Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Znalazłem jeszcze takiego JS'ka 2, model to bardzo stary dragon, bardzo... Mimo to fajnie się go sklejało i myślę, że wygląda w miarę porządnie.

oV3lkN.jpg

no2aoy.jpg

7mzDGj.jpg

xIgglg.jpg

oSuoeh.jpg

8hc0tO.jpg

Można się pastwić

Napisano

Te plamy na płycie silnikowej troszkę za duże jak na mój gust, i te dodatkowe zbiorniki... Reszta bardzo mi się podoba.

Napisano

Patrząc na model dopowiedziałem sobie historię, uszkodzone błotniki tak bardzo że zbiorniki musiały ulec zniszczeniu dlatego wymienione na nowe, prawie nie używane :-)

Rosyjski "kotek" ładnie zrobiony.

Pozdrawiam

Wal

Napisano
Patrząc na model dopowiedziałem sobie historię, uszkodzone błotniki tak bardzo że zbiorniki musiały ulec zniszczeniu dlatego wymienione na nowe, prawie nie używane :-)

Rosyjski "kotek" ładnie zrobiony.

Pozdrawiam

Wal

Czytasz w moich myślach, dzięki!

Napisano

Parafrazując: "Nie rosyjski, a sawiecko-polski", bo to malowanie z 1 P.Cz.Ciężkich z 1 AWP. Niestety, jak cała 1 B.Cz., ta jednostka miała spore problemy kadrowe tak i tu gross jednostki stanowili Rosjanie o polsko brzmiących nazwiskach.

O modelu: Na zaczepach na wierzy, na uchwycie/podporze działa widoczne szwy - to samo klakson. Zbiorniki jak już wcześniej wspomniano za czyste - nawet jak na "nowe" z innej rozbitej maszyny ( bo funkel nówek z fabryki na bank nie dostali). Kolejna sprawa brudzenie - nie realistyczne: Dolne powierzchnie uciaprane błotem od linijki, natomiast górne w okolicy gąsienic czyściutkie i dopieszczone szmateczką i plakiem. Popraw to brudzenie i będzie git. Również zdało by się troszkę przydymić płytę nad silnikiem, w okolicy wydechów bo też taka za czysta.

Napisano

Ogólnie bardzo mi się podoba .

Mam jednak małe uwagi co do wydechów - raczej tak nie korodowały w IS-2 oraz brakuje mi "wyplutego" zaolejenia i czarnej sadzy za tymi wydechami.

Poza tym, wydaje mnie się, że kadłub jest w wersji najpóźniejszej, czyli spawana płyta czołowa - w polskim 434 była wg mnie odlewana z widocznymi śladami odcinania od wlewek.

Mam też wątpliwości, czy powinny być uchwyty na płycie stropowej wieży .

Napisano

neptun1939 - tak w kwestii formalnej nie było czegoś takiego jak 1 P.Cz.Ciężkich czy 1 B.Cz. Jednostka do której należał omawiany czołg to 4 pułk czołgów ciężkich. A 1 B.Cz to pewnie miała być 1 Brygada Pancerna im. Bohaterów Westerplatte, w żaden sposób nie powiązana z 4 pułkiem czołgów ciężkich.

Co do kopcia przy wylotach - niezbędny! Wiadomo że jeżeli W-2 (lub któryś z pochodzących od niego nowszych silników) nie pluje olejem to należy natychmiast dolać oleju.

Napisano

Michał_G - faktycznie mój błąd, przyznaję się pomieszałem kilka nazw/jednostek w jedną.

Napisano

Model mimo wad jest b.ładny w odbiorze i nieżle pomalowany ale trochę nieprzemyślane ślady eksploatacji.

Uwagi:

-przesadzona faktura odlewu na kadłubie i brak śladów "odkrawania" nadlewek

-jak już pisano na zbliżeniach widać szwy na na klaksonie(! przecież to minuta pracy), zbiornikach z lewej strony i lufie, zakładam że takich miejsc jest więcej.

-jak już pisano nieco przesadzone zacieki na płycie (przy jednoczesnym ich braku w innych miejscach)

-brak łosza w kratkach nad silnikiem oraz na tylnej płycie

-brak okopcenia wydechów, które przy wysokoprężnych ISach były bardzo mocne jak już pisano wyżej

-brak błota nad biegiem gąsienic z tyłu, (a nie wiem czemu dużo błota jest natomiast na płycie tylnej)