cooper69 Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 zestawowe ciut za grube. Za dużo piłowania.Ale może to jest droga - nigdy tak nie próbowałem. No już zauważyłem. Zrobię z greenstuff posiłkując się tym zdjęciem. Co do celownika pośredniego na wieżę to mam już sporo zdjęć jednak na żadnym nie ma do czego toto było mocowane :( Z tego co widzę to chyba był to polski wynalazek bo nie znalazłem go ani na brytolskich ani na hamerykańskich wozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 polik dorobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 "Policzek" OK - ale wyszlifuj go tak, żeby nie było widać, że on jest (poza dolną krawędzią) Z przodu (przy jarzmie) i z tyłu (pod włazem dowódcy) nie powinno być żadnego schodka - tylko płynne przejście. Z przodu dodatkowo zacznij krzywiznę od takiego załamania przy jarzmie. Gdzieś na forum powinien być rysunek który wklejałem do postu o KRECHOWIAK'u. No to jeszcze trzeba by się zastanowić nad typem włazu. Nie wiem jaki jest w modelu Eduarda - ale w TOBRUKU powinien być (być może) jakiś późny. Możesz sfotografować modelowy właz dowódcy wraz z pokrywami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2017 "Policzek" OK - ale wyszlifuj go tak, żeby nie było widać, że on jest (poza dolną krawędzią)Z przodu (przy jarzmie) i z tyłu (pod włazem dowódcy) nie powinno być żadnego schodka - tylko płynne przejście. Z przodu dodatkowo zacznij krzywiznę od takiego załamania przy jarzmie. Gdzieś na forum powinien być rysunek który wklejałem do postu o KRECHOWIAK'u. No to jeszcze trzeba by się zastanowić nad typem włazu. Nie wiem jaki jest w modelu Eduarda - ale w TOBRUKU powinien być (być może) jakiś późny. Możesz sfotografować modelowy właz dowódcy wraz z pokrywami ? Szlifować żeby dopasować jeszcze będę ale tak go właśnie robiłem żeby na dole był schodek jak na zdjęciu, a reszta płynna. Właz jest taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Właz jest w zasadzie dobry wg rysunku wieży zamieszczonego przez Bigmodela (po na zdjęciach oryginału tego nie widać), ale trzeba dorobić blokady pokryw przy zawiasach (Hatch lock) - jeśli model ma być "konkursowy" Tasca dała w miejscu blokad jakieś takie małe coś, co moim zdaniem można "wyciągnąć". Blokada składała się z "haczyka" przy włazie i kawałka klocka dospawanego do korpusu włazu - o który zahaczał się "haczyk". Takie blokady do doklejenia są w którymś modelu dragona - w tej chwili nie pamiętam w którym... Jak to wygląda - na poniższych zdjęciach : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Kwietnia 2017 Share Napisano 18 Kwietnia 2017 Są np. w moim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2017 Kostki w Asuka są tylko haczyków widocznych brak. A tak w ogóle to żeby zrobić Tobruka to dużo lepszy ten model jest - stanowczo mniej przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 20 Kwietnia 2017 Share Napisano 20 Kwietnia 2017 ... A tak w ogóle to żeby zrobić Tobruka to dużo lepszy ten model jest - stanowczo mniej przeróbek. Ale te i droższy - nie ma "czeskiej" alternatywy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Z popierdułek na kadłubie to już chyba wszystko. Celownik do strzelań pośrednich załoga schowała czyli w tym modelu nie będzie Tak się teraz prezentuje. Jeszcze tylko poskładać ogniwkowe gąski Bronco i do malowania/psucia. Tutorial co do składania bezproblemowego gąsek Shermana od Bronco jest tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Ładnie go Rafale wykonczyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Na pierwszy rzut oka przyczepiłbym się do kilku rzeczy - są chyba jeszcze do poprawki 1) niepotrzebny jest amerykański masz antenowy - ten zielony. Zamiast niego wklej w niszę wieży "cebulkę" - taką jak na wentylatorze z przodu 2) zasobnik zawieżowy jest chyba za wysoki lub za wysoko wklejony - ale tu mnie może mylić oko. 3) browningi są różne - choć może po malowaniu zapewne nie będzie widać różnicy 4) przednie i tylne uszy do podnoszenia - widać miejsce doklejania. Najprościej kapnij tam z igły lub czegoś bardzo cienkiego (drucik ?) kleju CA - rozleje się i zniweluje różnice. 5) w wentylatorze na wieży można zrobić otworki odprowadzające wodę - fajnie to potem można pobrudzić 6) czy na wieży powinien być reflektor - nie wiem... 7) osłona "celownika którego nie ma" powinna być chyba troszkę bardziej w bok, aby nie kolidować z peryskopem - ale tu pewny nie jestem. A poza tym - bardzo fajnie wyszło. Dobra faktura odlewu na wieży i przekładni - ciekawe czy będzie widoczna po malowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Elegancka robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Na pierwszy rzut oka przyczepiłbym się do kilku rzeczy - są chyba jeszcze do poprawki 1) niepotrzebny jest amerykański masz antenowy - ten zielony. Zamiast niego wklej w niszę wieży "cebulkę" - taką jak na wentylatorze z przodu Wymienię 2) zasobnik zawieżowy jest chyba za wysoki lub za wysoko wklejony - ale tu mnie może mylić oko. Specjalnie mierzyłem tylną płytę i na podstawie zdjęcia wyszło że dolna krawędź skrzyni jest na 1/3 wysokości tylnej płyty. Zasobnik jest zrobiony na podstawie rysunków w tym temacie. 3) browningi są różne - choć może po malowaniu zapewne nie będzie widać różnicy. Myślę, że nie będzie. 4) przednie i tylne uszy do podnoszenia - widać miejsce doklejania. Najprościej kapnij tam z igły lub czegoś bardzo cienkiego (drucik ?) kleju CA - rozleje się i zniweluje różnice. Zrobię. 5) w wentylatorze na wieży można zrobić otworki odprowadzające wodę - fajnie to potem można pobrudzić Masz rację - zapomniałem. 6) czy na wieży powinien być reflektor - nie wiem... Z mojej analizy zdjęć wychodzi, że tak. 7) osłona "celownika którego nie ma" powinna być chyba troszkę bardziej w bok, aby nie kolidować z peryskopem - ale tu pewny nie jestem. Sprawdziłem - na podstawie zdjęć (Tobruk jej nie ma) "pantograf" jest nad hamerykańskim celownikiem zgrubnym i to jest to miejsce. A poza tym - bardzo fajnie wyszło. Dobra faktura odlewu na wieży i przekładni - ciekawe czy będzie widoczna po malowaniu... Pożyjemy, zobaczymy... I tak już stresik, że zepsuję malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Mam jeszcze małą prośbę Czepiam się różnych detali konstrukcji, ale jestem raczej słaby w malowaniu - dlatego opisz proszę każdy krok zrobiony w lakierni... Ad. 5 - sprawdź na galerii jakiegoś muzealnego pojazdu czy w M4A1 nie było więcej otworów odprowadzających wodę, bo teraz nie kojarzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 Masz to u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Kwietnia 2017 Share Napisano 23 Kwietnia 2017 galeryjki do poszukiwań "odpływów" : http://www.toadmanstankpictures.com/m4a1.htm http://www.toadmanstankpictures.com/m4a1chino.htm http://www.toadmanstankpictures.com/m4a1_psc.htm http://www.toadmanstankpictures.com/m4a1e9.htm i oczywiście odpowiednie strony na http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 23 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2017 jedyne odpływy w kadłubie i na wieży Ps. skrzynię obniżyłem na ile pozwalają motylki i popoprawiałem resztę. Wózki chyba też przykleję przed malunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Kwietnia 2017 Super Moderator Share Napisano 23 Kwietnia 2017 ja tam szermanofilem nie jestem ale nie był to zasobnik z crusadera? czyli takie tryko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Taki też był używany ale nie w tym czołgu. Ten jest na środku, a Twój po prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Dostałem też informację, że ten model ma już kadłub spawany, a nie nitowany. Jeżeli tak jest to trzeba usunąć nity nie występujące przy spawanym kadłubie według oryginalnej japońskiej instrukcji No i będą nity z odzysku Golić czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 24 Kwietnia 2017 Share Napisano 24 Kwietnia 2017 Golić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2017 Nastąpiła redukcja ilości pojemniczków i części Tak to będzie wyglądać finalnie. W roli głównej zdecydowanie najlepszy do tej roboty klej Mr.Cement S. Jak będziecie chcieli to na końcu zamieszczę fototutorial pokazujący moje etapy składania gąsienic Bronco do Shermana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Kwietnia 2017 Share Napisano 29 Kwietnia 2017 ...Jak będziecie chcieli to na końcu zamieszczę fototutorial pokazujący moje etapy składania gąsienic Bronco do Shermana. Bardzo chętnie. A Twój sposób jest inny niż ten który wskazywałeś ? -> http://the-sherman-shop.freeforums.net/thread/374/broncos-indi-sherman-tracks-guide Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Maja 2017 Autor Share Napisano 2 Maja 2017 Jeszcze jakbym mógł prosić o pomoc w identyfikacji jakie skrzynki i jakie mają rozmieszczenie na przednich błotnikach. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Może takie jak w poście Witka na innym forum : http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?p=65009&sid=74783289f5549c43b67236661ff06211#p65009 Choć te wydają się za wysokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi