KRL Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Czas na mój drugi w życiu model w skali 1:72. Na wstępie pozwolę sobie na kilka zdań objaśnienia kwestii istotnych związanych z tym modelem. Model jest częścią projektu w którym dla jednej z instytucji nazwijmy je kulturalnych mam wykonać model tego samego współczesnego mysliwca w trzech skalach. Zleceniodawca życzy sobie żeby modele były w jak największym stopniu podobne a najlepiej byłoby gdyby były identyczne a odróżniała je jedynie skala i jak powiedział zamawiający mają być DOSKONAŁE. W pierwszym momencie miał to być F-22 ale brak dobrego modelu w skali 1:32 spowodował że w końcu ustaliliśmy że będzie to F-16 było rozważane także F-18. Jednak pojawiła się informacja że na rynku za chwilę będzie dostępny F-35 w skali 1:32 i staneło na tym modelu. Reszta to już moje decyzje jak mają wyglądać, jakie modele itd. Skala 1:48 i 1:32 nie pozwala na wybór natomiast w skali 1:72 modeli jest kilka wybór padł na: Hasegawę w skali 1:72, KH w skali 1:48 i Italieri 1:32. Na początek postanowiłem zbudować najmniejszy z modeli uznając że to co dam radę zrobić na modelu w tej skali bedzie znacznie łatwiejsze do odtworzenia na większych modelach a mają być możliwje jak najbardziej podobne. Pracę rozpocząłem nie mając jeszcze największego z modeli ale na podstawie fotek zestawu stwierdziałem że będę musiał wprowadzić kilka zmian w najmniejszym z modeli. Głównie w tylnej częsci . Usterzenie poziome które w modelu w skali 1:72 jest odlane w całości z kadłubem a w KH i Italieri są to osobne elementy podobnie z powierzchniami sterowymi na skrzydłach. Dodatkowo konieczne będzie wykonanie dodatkowych przetłoczeń. Co ciekawe w każdym z modeli linie podziału i nity są w zasadzie oddane identycznie najwięcej detali jest widoczne na modelu w skali 1:48 ale to akurat najmniejszy z problemów wszystko dopasuje do największego modelu w skali. Zaznaczam przy tym że różniece między 1:72 a 1:32 są znikome i w zasadzie dotyczą braku nitów co jest proste do wykonania. Nie wiem czy Hasa jest tak dobra czy model Italieri tak słaby ale jak napisałem już w portfolio to także kwestia wyglądu samego F-35. Postanowiłem pójść na łatwiznę i w pierwszym momencie wykonałem drobne nacięcia przy usterzeniu poziomym między kadłubem i na klapach i slotach tak by dać wrażenie że te elementy są wklejone osobno. Jednak moje podejście do tego było co tu dużo mówić marne wykonanie zbyt szybkie i równie marne i miedzy kadłubem a usterzeniem poziomym pojwiła się nie szparka a rów. Zmieniłem więc plan i postanowiłem wykonać ten element jak w większych modelach odcinając tylną część i wykonując ją jako osobne elementy. Tym sposobem moje pierwotne plany legły w gruzach byłem pewny że taki model skleję w „chwilkę” a na końcu wyszło jak w modelu w większej skali czyli ok 80godzin. Cała masa przeróbek których za bardzo nie widać na pierwszy rzut oka. Ale chodziło ogólnie o zbliżenie wszystkich trzech modeli do siebie. Dodatkowo musiałem zakupić drugi zestaw Hasy i paski tworzywa by wykonać dodatkowe elementy których brakowało w modeli Hasy a były w pozostałych . Dzięki drugiemu zestawowi miałem także dwie dysze wylotowe co zaowocowało wykonaniem tego charakterystycznego uskoku na końcu dyszy. Reasumując model dał mi w kość poświęciłem mu znacznie więcej czasu niż myślałem i nabrałem WIELKIEGO respektu do modeli w skali 1:72. Postanowiłem że wykonam jeszcze jeden taki model tym razem w locie na własną pólkę. Lakierowanie to także pracochłonna zabawa za sprawą tych paseczków i wycinanek. Wszystkie efekty są natomiast wykonane pod włąsciwym kolorem z użyciem czterech kolorów, biały, czarny, niebieski i żółty. Kolor włąsciwy jest wymieszany z TC w takiej proporcji by uzyskać włąsciwe krycie w jednej warstwie i dokłądnie na modelu jest położona jedna warstwa włąciwego koloru. Model na końcu potraktowałem fitrem oddającym efekt HG ale bardzo delikatnie tek że jest widoczny jedynie w bardzo ostrym oświetleniu najlepiej w słońcu. Jak zrobię resztę modeli to nałożę poprawkę ponieważ faktycznie efekt jest zbyt delikatny. Kalki pochodzą częściowo z zestawu i dodatkowo kalki caracal, uzbrojenie to Attack squadron mieszany z zestawowym Doskonały niestety nie wyszedł resztę ocenicie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 No jak zwykle klasa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Pomysł na ten sam model w różnych skalach jest ciekawy. Mam nadzieję, że pochwalisz się pełnym zestawem modeli ustawionych obok siebie jak skończysz? Do kompletu brakuje tylko skali 1:144. Robi takie Pit-Road i F-Toys. Z tym, że oba modele posiadają uzbrojenie tylko do komór wewnętrznych, tzn. mają właściwe bomby JDAM i AIM-9X, ale żeby zrobić Twoją konfigurację komory trzeba zamknąć a pylony podskrzydłowe zrobić od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 27 Kwietnia 2017 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Ciekawy pomysł gdzie mogę zerknąć na te modele w skalib144? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 F-Toys to nowość, podobno ma wierniejsze kształty. Niestety wydawany jest w wersji wstępnie pomalowanej, więc trzeba go zmyć, skleić i pomalować: http://ameblo.jp/niitakayama/image-12203159900-13756420795.html http://ameblo.jp/niitakayama/image-12203159900-13756421099.html http://ameblo.jp/niitakayama/image-12203159900-13756421094.html http://ameblo.jp/niitakayama/image-12203159900-13756420666.html EDIT Na tym filmie widać lepiej co jest w pudełku: Za to Pit-Road to normalny model do sklejania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Kwietnia 2017 Share Napisano 27 Kwietnia 2017 Wyszedł bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 Pikny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 Bardzo ładny ....aczkolwiek wcześniejsze twoje prace mi się bardziej podobały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 9 Maja 2017 Autor Share Napisano 9 Maja 2017 Bardzo ładny ....aczkolwiek wcześniejsze twoje prace mi się bardziej podobały. Może to kwestia skali jednak to 1:72 w 32 mozna nie co bardziej poszaleć. Dziekuję wszystkim za opinie i cieszę się że model ogólnie odbierany jest pozytywnie, teraz wezme się za tem sam model o rozmiar większy. Jak całość będzie gotowa zaprezentuję na fórum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slee Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 O, przegapilem jakos ta galerie. Bardzo ladny model bardzo brzydkiego (IMHO) samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Maja 2017 Share Napisano 9 Maja 2017 Dla mnie - wzorcowo, zwłaszcza jak sobie porównam do dłubanego właśnie dla syna protoplasty - YF-22. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 Ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 Nawet bardzo ładnie. Podoba mi się twój model i podoba mi się sam samolot. Gratuluję i pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Super chyba też się szarpnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 Bardzo ładny. Co prawda wygląda nieco "zabawkowo" ale oryginał też taki właśnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 8 Czerwca 2017 Share Napisano 8 Czerwca 2017 Model super jak zawsze u ciebie, teraz wykonaj tego w 1/32 Italerki o napisz jak z wykonaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi