie narzędzia i liny i dopiero na wszystko połóż sidolux ;) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 18 Lutego 2017 Autor Share Napisano 18 Lutego 2017 Tomek_gnr dzięki spróbuję jakieś kamo zrobić zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 18 Lutego 2017 Autor Share Napisano 18 Lutego 2017 Gąsienice mam sklejanie tylko częściowo te proste odcinki . A czemu mam zmywać malowanie nie ten kolor czy za ciemny ?? Na zakładanie gąsek mam już pewien plan żeby tego juz nie rozkładać bo nie wiadomo co z tego wyjdzie Moje pytanie teraz jak sensownie zrobić kamo i ewentualne znaki zużycia otarcia obicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Niektorzy troche zbyt poważnie podchodzą do jakby nie patrzeć zabawy. Kolega robi swoj drugi model a w obu swoich warsztatach dostaje po głowie jakby robił swój dwudziesty model na zawody w Bytomiu Dajcie mu się troche na swoich błędach nauczyć. Obicia robi sie fajnie gąbeczką o drobnych oczkach, wycinasz sobie kawałek, smarujesz troche farbą, potem na karteczce papieru odciskasz kilka razy i jak już zostawia tylko drobne kropeczki to wtedy odciskasz w odpowiednich miejscach na modelu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Aczkolwiek wydaje mi się że niektórzy dopiero z rad korzystają, jeśli chodzi o modelarstwo jak spieprzą kilka modeli. Z czasem zmieni się podejście i przyjdzie mądrość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi