Kretschmer Napisano 4 Marca 2017 Autor Share Napisano 4 Marca 2017 Bardzo dziękuję koledze Marcin Rogoza za radę na pewno z niej skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianC. Napisano 4 Marca 2017 Share Napisano 4 Marca 2017 Metalowe lufy aż takie drogie nie są. Np. 380mm z RB model koło 12-14zeta a 150mm z tej samej firmy 12zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretschmer Napisano 4 Marca 2017 Autor Share Napisano 4 Marca 2017 Metalowe lufy aż takie drogie nie są. Np. 380mm z RB model koło 12-14zeta a 150mm z tej samej firmy 12zł. Mógł byś podesłać jakiś link był bym bardzo wdzięczny bo ja znalazłem coś takiego ale to prawie 40 parę funtów :/ http://www.ebay.co.uk/itm/BISMARCK-COMPLETE-ARMAMENT-SET-72-BARRELS-SKC38-SKC33-SKC30-ETC-1-350-MASTER/381562613737?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D2220072%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D2%26asc%3D41415%26meid%3Da3b2195e53f24bd9844a804c57f3c1e8%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D181803483471 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 Ojjj, kogoś mocno pogięło z tą ceną Tu masz przykładowy link, tylko zawęź kryteria http://www.mojehobby.pl/catalog/Lufy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 W razie czego jakiś pomysł jak odkleić ten element w środku który podtrzymuje lufy ? Lufy się wkleja przed zamontowaniem ich w wieży. Spróbowałbym rozdzielić dno od ścian o ile nie przykleiłeś tego za solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretschmer Napisano 5 Marca 2017 Autor Share Napisano 5 Marca 2017 W razie czego jakiś pomysł jak odkleić ten element w środku który podtrzymuje lufy ? Lufy się wkleja przed zamontowaniem ich w wieży. Spróbowałbym rozdzielić dno od ścian o ile nie przykleiłeś tego za solidnie. Według instrukcji Tamki lufy są nie przyklejone tak że mogę nimi manipulować góra dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 5 Marca 2017 Share Napisano 5 Marca 2017 Miałem na myśli rozmontowanie wieży celem wyciągnięcia łoża z lufami. Ja w moich modelach lufy przyklejam na sztywno. Po włożeniu modelu do gabloty i tak nie będziesz nimi ruszał co chwila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Marca 2017 Share Napisano 15 Marca 2017 Tak przy okazji tego tematu. Czy wie ktoś czy i gdzie można dostać do modelu Bismarck Revell 1/350 tzw. "Blast bags" osłony pzeciwpodmuchowe? Poza zestawem Pontosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretschmer Napisano 16 Marca 2017 Autor Share Napisano 16 Marca 2017 Czy ktoś się orientuje jak szerokie powinny być pasy maskujące Biały i Czarny ?. Bo nigdzie nie mogę znaleźć danych na temat szerokości tych pasów :/ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Marca 2017 Share Napisano 16 Marca 2017 Ja u siebie przy pomocy zdjec i opracowan odmierzylem na planach i nanioslem na model. Prosze bardzo https://www.bismarck-class.dk/bismarck/paint_schemes/paintbism1941rheinubung.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretschmer Napisano 14 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2017 Witam Kolegów i Koleżanki ( jeżeli takowe są na tym forum ) bardzo serdecznie . Nie było mnie dłuższy czas ale każdy kto ma rodzinę pracę wie że nie zawsze układa się wszystko tak jak byś my chcieli no i nie zawsze mamy czas na nasze małe wariactwo jakim jest modelarstwo . Ze względu na to iż idą święta trafiła mi się możliwość wzięcia urlopu w pracy no i efektem tego jest możliwość napisania wam paru słów na temat poczynań nad moim maleństwem . Zacznę może od tego że za radą kolegi Iron Duke wymieniłem lufy na metalowe od razu lepiej się działa prezentują . Zacne maleństwa zamówiłem na Ebay z Australii gdyż wyszło mnie to taniej niż miał bym zamawiać z Polski , dziwne ale prawdziwe :/ . Działa po wymianie Kolejną rzeczą jaką zrobiłem było zabranie się za malowanie kadłuba . Ze względu na to że jest to mój pierwszy raz jeżeli chodzi o malowanie Aerografem , miałem jak to się mówi pełne gacie kiedy zacząłem malować żeby przypadkiem coś nie spierniczyć . Efekt malowania kadłuba wraz z maskowaniem poniżej na kilku fotkach : Kadłub malowanie Na kolejnym zdjęciu mam powstało coś takiego tylko nie wiem czemu za mało rozpuszczalnika czy może za duże Ciśnienie maluję na 2 barach chyba nie jest to za dużo :/ . Ktoś może wie co mogło być przyczyną powstania takiego efektu ? Próbowałem pozbyć się tego efektu szlifując to miejsce filcem efekt końcowy po nałożeniu Sidoluxu Następnym etapem było przygotowanie kadłuba do nałożenia kamuflażu : I efekt końcowy przepraszam za tło . Mam nadzieje że wyszło po nałożeniu kamuflażu jeszcze raz położyłem Sidolux . Następnie zająłem się pokładem tu niestety zmuszony byłem czekać na jeszcze jeden pokład gdyż ten który dostałem do Tamki był bez kleju więc czekała mnie reklamacja i kolejne czekanie . Gdybyście kupowali pokład tej firmy musicie uważać by nie oderwać 2 foli od pokładu . Pokład ten składa się z 2 foli łączącej pokład ( z warstwą kleju ) i tej zabezpieczającej klej przed wyschnięciem . Tu przydadzą się okulary powiększające lub lupa Na ostatnim zdjęciu widać brak pokładu to efekt braku ostrożności przed odklejaniem niestety pokład nie zawierał instrukcji obsługi jak odklejać folię no i przez pomyłkę odkleiłem oby dwie . A że pokład jest naprawdę strasznie delikatny ułamał mi się kawałek elementu który będę musiał dokleić na szczęście mam sporo zapasu który mogę wykorzystać na sztukowanie Efekt prac w ostatnim tygodniu : Dopiero na zdjęciu zauważyłem że będzie trzeba jeszcze lekko pod szlifować bo widać łączenia :/ Mostek w trakcie prac elementy pomalowane na Koniec dany Sidolux . Na razie elementy są osobno przed sklejeniem No to by było na tyle jeżeli to co jest zrobione do tego czasu . A że przyszły tydzień mam wolny więc pewnie podgonię pracę i pewnie też wrzucę coś nowego na forum . Tak że dla wszystkich forumowiczów Zdrowych Wesołych i do zobaczenia wkrótce . ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Kwietnia 2017 Share Napisano 14 Kwietnia 2017 Ładnie ten kadłub wyszedł. Jak Ci się udało nie pokrywać taśma maskującą farby, dawałeś podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretschmer Napisano 14 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2017 Ładnie ten kadłub wyszedł. Jak Ci się udało nie pokrywać taśma maskującą farby, dawałeś podkład? A więc odpowiadając na twoje pytanie nie wiem o co Ci chodziło z tym Jak Ci się udało nie pokrywać taśmą maskującą Farby . Więc tak najpierw położyłem podkład Tamiya Surface primer . Następnie pomalowałem czarny pas oddzielający jak widać na zdjęciach . potem pomalowałem część podwodną następnie nawodną . Następnie odczekałem każda część czy podwodna czy nawodna dostała 24h na wyschnięcie . Dzięki radom jakie dostałem na forum co do taśmy maskującej czyli osłabienie kleju na taśmie przed naklejeniem tz . kilka razy przed naklejeniem na model naklejałem ją na biurko żeby zeszło trochę kleju . Następnie maskowałem jak widać na zdjęciach na koniec wszystko pokryłem sidoluxem . Mam nadzieję że odpowiedziałem na twoje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Kwietnia 2017 Share Napisano 15 Kwietnia 2017 Miało być pozrywać, ale piszę na telefonie to mi ten głupek tak to wybrał. Czasem nie zauważę. Dzięki bardzo, o to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joseph29 Napisano 16 Kwietnia 2017 Share Napisano 16 Kwietnia 2017 Kretschmer a gdzie zamawiałeś pokład?chciałbym do swojego również zakupić bo jednak dużo model zyskuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretschmer Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Kretschmer a gdzie zamawiałeś pokład?chciałbym do swojego również zakupić bo jednak dużo model zyskuje Na ebay pełno tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joseph29 Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Tak tak...ebay już przeglądałem ale jaki konkretnie zamawiałeś?Artwox?Hunter?MK1?bo nie wiem co najlepiej wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kretschmer Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Co do firmy to nie patrzyłem cena była ważniejsza :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 Przydałoby się nieco szpachli i szlifowania tutaj Co do tego elementu pokładu z zerwaną taśmą klejącą, myślałeś może oklejeniu na BCG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madderdin Napisano 4 Sierpnia 2017 Share Napisano 4 Sierpnia 2017 Cześć Kolego! Dalej Ci kibicuję, bo mam dość podobną historię: narzeczona na urodziny sprawiła mi taki sam model. Mam przy okazji pytanie: http://www.ebay.com/itm/MK1-Design-1-350-BISMARCK-Wooden-Deck-for-TAMIYA-kit-MD-35010-/272520082355?hash=item3f737673b3:g:0yEAAOSwt5hYeCu- czy taki pokład kupiłeś do swojego Bismarcka? Jeśli nie, to podzielisz się linkiem? Powodzenia i czekam na dalsze efekty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joseph29 Napisano 15 Sierpnia 2017 Share Napisano 15 Sierpnia 2017 Cześć Madderdin, ja również składam ten model (również prezent ;) i kupiłem ten pokład który zaproponowałeś czyli MK1-mogę śmiało polecić, jest dobrze wykonany. Nie wiem jak wrzucić foto więc mogę tylko napisać ;) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madderdin Napisano 28 Sierpnia 2017 Share Napisano 28 Sierpnia 2017 Joseph29 - gdzie kupowałeś? może gdzieś na terenie Polski Ci się udało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joseph29 Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Niestety eBay i zamówione z Australii...drożej niż z Chin ale szybciej i co ważniejsze-przesyłka przynajmniej rejestrowana z możliwością śledzenia więc większa pewność, że dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziuba Napisano 12 Września 2017 Share Napisano 12 Września 2017 Hej, wieże w tym malowaniu miały jeszcze fartuchy, może nie za późno aby je dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joseph29 Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Hej, wieże w tym malowaniu miały jeszcze fartuchy, może nie za późno aby je dodać Masz na myśli fartuchy na lufach?nie bardzo rozumiem?a to się ręcznie robi czy można dokupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi