pepociufakers Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) Po pierwszym moim żywicznym modelu F-2F z Arma Hobby, przyszła pora na kolejną walkę z żywiczną materią tym razem w wydaniu firmy Ardpol. Konstrukcji w stylu T-4M nie miałem u siebie jeszcze na warsztacie. Pudełkowaty, wieloosobowy dwupłatowiec z podwieszoną torpedą, z obrotnicą z karabinami. Jest i kratownicowa konstrukcja, jest i odkryty silnik gwiazdowy, jest i malowanie Yellow Wings czyli wchodzę w to. Co prawda w międzyczasie na malowanie czekają kolejne "żółte skrzydła" -> ale czas na jakiś większy dwupłat w kolekcji. Tak się składa, że Ardpol kilka ciekawych konstrukcji ma w swojej ofercie, które idealnie pokrywają się z tym co ja chce mieć na swojej półce:), i jedną z nich jest T-4M, który między 1928 a 1938 był podstawowym pokładowym samolotem torpedowym US NAVY. Już pobieżny rzut oka na model pokazuje, że nie będzie to szybka i lekka jazda jak w przypadku Arma Hobby. Nie mam zbyt dużego porównania do innych modeli żywicznych(Arma Hobby tak bardzo odstaje(na plus) od potocznego rozumienia słowa "żywica" że wg. mnie nie ma co porównywać), także nie będę za dużo tutaj marudził,a i same modele żywiczne w opisach nigdy nie są zalecane dla "modelarzy którzy zrzędzą na jakość":) Tutaj jedyne do czego się przyczepie to grubość centropłatów, która jest grubsza od płatów zewnętrznych - w tym przypadku będzie potrzebna skrobanka (niepotrzebny babol modelu, korekcja niestety popsuje fakturę skrzydła). Sam kadłub jest ok, bebechy wypatroszyłem i wnętrze robię od początku(lubię kratownice), ale jakby ktoś był leniwy to nawet, nawet - to co oferuje producent ujdzie w tłoku. A za dokumentacje oprócz zdjęć archiwalnych z sieci, robi mi również świetna relacja: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?/topic/116328-martin-t4m-1-torpedo-bomber-circa-1930/&. Na rozgrzewkę skompletowałem silnik... ...i wynik zabezpieczony podkładem(z kratownicą w tle): Wnętrze kadłuba przed wypatroszeniem prezentowało się tak: Teraz prezentuje się tak... ....a bebechy powoli nabierają kształtów: Narazie to tyle, wszelkie uwagi, szczególnie dotyczące specyfiki modeli żywicznych mile widziane. Pzdr. Jaro Edytowane 1 Listopada 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 21 Maja 2017 Autor Share Napisano 21 Maja 2017 Cześć, Trochę psiuknąłem podkładem, aby wydobyć już co nie co z elementów i mieć pewien obraz całości. Kolor i powierzchnia tego modelu żywicznego(a pewnie i nie tylko tego:) ma to do siebie, że nie wszystkie niedoskonałości widać, także psiuknięcie podkładem uwidacznia wszelkie babole: Aktualnie skupiłem się na poprawie wygladu żaluzji w przedniej części kadłuba. W oryginale wyglądały tak: Te w modelu nie pasują mi - są jakieś koślawe i nierówne. Po licznych próbach i testach z różnymi technologiami, ostatecznie wymyśliłem całkiem fajny patent wg. mnie dość prosty, a jednocześnie dający świetne rezultaty. A mianowicie, bardzo cienką blaszkę (pozyskaną z opakowania po tabletkach(w tym przypadku polopiryna s:))kładę na perforowaną zakrętkę od kremu(w moim przypadku jakaś odżywka do włosów-ma najdrobniejsze rowki) i palcem odbijam perforacje na blaszce, później pozostaje wycięcie odpowiedniego kształtu, rozmazanie niepotrzebnych miejsc na blaszce za pomocą jakiegoś płaskiego przedmiotu i rezultat jest następujący: Dla ułatwienia można blaszkę przykleić do nakrętki taśmą. Wcześniej próbowałem nacinać rowki nożykiem, ale żadna metoda nie daje takiej jednorodności jak ta powyżej. A tutaj już po wycięciu starych żaluzji i prototypy nowych. Wygląda to już lepiej, także na razie to tyle w tym temacie, ostateczne szlify już po sklejeniu kadłuba. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 21 Maja 2017 Share Napisano 21 Maja 2017 No kolego, niezły wyczes. Aż dziw, że nikt nie komentuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 A jest co skomentować. Ciekawy model i ciekawie prowadzony. Zapowiada się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Piękna ta kratownica. Na robotę od podstaw zawsze przyjemnie popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Maja 2017 Share Napisano 29 Maja 2017 A patent na żaluzje też niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 15 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Dzięki wszystkim za motywujące słowa, a tymczasem kratownica już umeblowana: Koła sterowe wkleję już później, na tym etapie mogłyby ulec uszkodzeniu, przy obróbce kadłuba. W tle kadłuby z wyciętymi żaluzjami/skrzelami I przy okazji w tle wewnętrzna część kadłuba - wypatroszona i pomalowana Pzdr. Jaro Edytowane 9 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 15 Czerwca 2017 Share Napisano 15 Czerwca 2017 Super robota i to w 1:72 Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 Super robota i to w 1:72 Szacun Do pewnego momentu jak najbardziej. Natomiast elementy mające imitować tablice przyrządów zdają się naruszać tę opinię... Każdy ma w składziku jakieś kalki z zegarami, weź cienką płytkę, nawierć otwory, na spodniej płytce naklej zegary, na to bezbarwny gloss lub pleksi, potem płytka z otworami. Jeśli nawet nie chcesz iść w kierunku dokładnego odtwarzania, to nie psuj roboty takimi "atrakcjami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 16 Czerwca 2017 Share Napisano 16 Czerwca 2017 OK, zegary faktycznie można było zrobić lepiej, co nie zmienia faktu, że całość jest rewelacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Od ostatniego wpisu trochę minęło, ale to nie jest tak, że nic się nie działo w tym czasie, w tym temacie:) Trochę popracowałem nad kabiną, zmodyfikowałem kolorystycznie zegary w tablicy przyrządów. Wcześniej pisałem o nieprawidłowo odlanych skrzydłach. Po mailu do firmy Ardpol dostałem nowe skrzydła, które już nie mają żadnych wad, także zabrałem się i za nie. Zlikwidowałem fabryczne kołki mocujące, wywierciłem dziury, przyciąłem pręty metalowe i włala -> I po pasowaniu, szlifowaniu, pasowaniu, sklejeniu, szpachlowaniu, szlifowaniu, szpachlowaniu... i przyklejnieniu zaluzji/grill wg. patentu patrz wyżej i znowu szlifowaniu, pasowaniu, szlifowaniu, i sklejeniu wygląda to tak: W międzyczasie powróciłem do innego Martina, trochę większego, który już dłuższy okres czasu grzeje pudełko rezerwowe i oczekuje na napływ natchnienia: teraz znowu szpachlowanie... Refleksja nr1: modele żywiczne to niełatwy kawał... tworzywa, i należy się przygotować na szlifowanie,szpachlkowanie, szlifowanie, wiercenie i poprawianie. Refleksja nr2: pręty metalowe 0,2 -0,8 mm bardzo się przydają, a w połączeniu z folią aluminiową z jogurtów można z nich zrobić fajne zastrzały (ale to już w kolejnej galerii). Refleksja nr3: Mr.Finishing Surfacer 1500 świetny specyfik. ps. poprzednie zdjęcia które z powodu polityki photobucket nie są widoczne z biegiem czasu postaram się przenieść do innego portalu. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 Wygląda to tak jakbyś miał ciut za gęstego Surfacera. Przed pomalowaniem przeszlifuj bardzo drobnym papierem ściernym, w szczególności przy łączeniu kadłub - skrzydlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 9 Października 2017 Autor Share Napisano 9 Października 2017 Wygląda to tak jakbyś miał ciut za gęstego Surfacera. Przed pomalowaniem przeszlifuj bardzo drobnym papierem ściernym, w szczególności przy łączeniu kadłub - skrzydlo. Te grudy(lewa strona kadłuba) to przykład co bałagan w warsztacie może spowodować - to kurz, który niechcący jakoś się przylepił jak położyłem kadłub na papierze po malowaniu. Przejście kadłub-skrzydło czeka na szpachlowanie więc przy okazji i to zostanie usunięte. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Października 2017 Share Napisano 9 Października 2017 Keep up good work ;) Natomiast dodam ze jestes winny tym warsztatem tego ze jak zmecze horneta to tez mam na oku dwuplatowe zolte skrzydlo z Ardpolu. Takze czekam jak Ci pojdzie z odciągami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 1 Listopada 2017 Autor Share Napisano 1 Listopada 2017 Keep up good work ;) Natomiast dodam ze jestes winny tym warsztatem tego ze jak zmecze horneta to tez mam na oku dwuplatowe zolte skrzydlo z Ardpolu. Takze czekam jak Ci pojdzie z odciągami ;) A to się ciesze ze zmobilizowałem do Ardpolu i do żółtych skrzydeł - czyżby chodziło o Helldivera? ( U mnie leży na składzie, na pierwszy rzut oka nie wygląda na skomplikowany zestaw, ale po T-4M mam zamiar zrobić sobie detox od żywicznych modeli(i dwupłatów też) Także z chęcią obejrzę relację "czegoś" z Ardolu. Tymczasem robota przy T-4M stoi w miejscu, za to z Curtissami(patrz początek relacji) trochę poszła do przodu. Tutaj mała próbka: pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2018 Curtissy skończone, troche tu cicho, ale to nie znaczy, że temat torpedowego Martina został porzucony. Ostatnimi czasy, pomimo tego, że rozgrzebałem kolejne warsztaty, ruszyłem trochę i w tym temacie. np. Zastrzały znalazły swoje miejsce w skrzydle: (Zastrzały zrobiłem od nowa, profilując blaszaną płytke po jogurcie na metalowym pręcie.) Pojawił się już kolor: (górny płat i stateczniki jeszcze nie przyklejone) Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 3 Maja 2018 Autor Share Napisano 3 Maja 2018 Jade z tematem dalej: płat przyklejony, linki naciągnięte, kalkomanie położone. Kilka próbek warsztatu. Kalki jeszcze "ciepłe": ps. kalkomanie ardpolu bardzo dobre. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2018 Torpedowiec ukończony - zapraszam do galerii: viewtopic.php?f=64&t=61565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi