Woit Napisano 29 Marca 2018 Share Napisano 29 Marca 2018 Posłużę się kilkoma zdjęciami (mało estetycznymi niestety) mojego Hobby Bossa + orygianału. Dodatkowo wrzucam fragment mojego warsztatu dotyczący stateczników poziomych (zassany z forum Tomcatskich) Zmęczyłem szwy na statecznikach. Za Waszymi poradami, zamaskowałem linię zwykłą taśmą maskującą tamki, położyłem 2-3 warstwy szarego surfacera 500 a na koniec jedną warstwę czarnego surfacera 1500. Przypadkiem wyszło to całkiem zmyślnie. Szary podkład siłą rzeczy wysklepił się na krawędziach, czarny po pokrył. Ale przy szlifowaniu mogłem łatwo kontrolować ten proces, gdyż gdy spod czarnego zaczynał wychodzić szary podkład to oznaczało, że trzeba już kończyć pomału. Można też zostawić stateczniki zaszpachlowane na gładko, gdyż te zgrubienia nie są zbytnio widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 30 Marca 2018 Share Napisano 30 Marca 2018 Fajny Tomcat Woit - można gdzieś obejrzeć ten warsztat na tym forum Tomcatsky, czy tylko dla wtajemniczonych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 30 Marca 2018 Share Napisano 30 Marca 2018 Fajny Tomcat Woit - można gdzieś obejrzeć ten warsztat na tym forum Tomcatsky, czy tylko dla wtajemniczonych? Każdy Tomcat jest fajny Dziękuję! Wątek warsztatowy, widoczny tylko dla członków grupy, ciągnię się od 4 lat, nie przez obszerność prac a przez opieszałość prowadzącego. Jest to mój pierwszy model w skali 1/48 i zawiera wiele baboli początkującego. Może w tym roku uda mi sie znaleźć czas aby go skończyć a wtedy na pewno wstawię tu jego galerię. Ale nie zaśmiecajmy już Nużkowi wątku sprawami niezwiązanymi z jego warsztatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Blachy uzupełnione. Teraz maskowanie i podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Czym kleisz blachy do oszklenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Kleje CA. mikro kropelki i w miejscach gdzie jest troszke miejsca tak aby nie zaparowaly mi owiewki. Miejscsa gdzie jest ryzyko zaparowania uzywam clear fix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 27 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Chwila wolnego czasu i pobawiłem się z preshadingiem. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie, czy będzie jakiś efekt po nałożeniu koloru głównego. Co o tym sądzicie? Dobry krok, bezsensowny czy spaskudziłem robotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Sierpnia 2018 Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Pytanie co chcesz osiągnąć tym preshadingiem. Moje doświadczenie podpowiada mi, że nie warto robić takich rzeczy jeśli nie wie się co chce się osiągnąć. Na pewno trochę zróżnicujesz powierzchnię kamuflażu, ale do czego konkretnie dążysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 27 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Chcę właśnie zróznicować powierzchnię. W sumie to pierwszy raz to robię i jestem ciekaw efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sudus Napisano 29 Sierpnia 2018 Share Napisano 29 Sierpnia 2018 Witam. Ja się na tym nie znam ale tutaj ktoś fajnie pokazał jak zrobił zróżnicowanie powierzchni na Tamijowskim Tomcacie i jeszcze dalej część #7 i #8 W sumie to bardzo relacja z budowy F-14 Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Spód kociaka wstępnie pokryty biała farbą. Wcześniejsze zabawy z preshadingiem urozmaiciły powierzchnię (na zdjęciu słabo widać) ale nie w takim stopniu jak bym oczekiwał. Na przyszłość będę próbował czegoś innego, preshading z książek Mig'a. Dziś będę męczył górę. Teraz kwestia koloru. Instrukcja pokazuje H315, czy taki kolor ma być? Wersja malowania dla VF-41 Black Aces. Dla mnie ten kolor jest jakiś dziwny ale może to moje błędne odczucie. Jak są jakies sugestie co do detali tej konkretnej maszyny to chętnie posłucham mądrzejszych ode mnie kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 No panie, bardzo ładny ten spód wyszedł. Może rozważ jeszcze lekkie zróżnicowanie poszczególnych paneli, jakiś C311, albo off-white, żeby jeszcze fajnie to wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Takie detale planuję robić jak położę drugi kolor. Zdejmę maskowania i panel po panelu będę urozmaicał powierzchnię. Może masz jakieś dobre foto z przykładem urozmaicenia powierzchni białych powierzchni. Nie mówię o brudzeniach itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Pierwsza warstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 Od razu lepsze zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Druga warstwa. Teraz pora wziąć się za skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Września 2018 Share Napisano 18 Września 2018 Mocno zamalowałeś ten preshading, ale w sumie to dobrze. Do czego dążysz w tym malowaniu góry? Jak to ma mniej więcej wyglądać? Masz jakieś zdjęcia oryginału? Pytam z ciekawości, bo dla mnie to jasne malowanie wczesnych Tomcatów jest trudne i ciekaw jestem jak to wykończysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 19 Września 2018 Autor Share Napisano 19 Września 2018 Z tego co widziałem na zdjęciach ta konkretna maszyna nie była mocno styrana, brudna itd. Preshading troche bardziej jest wyraźna na żywo niż na foto i malowanie wyszło mi tak jak chciałem. Foto na którym się częściowo wzoruje zamieszczę jak będę miał dostęp do laptopa. Będzie jeszcze trochę cieniowania tamiya smoke ale to tak delikatnie aby eyostrzyć efekt światło-cienia i zróżnicować panele. Będę także rozjaśniał lub pociemniał panele wzorując się na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 21 Października 2018 Autor Share Napisano 21 Października 2018 Jakimi kolorami pokryć te dwa miejsca? Instrukcja mówi, ze stateczniki to silver a te "poduszki" metalic red. Te kolory jakoś mi nie pasują w tych miejscach. Używam gunze seria H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrupek Napisano 21 Października 2018 Share Napisano 21 Października 2018 Ja użyłem koloru Nato black Tamiya i cieniowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 22 Października 2018 Share Napisano 22 Października 2018 Poduszki możesz potraktować roztartym wash-em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 12 Listopada 2018 Share Napisano 12 Listopada 2018 W dniu 21.09.2017 o 20:51, Nużek napisał: Długo mnie nie było na forum ale coś tam udało sie zrobić przy F-14. Wklejony kokpit i wnęka podwozia przedniego, sklejone także wnęki podwozia głównego. Jest niestety problem z wnękami podwozia i z mocowaniem goleni. Mianowicie, tak jak zaznaczyłem na zdjęciach, goleń przednia jest mocowana w trzech otworach, po sklejeniu wszystkich elementów wnęki, razem z tylną (nie ma jej na zdjęciu) włożenie wszystkich trzech "cycków" w każdy otwór jest niemożliwe bez rozklejenia, rozłamania całej wnęki. Podobnie z tyłu, trzeba wkleić goleń aby później wszystkie elementy wnęki skleić ze sobą, inaczej miejsca łączenia pękną, rozkleją się. No i co zrobić? Wkleić golenie już teraz i później je maskować czy obciąć część "cycków" tak aby mozna było później choć w jeden otwór się wpasować? Przód to pół biedy ale tylne golenie są blisko ścianek wlotów powietrza/silników i wszelka obróbka tych miejsc jak i późniejsze lakierowanie będzie utrudnione. Wszelkie inne uwagi mile widziane, brudzenie jeszcze nie zabezpieczone więc wszystko można skorygować. Ja łamałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 9 Lutego 2019 Autor Share Napisano 9 Lutego 2019 Jakim kolorem potraktować wnętrze działka? Wszystko bedzie otwarte więc wypadałoby to zrobić dobrze. W instrukcji jest kolor Tan ale nie jestem przekonany do słuszności tego koloru. Na zdjęciech widzialem coś jakby lekki szary ale może to tylko cień i w rzeczywistości wnęki sa białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 9 Lutego 2019 Share Napisano 9 Lutego 2019 Jakim kolorem potraktować wnętrze działka? Wszystko bedzie otwarte więc wypadałoby to zrobić dobrze. W instrukcji jest kolor Tan ale nie jestem przekonany do słuszności tego koloru. Na zdjęciech widzialem coś jakby lekki szary ale może to tylko cień i w rzeczywistości wnęki sa białe. Biały i wash zrobi robotę. Ja tak robie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 10 Lutego 2019 Share Napisano 10 Lutego 2019 Ładnie ci idzie , nie wiem czy ci się to przyda ? elementy przezroczyste kąpię w alkoholu izopropylowym a następnie po wyschnięciu pod przykryciem zanurzam w sidoluxie i nie mam problemu z zaparowywaniem od CA , wiatrochron kleję na nitro gdyż clirfix jest bardzo słabym spoiwem . Spróbuj gdzieś na starej kabince . Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi