Gerd Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 Po Blamażu misji UNPROFOR rada bezpieczeństwa ONZ upoważniła NATO do sformowania sił IFOR (Implementation Force) celem wprowadzenia w życie postanowień układu pokojowego z Dayton. Aspirująca do wstąpienia do NATO Polska w ramach programu „Partnerstwo Dla Pokoju” skierowała spadochroniarzy z Krakowa do struktur Brygady Nordycko- Polskiej (NORDPOLBDE) stanowiących cześć sił IFOR. W styczniu 1996 r. 16. batalion powietrznodesantowy (Jednostka Wojskowa nr 2059 ), 6. Brygady Desantowo-Szturmowej, sformował pierwsza i drugą zmianę Polskiej Jednostki Wojskowej (PJW) lub jak kto woli POLBAT w Bośni i Hercegowinie. Po roku funkcjonowania misja ta przekształciła się w SFOR (Stabilization Force), a do dziś utrzymanie pokoju w tym rejonie kontynuują siły EUROFOR. Przynudzam? Jeszcze trochę. Zaraz będą obrazki. Budowana przeze mnie diorama przedstawia (-ć ma) scenkę, która mogła się rozegrać w gdzieś rejonie odpowiedzialności „szesnastki” tj. Tesliča, Jelahu lub Zepc, późnym latem 1996r. Za podstawę posłużył mi dość leciwy, choć zupełnie niezły, model revellowski BRDM-2 nr kat.03003. Tak wiem są do tego „polskie” koła – nie mam. Nie kupię. Koniecznością jednak jest wymiana pudełkowego KPVT na lufę metalową. Dodatek stanowią jeszcze blaszki Eduard nr kat 35271 dedykowane do tzw. BRDM-3 wykorzystane z braku innych. Aby tchnąć odrobine życia w budowaną scenkę, dołożę dwie figurki. Obie wymagały interwencji pilnikiem i greenstuff’em. Materiał wyjściowy to Toro Model 35F86– dowódca Rosomaka maiłem ją „zjechać” ale dam spokój. Szkoda czasu. Na figurkę za 50zł też, a drugą z zestawu MiniArt nr 35062. W doprowadzeniu ich do stanu pożądanego jest… tyle samo roboty. Misja IFOR stanowiła ogromne wyzwanie, zwłaszcza logistyczne i była początkiem znaczących zmian w wyposażeniu. Połowa lat 90-tych XX w. to czas gdy w wojsku pojawiły się mundury w kamuflażu wz. 93. Klimat Bałkanów też wymusił wprowadzenie rewolucyjnego i niespotykanego dotychczas rozwiązania jakim była jego wersja letnia. W dalszej kolejności choć łamiąca ówczesne przepisy ubiorcze i budząca powszechne potępienie wśród twardogłowych w kraju była odważna postawa dowództwa PKW, które, z czysto praktycznych przyczyn, ośmieliło się przeforsować decyzję o rezygnacji z…pasa. Wyszedł z tego ni to warsztat ni galeria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 No to może ja pierwszy. Chyba natchnął ciebie film "Demony wojny". Ten na pojeździe to major Keller?!?!?!.... Tak na poważnie fajna scenka tylko koła bym ubrudził troszkę więcej. Tak czy inaczej git majonez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 Film "Demony Wojny" mnie nie natchnął... wręcz przeciwnie. Długo musiałem dochodzić po nim do siebie. To raczej kolejna odsłona mojej przygody z 6PDPD i pochodnymi. "Majonez" - dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 Bardzo fajny Berdek Może mógłby wg mnie nosić trochę więcej zabrudzeń (patrząc na zdjęcia oryginału), ale to już wedle uxnania. Nawiasem, koła stomilowskie wydaje się mi, że są za małe. Sam się czaje na BRDM, ale skorzystam z Trumpetera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Przychylam się do uwag kolegów - koła zdecydowanie za czyste. Edytowane 18 Czerwca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 18 Czerwca 2017 Share Napisano 18 Czerwca 2017 Kawał dobrej roboty. Takie drobne smaczki jak koszulka myjącego ręce (bardzo popularna w 6-ej), prawidłowe kieszenie udowe w US-ach (po dwie na nogę, tak dla nie wiedzących o co chodzi zająców) robią wrażenie. Przydał by się emblemat 16-ki na lewym ramieniu siedzącego na pancerzu (chyba że jest a moje kaprawe oczy nie widzą). Czy 16-ka malowała emblematy na swoich BRDM-ach w Bośni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Ekstra, koszulka "hej spadochraniarzu" mistrzostwo swiata Ja troche tez wlasnie bym kola uciural . Jak dla mnie ekstra jeszcze raz , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Mi się wszystko podoba. Fajnie całość zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Woow! Super robota! Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni44 Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Wyjmij ten kołek temu gościowi to może przestanie krzyczeć pogratulować wykonania modelu swojski klimat ,spędziłem dwa lata w 16. batalion powietrznodesantowy (Jednostka Wojskowa nr 2059 )KRAKÓW 83/85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Wyjmij ten kołek temu gościowi to może przestanie krzyczeć Daj spokój.... przecież on śpiewa... nie słyszysz?... Bardzo inspirujące. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hico Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 Dla mnie super, ale z kołami faktycznie można by było powalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 3 Lipca 2017 Autor Share Napisano 3 Lipca 2017 (edytowane) Daj spokój.... przecież on śpiewa... nie słyszysz?... I nawet wiem co: swojski klimat ,spędziłem dwa lata w 16. batalion powietrznodesantowy (Jednostka Wojskowa nr 2059 )KRAKÓW 83/85 Ten numer JW "został w Bośni " od 01.07.1998 r to JW nr 4495. Swoją drogą szacunek dla fali. Minęliśmy się o jakieś 10 lat. Czy 16-ka malowała emblematy na swoich BRDM-ach w Bośni? Nie. Edytowane 7 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vooyo82 Napisano 6 Lipca 2017 Share Napisano 6 Lipca 2017 Fajna scenka a koszulka to mistrzostwo świata. Sam miałem taką, mimo że służyłem jako kierowca w Powidzu (lato 01-02) ale jak tylko była dostępna w kantynie to z miejsca ją nabyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi