spiton Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Z tymi kołkami to przegiołeś ,-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 Z tymi kołkami to przegiołeś ,-)))) Zaraz przegiołeś Gdybym zrobił ich tyle, co w dokumentacji to bym dopiero przegiął. A tak tylko zrobiłem około połowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 W kołkach nie widać sęków czyżby niedopatrzenie? Pięknie wychodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Te pozostałe pokłady wyglądają fajnie, robiłeś coś inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Maja 2017 Autor Share Napisano 28 Maja 2017 Te pozostałe pokłady wyglądają fajnie, robiłeś coś inaczej? Robione tak samo. Moze to być kwestia mniej wytartej farby olejnej. Może to kwestia oświetlenia przy jakim było robione to zdjęcie. Na zdjęciu pokład rufowy wygląda na dużo jaśniejszy niż pozostałe. Tutaj wyglądają podobnie. Pokłady nie są na jednym poziomie. Będą oddzielone relingiem, przysłonięte żaglami, to raczej różnice za bardzo nie będą widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Te nowsze wyglądają lepiej, teraz już wiem w czym rzecz. Na tym pierwszym łosz wyszedł bardziej czarny niż brązowy, na pozostałych jest bardziej czerwony i to jest plus. Nie myślałeś dodać drugiego odcienia? Ja bym maźnął w paru miejscach sieny palonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 19 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2017 Kołeczki, kołeczki i jeszcze raz kołeczki. Żeby nikt nie powiedział, że poszedłem na łatwiznę i po wywierceniu kilku tysięcy otworków jednak nie wkleję kołeczków a zamaskuję je farbą, zamieszczam zdjęcia z "kołkowania". Ja już nawet nie liczę kołków na sztuki, ale ile metrów bieżących profila zużyłem. Na chwilę obecną około 6 mb pociętego na odcinki 3-5 mm. w zależności od nastroju nawet czasmi przyjemnie się te kołeczki wkleja. A jaka satysfakcja później będzie Został jeszcze pokład rufowy, potem malowanie góry "gwoździ" i ich "wbijanie" I powoli przygotowuję się do jesiennego konkursu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 10 Lipca 2017 Autor Share Napisano 10 Lipca 2017 Wbijanie gwoździ zakończone Tak wyglądał pokład rufowy z wstawionymi wszystkimi gwoździami, ale jeszcze przed przed malowaniem A tu mamy pokłady z wszystkimi gwoździami. Tam, gdzie na śródokręciu widać jeszcze białe gwoździe, to tylko dlatego, że nie wiem na jaki kolor je pomalować, aby choć trochę kontrastowały z belkami. Radocha i satysfakcja ogromna, że jednak udało mi się wykonać te wszystkie gwoździe. A teraz pokłady do pudełka. Czas zająć się Santa Marią w konkursie jesiennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 WARIAT ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Lipca 2017 Autor Share Napisano 11 Lipca 2017 WARIAT ! ale chyba pozytywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 lesio-69 - nie ulega wątpliwości że takim profesjonalnym dziurkowaniem zawstydziłeś korniki z Białowieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Lipca 2017 Autor Share Napisano 11 Lipca 2017 lesio-69 - nie ulega wątpliwości że takim profesjonalnym dziurkowaniem zawstydziłeś korniki z Białowieży lesio-69 - nie ulega wątpliwości że takim profesjonalnym dziurkowaniem zawstydziłeś korniki z Białowieży Ciii... Bo jeszcze pojawi się seryjny drwal i wytnie chłopa... A z drugiej mańki - kapitalna robota i pogratulować cierpliwości. A to nie koniec dziurkowania. W planach mam jeszcze burty. Zgodnie z planami około 3 tysięcy kołków Zastanawiam się nad zrobieniem połowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 14 Lipca 2017 Share Napisano 14 Lipca 2017 Pięknie to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 15 Lipca 2017 Share Napisano 15 Lipca 2017 Mistrz kołkowania, niech się van Helsing schowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Lipca 2019 Autor Share Napisano 13 Lipca 2019 (edytowane) Chyba sobie coś podłubie przy tym stateczku. Wziąłem na warsztat szalupę. Do małych nie należy ( prawie 20 cm). Na pierwszy ogień poszło oczywiście gwoździowanie. Tym razem otworki wiercone tylko częściowo wgłębnie. W tych wgłębieniach zostanie trochę ciemniejszej farby i będzie to symulować gwoździe. Oczywiście z powodu wykonywania gwoździ wyszedł mankament w postaci łączenia desek w złych miejscach. Teraz często to łączenie wypada pomiędzy wręgami ( czyli tak naprawdę gwoździe na końcach desek trafiłyby w próżnie). Nie wiem, czy będę to likwidował, bo i tak po postawieniu szalupy na pokładzie za bardzo tych łączeń nie będzie widać. Edytowane 7 Listopada 2019 przez lesio-69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lipca 2019 Share Napisano 14 Lipca 2019 W dniu 13.07.2019 o 17:53, lesio-69 napisał: Do małych nie należy ( prawie 20 cm). Przy tej długości to właściwie może ta szalupa "robić" za samodzielny model. Może pójść tą drogą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Lipca 2019 Share Napisano 20 Lipca 2019 nono kolejne szaleństwo drewniane sie szykuje - jak poprzednio zeje ... fajnie ci to idzie, wydaje mi sie iż - na zdjęciach- drewno wychodzi troszkę pstrokato - moze warto zfiltrować to delikatnym szarym dot szalupy dojdzie trasowanie - pokaż jak to zrobisz - dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2019 W dniu 14.07.2019 o 22:30, abtb napisał: Przy tej długości to właściwie może ta szalupa "robić" za samodzielny model. Może pójść tą drogą ? Być może szalupa zostanie wykonana w ten sposób i ustawiona obok właściwego okrętu Prace powoli posuwają się do przodu. Jak widać wszystko w tym modelu jest duże: ster kotwice Oczywiście wszędzie gdzie się da wykonuję otwory pod gwoździe. Tu mamy coś w rodzaju kambuza, czyli kuchni na okręcie. Ale tu będzie taki wolno stojący domek na pokładzie Teraz wykonuję wiercenia otworów pod gwoździe w burtach. Wszędzie tam gdzie te czarne linie muszą być wywiercone otwory. W sumie na jednej burcie około 2500 szt. Otwory są wiercone wiertłem o średnicy 0,6 mm a potem będzie wklejony kołeczek plastikowy o średnicy 0,5 mm. Jak zwykle Heller musiał coś spartolić. Jak widać będzie trzeba na części poszycia odtworzyć deskowanie. Przy wykonywaniu takiej ilości otworów niezastąpiony jest zestaw oraz wiertełko Tamyi: Bardzo podoba mi się w tej serii wierteł to, że część robocza jest tak krótka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Sierpnia 2019 Share Napisano 22 Sierpnia 2019 39 minut temu, lesio-69 napisał: Być może szalupa zostanie wykonana w ten sposób i ustawiona obok właściwego okrętu Resztę obejrzałem, przeczytałem i........ wymiękłem 43 minuty temu, lesio-69 napisał: W sumie na jednej burcie około 2500 szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 7 Listopada 2019 Autor Share Napisano 7 Listopada 2019 W dniu 13.07.2019 o 17:53, lesio-69 napisał: Chyba sobie coś podłubie przy tym stateczku. Wziąłem na warsztat szalupę. Do małych nie należy ( prawie 20 cm). Na pierwszy ogień poszło oczywiście gwoździowanie. Tym razem otworki wiercone tylko częściowo wgłębnie. W tych wgłębieniach zostanie trochę ciemniejszej farby i będzie to symulować gwoździe. Oczywiście z powodu wykonywania gwoździ wyszedł mankament w postaci łączenia desek w złych miejscach. Teraz często to łączenie wypada pomiędzy wręgami ( czyli tak naprawdę gwoździe na końcach desek trafiłyby w próżnie). Nie wiem, czy będę to likwidował, bo i tak po postawieniu szalupy na pokładzie za bardzo tych łączeń nie będzie widać. Jednak sumienie mi nie pozwoliło tego tak zostawić i likwiduję te fałszywe połączenia desek i wykonam prawidłowe. Dotyczy to również kadłuba. Surfacer 500 i jazda. Mam nadzieję, że mi to wyjdzie. Przeglądałem bardzo dużo relacji z budowy tego modelu na różnych forach i nikt do tej pory nie wykonywał tego w tym zakresie jaki ja wykonuję. Zawsze kończyło się co najwyżej na wykonaniu gwoździowania. Nikt nie likwidował błędnego połączenia desek.Chcę jeszcze pójść o krok dalej i będę chciał również wykonać imitację desek na poszyciu dennym w miejscu, w którym jest "płaskie" dno. Nie wiem jeszcze, czy będę wykonywał na tych deskach fakturę, bo jak widać jest ona wypukła. Może zasymuluję te wszystkie słoje cienkim pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 24 Listopada 2019 Autor Share Napisano 24 Listopada 2019 Prace powoli posuwają się do przodu. Zostało pomalowane poszycie w szalupie oraz pokłady szalupy. Wnętrze szalupy będzie czerwone. Robią się też kotwice i wiosła. Szebeka miała zarówno żagle jak i wiosła. Z kuchni zrobił się mały "jerzyk". Wszystkie gwoździe prawie wbite. Zostało pomalować łebki i "wbić" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 Lubisz wiercić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Listopada 2019 Share Napisano 25 Listopada 2019 Ładnie, nawet bardzo ładnie Może w końcu temat się "rozbuja" i dopchasz do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 25 Listopada 2019 Autor Share Napisano 25 Listopada 2019 2 godziny temu, abtb napisał: Ładnie, nawet bardzo ładnie Może w końcu temat się "rozbuja" i dopchasz do końca. Taki mam zamiar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Listopada 2019 Share Napisano 25 Listopada 2019 W dniu 7.11.2019 o 23:21, lesio-69 napisał: ...Chcę jeszcze pójść o krok dalej i będę chciał również wykonać imitację desek na poszyciu dennym w miejscu, w którym jest "płaskie" dno. Nie wiem jeszcze, czy będę wykonywał na tych deskach fakturę, bo jak widać jest ona wypukła. Może zasymuluję te wszystkie słoje cienkim pędzelkiem... Do głowy przychodzi mi takie rozwiązanie - choć tanio nie będzie... http://archertransfers.com/AR88011.html http://archertransfers.com/AR88012.html Bardzo fajne kalkomanie z wypukłą fakturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi