skikut Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Witam, w przerwie od innego modelu zabrałem się za niby dość szybki temacik. Na dzień dzisiejszy zrobione boczne gondole, wewnętrzne części dział ( i tak będą niewidoczne ale maja miły detal) i powoli zacząłem brać się za główny kadłub. Tu nastąpiła rozterka dotycząc wersji i malowania czołgu. Producent daje nam trzy opcje: 1. Wojna w Palestynie ( pojazd wyposażony w żurawie do ściągania sponsonów ale bez wózka) jednokolorowe co tez ma swój potencjał w cieniowaniu i brudzeniu takiego klocka 2. Klasyk dla frontu WW1 ( posiadająca wózek) 3. Wzór kamo zachowanego egzemplarza muzealnego z 1916 W tej chwili zastanawiam się nad opcją 1 lub 2 - niestety trzeba już teraz podjąć decyzje z konieczności wywiercenia dziur pod żurawiki i który tu wzór wybrać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 dwójkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Tam gdzie dwóch Polaków tam trzy zdania Łaciate malowanie oklepane więc jedyneczka dla mnie jest ciekawsza. No i "zagwozdka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 jedynka mnie kusi bo jest dosć fajny wzór do naśladowania, choć jak dla mnie ma on trochę zbyt piaskowy kolor http://www.themodellingnews.com/2016/02/andy-finishes-his-takom-35th-scale-mki.html. No i pozostaje merytoryczna zagadka czy sir archibald ( nr 1) miał wózek kierujący z tyłu czy nie? wszak była to cecha tylko i wyłącznie dostępna w MK1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Eee tam- "Trzy zdania" Ja Ci mówię- zrób jak chcesz! Ale łaciate z wózeczkiem- zjawiskowe.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Jeśli wybierzesz 2 to mogę podesłać ci zdjęcia jak pobrudził go mig jimenez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 27 Marca 2017 Autor Share Napisano 27 Marca 2017 Jeśli wybierzesz 2 to mogę podesłać ci zdjęcia jak pobrudził go mig jimenez. nie obiecuję ale podeślij może mnie zainteresuje, zwłaszcza, ze już kombinuję jak to maskować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 27 Marca 2017 Share Napisano 27 Marca 2017 Jeśli wybierzesz 2 to mogę podesłać ci zdjęcia jak pobrudził go mig jimenez. nie obiecuję ale podeślij może mnie zainteresuje, zwłaszcza, ze już kombinuję jak to maskować To jutro wyślę bo za ciemno jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 kombinuję jak to maskować Najlepiej nie maskować i nie trzeba kombinować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 28 Marca 2017 Autor Share Napisano 28 Marca 2017 Decyzji wciąż nie ma co do koloru więc robię to co mogę: No i te szpary... chyba będę musiał wstawić rozpórkę wewnątrz osłony by je wypchać i zniwelować te szpary, ale to po ich malowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Marca 2017 Share Napisano 28 Marca 2017 O, mój avatar Fajna relacyja się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Marca 2017 Super Moderator Share Napisano 28 Marca 2017 Decyzji wciąż nie ma co do koloru więc robię to co mogę: No i te szpary... chyba będę musiał wstawić rozpórkę wewnątrz osłony by je wypchać i zniwelować te szpary, ale to po ich malowaniu... Czy to co pakujesz do wnętrza będzie widoczne? Może zrób go w wersji z otwartymi włazami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 28 Marca 2017 Autor Share Napisano 28 Marca 2017 To właśnie jest szkopuł tego modelu, same wyposażenie sponsonów jest tylko po to by można było jeden z nich położyć na przyczepie. Otwartych włazów nie będzie bo naleząło by wykonać wnętrze całego czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 3 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Chwilę mnie nie było ale o tym to potem pierw to co poczyniłem: Przeróbka tylnej blachy osłaniającej siłownik do wózka + wymiana klamki od drzwi an bardziej realną nie tylko prostokąt Zakończone sponsony w tym jeden wspomagany przez rozpórkę I teraz uwaga, uwaga! Pewnie niektórych zasmucę ale cóż... wybrałem jednak strefę gazy ze względu na te piękne kolczyki a teraz finalna przymiarka a teraz wytłumaczenie mojej zwłoki w prowadzeniu tematu... Cóż nie można się roztroić i tak było mi ciężko pisać ten post w tej pozycji Na koniec dodam tylko, że zachorowałem na maszyny z WW1 i moja kolekcja ( pudełkowa) zwiększyła się przez ten projekt o: Whippet`a Mk A, ft 17 z kanciastą wieżą, t 18 i właśnie idzie do mnie mk 5. Tak wiec obiecuję, ze na pewno odrobię zaległości:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek-Krowa Napisano 3 Kwietnia 2017 Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Wygląda ok. A bobasek to nawet oczko puścił ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Kwietnia 2017 Share Napisano 4 Kwietnia 2017 No to jeden porządny model już masz. Jak mi się moja córka urodziła to na dwa lata miałem spokój. Przy drugim już się nie dałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 4 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2017 No to jeden porządny model już masz. Jak mi się moja córka urodziła to na dwa lata miałem spokój. Przy drugim już się nie dałem. ja staram się wykorzystywać przerwy między... tymi trzema rzeczami którymi dziecinka młoda lubi ;) Np dziś prysłem czarny podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 7 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Mały update: Tank dostał podkład oraz rdzawą powłokę pod obicia która została zabezpieczona sidoluxem a następnie nałożyłem na to wszytko vallejo chipping medium. dziś w planach docelowe malowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 To jakie w końcu wybrałeś? A może dasz się namówić na taką wersję. Jeden ze sponsonów umiescić na wozie jak na zdjęciu poniżej a w miejscu gdzie miał być zainstalować jakąś płachtę. nie będziesz musiał się przejmować brakiem wnętrza, a przy okzaji będziesz mógł wyeksponować ładnie wyposażony sponson. Wóz możesz sklecić - nie jest zbyt skomplikowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 7 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Wersję z Palestyny ( z żurawikami na niej) niestety tu Cię zasmucę ale nie będę zdejmował sponsonów. Będę na pewno z racji jednolitego kamo szedł w strone jego urozmaicenia przez cieniowania itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Nie ma musi. Po prostu wydaje mi się że trochę szkoda zamykać taki ładny środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eliesu Napisano 7 Kwietnia 2017 Share Napisano 7 Kwietnia 2017 Słodki bobasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2017 I eksperyment się nie udał... Moim zdaniem farba Amig jest po prostu ,,za mokra,, za bardzo rozcieńczona wiec gdy położyłem wszystkie warstwy ( w takich odstępach czasu by poprzednia zaschła) nastał efekt płynu do chipinngu tj; tam gdzie było mokro farba zaczęła puchnąć. Nie wiele myśląc skierowałem model do mycia w ,,Ludwiku,, puki to wszytko dało się łatwo zmyć i otrzymałem taki oto ciekawy efekt: a potem od nowa malowanie - już nie farbami Amig tylko jak dla mnie najlepszymi czyli vallejo. Co do samego malowania postanowiłem już nie eksperymentować i użyłem swojej starej techniki ,,pasów,, co by urozmaicić te powierzchnie oraz pseudo modulacji. A tutaj już efekt po nałożeniu filtra ( Sepia z olejów miga ). Na to wszytko jeszcze dziś planuję nakropić lekką biedroneczkę, potem zapuścić w linie podziału i inne zagłębienia czarnego tamiya panel line. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Kwietnia 2017 Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisy malowali jak już się czołgutek wytarzał na froncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut Napisano 9 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2017 Napisy malowali jak już się czołgutek wytarzał na froncie? w tym rzecz, że on się jeszcze nie wytarzał ;) - zaufaj mi, nie kleję modeli od dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi