Dorotka Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Tomek, czy jeżeli ktoś robi swój pierwszy model, to ma go robić źle? To tak samo jakbyś kogoś uczył jeździć na nartach i pozwalał mu na błędy, bo to jego pierwszy raz. Jak się uczysz, to starasz się wszystko robić jak najlepiej. Nikt nie oczekuje efektu jak u zawodowca. Ale dajesz wskazówki jak ma to robić, by może kiedyś nim zostać.Ja oferuję pomoc w zakresie, który sam ogarniam. Chce to skorzysta, nie to nie. Jego sprawa. Woldox - masz zmywać, bo zapewne masz za grubą warstwę farby i przemalowywanie może zalać detale. A jak już pisałem, baza jest za ciemna. Sam się ostatnimi czasy nauczyłem, że kolor buduje się warstwami a nie na raz. I wiem, że moje pierwsze modele pokazane na tym forum są słabe. Dopiero to co tworzę teraz, można nazwać modelem na poziomie. Zerknij, zastanów się i zobacz co chcesz osiągnąć. Wybacz Spotter ale to co piszesz nie trzyma się kupy... Jeżeli już odwołałeś się do przykładu jazdy na nartach, to nikt adepta sztuki narciarskiej nie wysyła na Kasprowy. Ponadto dobry instruktor zwraca uwagę na różnego rodzaju "ograniczenia" uczniów i nie poleca im wykonywać tego, co sam już umie, bo dla niego jest to proste i łatwe... No chyba, że instruktor jest zły sam na siebie, za błędy które sam popełnił i teraz postanawia się z tego "wyleczyć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 18 Lutego 2017 Autor Share Napisano 18 Lutego 2017 Wracając do tematu "nart " wydaje mi się że kolor który wybrałem "khaki" jest dość jasny i że jak go rozjaśnić to będzie pustynna burza Co do malowania kompresor mam ustawiony na ok 0.8 bar a farbę rozcieńczam do konsystencji mleka tak na oko żeby aero ładnie przy tym ciśnieniu malował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Zacznijmy od tego że tygrysy nie były w Khaki. Model wypada pomalować na kolor bazowy tj piaskowy np Tamiya XF-60 z domieszka XF-2 no i pamiętać żeby rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji. Potem na to zielony i brązowy. Na to wszystko sidolux, kalki,sidolux i dalsze zabiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Na to wszystko sidolux, kalki,sidolux i dalsze zabiegi. Czy wy macie jakąś traumę z tym sidoluxem. Ile razy można pisać, że sidolux jest do podłóg, a nie do modeli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Na to wszystko sidolux, kalki,sidolux i dalsze zabiegi. Czy wy macie jakąś traumę z tym sidoluxem. Ile razy można pisać, że sidolux jest do podłóg, a nie do modeli ? Wielu modelarzy korzysta z powodzeniem to nie wiem czemu niby nie można wykorzystywać tego środka, może zostanę oświecony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Lutego 2017 @Kapitan Bomba, daj na luz to że Tobie nie odpowiada i nie używasz to nie znaczy że inni nie mogą... więc odpuść sobie bicie piany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan Bomba Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Woldox, Twoje wątki jak widać wzbudzaja dużo emocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Oczekiwania są... ogromne . Rano miałem tel. z Telford - już czekają na Twojego Tygrysa , nie możesz nas zawieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz84 Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Oczekiwania są... ogromne . Rano miałem tel. z Telford - już czekają na Twojego Tygrysa , nie możesz nas zawieść Pokaż coś swojego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 18 Lutego 2017 Autor Share Napisano 18 Lutego 2017 Czy ten sidolux może być taki do PCV i linoleum poprzedni model ten nieudany strasznie się świeci no jest połyskliwy tak ma być ?? nie spodziewałem się takiego zainteresowania pudełkowym tygrysem dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Kapitan prawdziwa z Ciebie BOMBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 ...Czy ten sidolux może być taki do PCV i linoleum poprzedni model ten nieudany strasznie się świeci no jest połyskliwy tak ma być ??... Jak musi to może... Generalnie sidoluxy mogą się różnic między sobą ilością utwardzacza (w zależności do jakiej powierzchni) i ilością środków zapachowych do nich dodanych. Obydwa składniki nie pozostają bez wpływu na ich właściwości, jak ktoś słusznie zauważył "przystosowanych" w zamyśle twórców do podłóg, nie do modeli. Co oczywiście nie oznacza, że nie można ich stosować do tych ostatnich. Wedle upodobania... A model Ci zmatowieje jak zaczniesz się w dalszych etapach bawić chemią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Ale Kapitan Bomba ma rację. Są różnego rodzaju lakiery do modeli i te można stosować. Można cleanlux, ale można iść w coś bardziej dedykowanego. A najlepsze jest, że czytam opinie - pewnie to źle, pewnie grubo, pewnie ciśnienie itp. A kto spytał jaka farbę używał? Jakie rozcienczanie było, jakie ciśnienie? Kolego, kolor khaki nawet może być, jak nałożysz kilka wart różnej chemii, to ten upodobnić się do dunkela. Gość ma ograniczony budżet, zapewne czas, a wy go pus:bip:ecie. Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 Puki co walczę z gąskami bo jak wcześniej rozmawialiśmy powinienem je zrobić przed sklejeniem całości no nic błąd początkującego dam radę . Pytałem o ten sidolux ale tak na prawdę w waszych odpowiedziach nie usłyszałem o ewentualnym dedykowanym lakierze nazwie czy producencie podkład surface 1200 farby tamiya ,rozcieńczenie na oko jak mleko ciśnienie ok 0,8 bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Ze swojej strony mogę Ci polecić: Lakier połysk x-22 Lakier matowy xf-86 Na początku też bawiłam się Sido ale dedykowany lakier to jednak inna jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) dbariusz i to jest taki powiedzmy odpowiednik sidoluxu tak mam to rozumieć , potem jak bym chciał robić wash też będzie dobrze i który częściej stosujesz matowy czy połysk Edytowane 19 Lutego 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Jak bym wolał użyć lakieru akrylowe do weatheringu. Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Ze swojej strony mogę Ci polecić:Lakier połysk x-22 Lakier matowy xf-86 Jak bym wolał użyć lakieru akrylowe do weatheringu. Dbariusz polecił woldoxowi lakier akrylowy , a Ty wolałbyś w takim razie , zamiast lakieru akrylowego użyć lakieru akrylowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Tak. Chciałem sprawdzić wasza czujność. Nie wiem dlaczego, ale myślałem, że to emaliowe. Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Sido jest zamiennikiem lakieru z połyskiem. Kolejność (jeżeli dobrze pamiętam z jakiegoś poradnika na tym forum) powinna być mniej więcej taka: -malowanie -połysk -kalki -połysk, mat lub satyna (w zależności jaki efekt chcemy ostatecznie osiągnąć) na maci elepiej będą się efekty wetheringu trzymały, na połysku łatwiej je zetrzeć. Ale dopytaj jeszcze lepszych bo ja też należę do tych poczatkujacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woldox Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 A najlepszym rozwiązanie nie byłoby w takim razie pomalować model kolorem jaki tam sobie wymyślę potem sidolux np: wosh i malowanie lakierem np: tamiya na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Wash, jak już coś. To jest twój model, możesz dać nawet różowy, jeżeli chcesz. Ty płaciłes, ty robisz i ty decydujesz. My tylko doradzamy i odpowiadamy na pytania. Po co lakier na koniec? Te kolory maja to do siebie, że różnie wyglądają. Czas eksploatacji, nanoszenie, warunki i setki innych czynników powodują, że nawet z tej samej puszki nie będzie ten sam odcień po dłuższym czasie użytkowania. Także ten tego, nie stresuj się, że lekko za jasny ci wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Może nie na koniec, ja po kalkach zabezpieczam je przed dalszymi zabiegami lakierem właśnie. Z Sido zrezygnowałem bo kilka razy udało mi się go zetrzeć różnymi specyfikami np. płynem do kalek. Nie wiem może złego używałem (sidolux expert do pielęgnacji i nabłyszczania drewna), a z lakierem tamki nie mam narazie żadnego problemu (zastosowany narazie na jeden model ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Może nie na koniec, ja po kalkach zabezpieczam je przed dalszymi zabiegami lakierem właśnie.Z Sido zrezygnowałem bo kilka razy udało mi się go zetrzeć różnymi specyfikami np. płynem do kalek. Nie wiem może złego używałem (sidolux expert do pielęgnacji i nabłyszczania drewna), a z lakierem tamki nie mam narazie żadnego problemu (zastosowany narazie na jeden model ) Ciekawe ile potrzeba czasu, aby wytłumaczyć, że lakiery do podłogi i lakiery modelarskie są produkowane z uwzględnieniem różnych norm i w różnych "rygorze technologicznym"... To jedynie pozornie takie same lakiery akrylowe i faktycznie ich zastosowanie może przynieść bardzo podobne rezultaty, ale twierdzenie, że ich skład, zachowanie i właściwości są identyczne jest zwyczajną bzdurą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi