GenKamyk Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Witam serdecznie wszystkich! To mój pierwszy post na forum i chciałem prosić Was o pomoc. Jestem początkującym modelarzem z kilkoma zepsutymi samolotami na koncie. Dla odmiany postanowiłem skleić coś z pancerki a skala 1/48 wydaje się być optymalna dla mnie. Kupiłem więc fajnie wyglądający model i tu pojawił się problem. Wszystkie zdjęcia Tygrysa II z wieżą przeznaczoną początkowo do Porsche pokazują zimmerit. Pot zimny mnie oblał jak wyobraziłem sobie siebie uwalonego szpachlą bo na modelu zimmeritu oczywiście nie ma. I tu moje pytanie: Czy były jakieś egzemplarze tej wersji bez tego cuda? A jeśli tak to czy są jakieś zdjęcia albo rysunki z malowaniem? Z góry dziękuje i przepraszam jeśli wybrałem zła sekcje czy dział ale chciałem tu później na bierząco wrzucać zdjęcia i radzić się Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Nie widziałem KT z wieżą Porsche bez zimmeritu, wcale nie trzeba robić samemu z szpachlówki, można spróbować zrobić z masy dwuskładnikowej i odpowiednich radełek, można też kupić gotowy z żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 17 Czerwca 2017 Share Napisano 17 Czerwca 2017 Fajnie że wybrałeś 1:48 jeśli jesteś początkującym to jeśli można zasugerować olej zimmerint. Skup się na tym żeby skleic i pomalować na zimmerinty przyjdzie czas. Jak coś pytaj śmiało zawsze ktoś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 Królewskie Tygrysy z wieżą Porsche i to bez 'zimmeritu' - to tylko prototypy - no choćby ten w Bovington to V2 wyprodukowany w grudniu 1943 roku i zdobyty na poligonie. Fotek jego jest dość dużo - https://harveyblackauthor.files.wordpress.com/2012/05/barbarossa-0051.jpg Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 Ogromne dzięki Panowie za odpowiedzi i wsparcie! Próbowałem "swojego" zimmeritu na kawałku plastiku ale było raczej kiepsko. Widziałem tez gotowy zestaw ale był on w cenie nowego modelu, podobnie z narzędziami. Szkoda mi wydać tej dodatkowej kasy jeśli najpewniej zepsuje coś innego Żeby nie robić całkiem Sci-fi poczytałem trochę o tych prototypach do testowania modyfikacji i jeden chyba będzie Ok. Jedna z wersji miała już "produkcyjne" błotniki a nie te płaskie i kolor żółty bez kamuflażu (ten któremu rozsadziło później armatę). To świetna wiadomość bo sam bym ich w życiu nie zrobił a z areografem dopiero zaczynam. Ale dosyć gadania, czas się brać do roboty. Będę wrzucał na bierząco fotki z problemami i będę wdzięczny za nawet najbardziej krytyczne uwagi. Jeszcze raz dzięki za dodanie mi skrzydeł Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Witam serdecznie po wakacyjnej przerwie Trochę mi zajęło zanim ruszyłem do przodu ale ten model okazał się dla mnie trudniejszy niż przypuszczałem :/ To co wyrabiałem z zimmeritem, wmasowywanie masy dwuskładnikowej, zdzieranie jej i znów nakładanie, nie nadaje się do opisu Zamieszczam kilka fotek z postępów prac i przepraszam za zdjęcia, obiecuje że kolejne będą jak Bóg przykazał. Te były robione "dla użytku wewnętrznego" i miałem ich nie publikować bo wstyd. No ale nic nie kształtuje tak jak konstruktywna krytyka, więc czekam na baty Tiger 2 "porsche turret" 1/48 Tamiya by Kamil Czekajski Tiger 2 "porsche turret" 1/48 Tamiya by Kamil Czekajski Na kolejnych zdjęciach widać moje początki z el fototrawionymi Miałem zrobić bez i na szybko ale oryginalne plastikowe osłony filtrów wyglądały paskudnie W skrócie było bardzo ciężko, mam nadzieję że będzie lepiej Ponadto uciąłem i pocieniłem błotniki, wstawiłem metalowe lufy i dorobiłem ten kabelek (wiem, wygląda jak wąż ogrodowy a nie kabel) Tiger 2 "porsche turret" 1/48 Tamiya by Kamil Czekajski Tiger 2 "porsche turret" 1/48 Tamiya by Kamil Czekajski Tiger 2 "porsche turret" 1/48 Tamiya by Kamil Czekajski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Specem nie jestem to zapytam - a zimmerit na burtach nie powinien być tylko do wysokości mocowania fartuchów bocznych? Na wysokości oberwanych osłon bocznych, od linii ich mocowania w dół, powinna być chyba goła blacha, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Też się zastanawiałem nad tym ale wczesny tygrys z numerem 11 i ten z wieżą produkcyjną w Bovington mają zimmerit pod fartuchami. Zdaje się że wtedy zimmerit był już kładziony fabrycznie więc mógł być położony przed zamontowaniem fartuchów, aczkolwiek widziałem zdjęcia, na których bok w tamtym miejscu jest jak gdyby gładszy. Może ktoś obeznany w temacie się wypowie. Podobnie sprawa się ma z malowaniem pod fartuchami. W książce Ammo mig Panzer DNA jest zdjęcie, na którym załoga maluje kamuflaż po zdjęciu fartuchów bocznych. Czy to częsta praktyka tego nie wiem, to mój pierwszy czołg i dopiero zagłębiam się w temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Tak czy inaczej już po ptokach Dalszy etapy to podkład (gunze 1500 black) i malowanie kół oraz gąsienic. Trzeba było je skończyć przed sklejeniem kadłuba ze względu na te fartuchy. Koła pomalowałem gunze h 403 dunkelgelb a gąsienice rdzawymi farbkami vallejo, rdzawymi washami ammo mig i poprószone rdzawymi pigmentami. Następnie koła i gąsienice przetarłem (chyba zbyt mocno ak gun metal true metal Na szczęście gąsienice chyba będzie się dało jeszcze poprawić Tiger 2 "porsche turret" 1/48 Tamiya by Kamil Czekajski, on Flickr Tiger 2 "porsche turret" 1/48 Tamiya by Kamil Czekajski, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Nie jest za późno. Odetnij nadmiar zimmeritu a zapewne odpadnie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Chodziło mi o to ze model już pomalowany i zrobiłem odrapania :( ale jak przystało na warsztat to wrzucam posty kolejno. Teraz przyznaje że głupio mi, że wcześniej się nie poradziłem ale trochę się wstydziłem. No ale widzę że bez tego raczej nie ruszę do przodu. Wieczorkiem wrzucę fotki z obecnej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Tak czy inaczej jak poodcinasz zimmerit to i pomalujesz - nie ma się czego bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 - a zimmerit na burtach nie powinien być tylko do wysokości mocowania fartuchów bocznych? Na wysokości oberwanych osłon bocznych, od linii ich mocowania w dół, powinna być chyba goła blacha, tak? NIE. Pasta kładziona na całych bokach. http://panzer35.ru/_fr/44/3367230.jpg https://c1.staticflickr.com/1/291/20314321016_d642ff49d7_b.jpg https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/48/fc/11/48fc114d39d0f015cc2690bbb8b80ec9--tiger-ii-army-vehicles.jpg https://farm9.staticflickr.com/8345/8275060727_681ecc10fa_b.jpg http://images61.fotki.com/v1609/photos/9/1475469/7325626/jt9_Formaatwijzigen-vi.jpg http://images59.fotki.com/v111/photos/9/1475469/7325626/jt12_Formaatwijzigen-vi.jpg Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Sierpnia 2017 Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Niezłą zagwozdkę miałem też z farbami Jako że akryle mig i vallejo przysparzały mi "klasycznych", opisywanych na forum problemów, zdecydowałem się na mr. hobby panzer color set 2 czyli H403, H405 i H406 Nnie starałem się robić modulacji w kamuflażu, chciałem chociaż równo farbę położyć Później starałem się trochę poprawić kamuflaż, położyłem kalki ale mimo położenia tony micro sola nie bardzo chciały się dopasować do zimmeritu :/ Merytorycznie schrzaniłem sprawę, bo za Tamiya, przemieszałem 313-kę z Normandii z tą z wieżą produkcyjną, która była w Ardenach i namalowałem późniejszy kamuflaż oraz przykleiłem ogniwa :/ Położyłem satynowy lakier na poziome powierzchnie, matowy na zimmerit, porobiłem sporo odprysków, washa tylko na detale, żeby zbytnio nie zaciemnić ciemnego już modelu i zacząłem robić zacieki na błotnikach. Za 2 tyg wracam do domu i ruszam z robotą, więc będę miał czas zastanowić się nad wszystkimi błędami oraz nad efektami, błotkiem, pigmentami itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 5 Października 2017 Autor Share Napisano 5 Października 2017 Witam serdecznie po przewie Zabrałem się jakiś czas temu znów za tygrysa. Porobiłem trochę zacieków emaliami ammo (mocno przesadziałem z zaciekami od deszczu ) i trochę brudu AK dust and dirt deposit głównie na gąsienicach i kołach. Trochę wyschniętego błota ammo w podobnym kolorze rozpryskałem na błotnikach i kadłubie. Okolice silnika przyciemniłem pigmentami w zakamarkach i zrobiłem kilka plam oleju i zacieki z paliwa w okolicy wlewu (mam nadzieje że to tamten meser ) Troszkę smaru przy piastach, stalowy pigment na gąsienicach i wystających elementach kadłuba I chyba dam sobie, póki co, spokój z nim. Zmyję błotko a w przyszłości może przykryje te kalki zimowym kamuflażem i zrobię tą 314 anneliese, ze zdaje się 503 abt bo kalki są w zestawie A teraz poćwiczę trochę modulację na panzer II dla odmuły i zobaczymy jak to będzie Piszcie co źle a co fatalnie, postaram się popełnić mniej błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Października 2017 Share Napisano 5 Października 2017 Myślę że jak na początki zabawy z pancerką to jest całkiem dobrze. Szczególnie że wykonałeś samodzielnie zimmerit. A gdzież to warsztat tej dwójki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marius Napisano 5 Października 2017 Share Napisano 5 Października 2017 Witam. Bardzo fajnie to wszystko wygląda,model zasługuje na pochwały te zacieki, brud itd. Jedna rzecz jednak powinna zostać poprawiona (jeśli to możliwe) tzn. Zimmerit. To był jakiś rodzaj pasty, nakładany na gotowy czołg. U ciebie brakuje kilku nazwijmy to błotników. A co za tym idzie pasta powinna się raczej kończyć tam gdzie zaczyna się błotnik, a u Ciebie pasta jest do samego dołu boku kadłuba,poza tym ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 5 Października 2017 Autor Share Napisano 5 Października 2017 Dzięki śliczne Panowie! Marius, zimmerit w późniejszym czasie był kładziony fabrycznie i pod błotnikami Meser wyjaśniał na poprzedniej stronie i wrzucił fotki bo też były wątpliwości Bazylms, panzera 2 i w 1/48 z tamki kupiłem i skleiłem na wakacjach bo wieczorami nudno było ale masz racje, wrzucę jutro foty tego co mam i założę nowy wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi