Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zestawowe ciut za grube. Za dużo piłowania.

Ale może to jest droga - nigdy tak nie próbowałem.

No już zauważyłem.

Zrobię z greenstuff posiłkując się tym zdjęciem.

turret_cheek.JPG

Co do celownika pośredniego na wieżę to mam już sporo zdjęć jednak na żadnym nie ma do czego toto było mocowane :(

Z tego co widzę to chyba był to polski wynalazek bo nie znalazłem go ani na brytolskich ani na hamerykańskich wozach.

• Odpowiedzi 230
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

"Policzek" OK - ale wyszlifuj go tak, żeby nie było widać, że on jest (poza dolną krawędzią)

jztPa8Y.jpg

Z przodu (przy jarzmie) i z tyłu (pod włazem dowódcy) nie powinno być żadnego schodka - tylko płynne przejście. Z przodu dodatkowo zacznij krzywiznę od takiego załamania przy jarzmie. Gdzieś na forum powinien być rysunek który wklejałem do postu o KRECHOWIAK'u.

No to jeszcze trzeba by się zastanowić nad typem włazu. Nie wiem jaki jest w modelu Eduarda - ale w TOBRUKU powinien być (być może) jakiś późny.

Możesz sfotografować modelowy właz dowódcy wraz z pokrywami ?

Napisano
"Policzek" OK - ale wyszlifuj go tak, żeby nie było widać, że on jest (poza dolną krawędzią)

Z przodu (przy jarzmie) i z tyłu (pod włazem dowódcy) nie powinno być żadnego schodka - tylko płynne przejście. Z przodu dodatkowo zacznij krzywiznę od takiego załamania przy jarzmie. Gdzieś na forum powinien być rysunek który wklejałem do postu o KRECHOWIAK'u.

No to jeszcze trzeba by się zastanowić nad typem włazu. Nie wiem jaki jest w modelu Eduarda - ale w TOBRUKU powinien być (być może) jakiś późny.

Możesz sfotografować modelowy właz dowódcy wraz z pokrywami ?

Szlifować żeby dopasować jeszcze będę ale tak go właśnie robiłem żeby na dole był schodek jak na zdjęciu, a reszta płynna.

Właz jest taki

34083282186_fe0ea01f02_c.jpg

Napisano

Właz jest w zasadzie dobry wg rysunku wieży zamieszczonego przez Bigmodela (po na zdjęciach oryginału tego nie widać), ale trzeba dorobić blokady pokryw przy zawiasach (Hatch lock) - jeśli model ma być "konkursowy"

Tasca dała w miejscu blokad jakieś takie małe coś, co moim zdaniem można "wyciągnąć".

Blokada składała się z "haczyka" przy włazie i kawałka klocka dospawanego do korpusu włazu - o który zahaczał się "haczyk".

Takie blokady do doklejenia są w którymś modelu dragona - w tej chwili nie pamiętam w którym...

Jak to wygląda - na poniższych zdjęciach :

9tzPB3T.jpg

tiybyRI.jpg

Napisano

Z popierdułek na kadłubie to już chyba wszystko.

Celownik do strzelań pośrednich załoga schowała czyli w tym modelu nie będzie

Tak się teraz prezentuje.

Jeszcze tylko poskładać ogniwkowe gąski Bronco i do malowania/psucia.

Tutorial co do składania bezproblemowego gąsek Shermana od Bronco jest tutaj

34094129401_61a6263b66_c.jpg

34094128891_48bb60da7d_c.jpg

34094127961_cbc6f62a58_c.jpg

34094126951_790328a0c5_c.jpg

34094126511_d2f5afc838_c.jpg

34094125391_4a1d238235_c.jpg

34067751482_93260225d2_c.jpg

Napisano

Na pierwszy rzut oka przyczepiłbym się do kilku rzeczy - są chyba jeszcze do poprawki

1) niepotrzebny jest amerykański masz antenowy - ten zielony. Zamiast niego wklej w niszę wieży "cebulkę" - taką jak na wentylatorze z przodu

2) zasobnik zawieżowy jest chyba za wysoki lub za wysoko wklejony - ale tu mnie może mylić oko.

3) browningi są różne - choć może po malowaniu zapewne nie będzie widać różnicy

4) przednie i tylne uszy do podnoszenia - widać miejsce doklejania. Najprościej kapnij tam z igły lub czegoś bardzo cienkiego (drucik ?) kleju CA - rozleje się i zniweluje różnice.

5) w wentylatorze na wieży można zrobić otworki odprowadzające wodę - fajnie to potem można pobrudzić

6) czy na wieży powinien być reflektor - nie wiem...

7) osłona "celownika którego nie ma" powinna być chyba troszkę bardziej w bok, aby nie kolidować z peryskopem - ale tu pewny nie jestem.

A poza tym - bardzo fajnie wyszło. Dobra faktura odlewu na wieży i przekładni - ciekawe czy będzie widoczna po malowaniu...

Napisano
Na pierwszy rzut oka przyczepiłbym się do kilku rzeczy - są chyba jeszcze do poprawki

1) niepotrzebny jest amerykański masz antenowy - ten zielony. Zamiast niego wklej w niszę wieży "cebulkę" - taką jak na wentylatorze z przodu

Wymienię

2) zasobnik zawieżowy jest chyba za wysoki lub za wysoko wklejony - ale tu mnie może mylić oko.

Specjalnie mierzyłem tylną płytę i na podstawie zdjęcia wyszło że dolna krawędź skrzyni jest na 1/3 wysokości tylnej płyty.

Zasobnik jest zrobiony na podstawie rysunków w tym temacie.

wieza_pojemnik.jpg

3) browningi są różne - choć może po malowaniu zapewne nie będzie widać różnicy.

Myślę, że nie będzie.

4) przednie i tylne uszy do podnoszenia - widać miejsce doklejania. Najprościej kapnij tam z igły lub czegoś bardzo cienkiego (drucik ?) kleju CA - rozleje się i zniweluje różnice.

Zrobię.

5) w wentylatorze na wieży można zrobić otworki odprowadzające wodę - fajnie to potem można pobrudzić

Masz rację - zapomniałem.

6) czy na wieży powinien być reflektor - nie wiem...

Z mojej analizy zdjęć wychodzi, że tak.

7) osłona "celownika którego nie ma" powinna być chyba troszkę bardziej w bok, aby nie kolidować z peryskopem - ale tu pewny nie jestem.

Sprawdziłem - na podstawie zdjęć (Tobruk jej nie ma) "pantograf" jest nad hamerykańskim celownikiem zgrubnym i to jest to miejsce.

A poza tym - bardzo fajnie wyszło. Dobra faktura odlewu na wieży i przekładni - ciekawe czy będzie widoczna po malowaniu...

Pożyjemy, zobaczymy...

I tak już stresik, że zepsuję malowanie.

Napisano

Mam jeszcze małą prośbę

Czepiam się różnych detali konstrukcji, ale jestem raczej słaby w malowaniu - dlatego opisz proszę każdy krok zrobiony w lakierni...

Ad. 5 - sprawdź na galerii jakiegoś muzealnego pojazdu czy w M4A1 nie było więcej otworów odprowadzających wodę, bo teraz nie kojarzę.

Napisano

jedyne odpływy w kadłubie

33385556964_bde2c8abc2_b.jpg

i na wieży

34070399652_8fece34662.jpg

Ps. skrzynię obniżyłem na ile pozwalają motylki i popoprawiałem resztę.

Wózki chyba też przykleję przed malunkami.

• Super Moderator
Napisano

ja tam szermanofilem nie jestem ale nie był to zasobnik z crusadera?

czyli takie tryko?

WP_20170423_23_47_35_Rich_LI_zps1jmpxsis.jpg WP_20170423_23_47_22_Rich_LI_zpsoewj1w9f.jpg

Napisano

Dostałem też informację, że ten model ma już kadłub spawany, a nie nitowany.

Jeżeli tak jest to trzeba usunąć nity nie występujące przy spawanym kadłubie według oryginalnej japońskiej instrukcji

33433776213_1a1831e5b4_c.jpg

No i będą nity z odzysku

Golić czy nie?

Napisano

Nastąpiła redukcja ilości pojemniczków i części

Tak to będzie wyglądać finalnie.

W roli głównej zdecydowanie najlepszy do tej roboty klej Mr.Cement S.

33526277763_4408165214_c.jpg

Jak będziecie chcieli to na końcu zamieszczę fototutorial pokazujący moje etapy składania gąsienic Bronco do Shermana.

Napisano

Jeszcze jakbym mógł prosić o pomoc w identyfikacji jakie skrzynki i jakie mają rozmieszczenie na przednich błotnikach.

Z góry dziękuję.